Θετική η ανταπόκριση στις πρωτοβουλίες Χριστοδουλίδη: Μετά τις τουρκικές εκλογές η προσπάθεια προσέγγισης από ΕΕ και ΟΗΕ προς την Άγκυρα

FILE PHOTO: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , τον Αντόνιο Γκουτέρες και τον Βίκτρο Ορμπαν. EPA/OLIVIER HOSLET




Σημαντική θεωρείται η κατανόηση και η στήριξη που εισέπραξε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε όλες τις επαφές του στις Βρυξέλλες όσον αφορά τη συνέχεια των προσπαθειών του, πλην όμως δύσκολα θα δει να γίνονται κινήσεις προς την Άγκυρα προ της 14ης Μαΐου, δηλαδή πριν από τις τουρκικές εκλογές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» τόσο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στη σύντομη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ έστειλαν ήταν αρκούντως κατατοπιστικοί ως προς το αδύνατο της αποστολής να επιχειρηθεί στην παρούσα φάση να γίνουν κινήσεις προς την Άγκυρα.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών που βρέθηκε στις Βρυξέλλες ενημερωμένος για τις κινήσεις Χριστοδουλίδη, αφού γι’ αυτό είχε συμβάλει η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, επανέλαβε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών για επανέναρξη συνομιλιών μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Χριστοδουλίδης, τόσο στη συνάντηση με τον ΓΓ ΟΗΕ όσο και με τους άλλους συνομιλητές του, τόνισε την ανάγκη για εξεύρεση μιας πολιτικής προσωπικότητας που να μπορεί να συζητήσει με την Τουρκία και τον Ερντογάν, να είναι αξιόπιστη και να βοηθήσει τα πράγματα να προχωρήσουν.

Ξεκαθάρισαν το τοπίο

Οι συναντήσεις με τους θεσμικούς αξιωματούχους, δηλαδή την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, έδωσαν την ευκαιρία να δοθούν από κυπριακής πλευράς ορισμένες διευκρινίσεις προκειμένου να αποσαφηνιστεί πλήρως ότι αυτό που ζητά η Λευκωσία, με την πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη δεν είναι απομάκρυνση του Κυπριακού από την ομπρέλα του ΟΗΕ.

Αλλά και την ίδια ώρα ήταν μια ευκαιρία για την ευρωπαϊκή πλευρά να ξεκαθαρίσει μέχρι που η ΕΕ οριοθετεί τη δική της παρέμβαση.

Το πρώτο που ξεκαθάρισε στις συναντήσεις Χριστοδουλίδη με θεσμικούς ηγέτες είναι πως η Λευκωσία δεν επιζητά μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία η οποία να κινείται εκτός της ομπρέλας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά ότι και οι προσπάθειες της ΕΕ θα είναι υποστηρικτικές προς το διεθνή οργανισμό.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο τουίτερ ανέφερε ότι συζητήθηκε η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των συνομιλιών εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Παράλληλα ξεκαθάρισαν και τα όρια κινήσεων που θα έχει μια ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ.

Ουσιαστικά η ΕΕ θα έχει έναν υποβοηθητικό ρόλο με τις πρωτοβουλίες να στοχεύουν στο να ασκηθεί επιρροή προς την τουρκική πλευρά για επανέναρξη των συνομιλιών.

Επιπρόσθετα σ’ ότι αφορά την διαδικασία των συνομιλιών ο ρόλος της ΕΕ θα είναι, όπως και στο παρελθόν, τεχνοκρατικός.

Σ’ ότι αφορά την ισχυρή πολιτική προσωπικότητα, για την όποια αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είναι σαφές ότι δεν μπορεί να είναι κάποιος πέραν των υφιστάμενων αξιωματούχων της ΕΕ.

Ως έχουν σήμερα τα δεδομένα ο διορισμός απεσταλμένου είναι αδύνατος έως και απίθανος.

Και σε κάθε περίπτωση αυτό που θα αναλάβει να κινηθεί μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας αυτό που θα κάνει είναι να ασκήσει την επιρροή του προς την κατεύθυνση της τουρκικής κυβέρνησης.

Τέλος ο χρόνος που θα γίνουν οι κινήσεις της ΕΕ τοποθετείται για μετά τις εκλογές της Τουρκίας, αφού προηγουμένως δεν αναμένεται να υπάρξει η όποια ανταπόκριση από την Άγκυρα.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι αυτό που επιθυμούσε η Λευκωσία ήταν να γίνουν κάποιες κινήσεις προ των εκλογών ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός και να κερδηθεί χρόνος.

Γι’ αυτό και συμφωνήθηκε στο μεσοδιάστημα δηλαδή μέχρι και τις εκλογές στην Τουρκία, Λευκωσία και Βρυξέλλες θα βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία (τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε επίπεδο τεχνοκρατών) ώστε οι δύο πλευρές να συντονίζονται πριν γίνουν κινήσεις ή ενέργειες που αφορούν το κεφάλαιο ευρωπαϊκή εμπλοκή στο Κυπριακό.

Σε συνέντευξή του στο «Euronews» καταγράφηκε η στόχευση που είχε η Λευκωσία προς το διάστημα από τώρα μέχρι και τις τουρκικές εκλογές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση πως η χρονική συγκυρία παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς η Τουρκία ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Υπογράμμισε ακόμα ότι «το σημαντικό είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το διάστημα – και αυτό έχουμε συμφωνήσει με τους τρεις Προέδρους των θεσμικών οργάνων – για να δημιουργηθούν οι συνθήκες αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία, να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Το κυπριακό non paper

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κινήθηκε στη βάση ενός άτυπου εγγράφου «non paper» που αποτελεί έναν οδικό χάρτη και που εξηγεί το όφελος σε κάθε ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ουσιαστικά γίνεται αναφορά στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσουν Ευρωπαϊκή Ένωση, Τουρκία και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο, εάν υλοποιηθούν αυτά τα βήματα.

Πιο συγκεκριμένα, το κοινό όφελος –όπως το παρουσίασε στους συνομιλητές του ο Νίκος Χριστοδουλίδης – που θα μπορούσε να αποκομίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να μην απωλέσει την Τουρκία σταματώντας την συνεχή διολίσθηση προς τη Ρωσία, για τις δύο κοινότητες στο νησί είναι μια καλή λύση του Κυπριακού με όσα θετικά συνεπάγεται και για την ίδια την Τουρκία τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να προκύψει τόσο πριν όσο και μετά τη λύση σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία.

Στη συνέντευξή του στο «Euronews» ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε τις δύο πτυχές της πρότασής του για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Η πρώτη πτυχή αφορά «την ανάγκη να σπάσουμε το αδιέξοδο για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες».

«Με την επανέναρξη των συνομιλιών», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έρχεται η δεύτερη, πολύ συγκεκριμένη πτυχή της πρότασής μας: είναι η τεχνοκρατική υποστήριξη των συνομιλιών», από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο γαλλογερμανικός άξονας

Γαλλία και Γερμανία είναι δύο χώρες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πως η ΕΕ κινείται σε διάφορα θέματα, και το Κυπριακό δεν μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πέραν από τις συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών και τον ΓΓ ΟΗΕ επεδίωξε και συναντήσεις με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Την Πέμπτη ο ΠτΔ συνομίλησε με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ανταπόκριση του Γερμανού καγκελάριου στην πρότση του ΠτΔ ήταν θετική.

Ενώ παράλληλα αναγνωρίζει τα γεωπολιτικά οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την πρόταση για λύση του Κυπριακού.

Ο Γερμανός καγκελάριος κατά τη συνομιλία με τον ΠτΔ εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί την Κύπρο.

Η συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή όπου και πάλι ο ΠτΔ συζήτησε την πρόταση του με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο προγραμματίζουν να έχουν στο αμέσως επόμενο διάστημα συνάντηση για εις βάθος συζήτηση του όλου θέματος, στο πλαίσιο επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Παρίσι.

Ο Γάλλος Πρόεδρος είχε διαμηνύσει από την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή του να προσκαλέσει τον Ν. Χριστοδουλίδη για να συζητήσουν περαιτέρω την πρόταση του.

Παράλληλα είχε προγραμματιστεί όπως δοθεί χρόνος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη προκειμένου να παρουσιάσει την πρότασή του κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή.

Κι αυτό για να γίνουν κοινωνοί και οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ για το τι προτείνει ο νέος ηγέτης της Κύπρου.

Η νέα προσέγγιση κερδίζει πόντους

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε, στο παρελθόν βρεθεί στο επίκεντρο άσκησης έντονης κριτικής για την προώθηση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Κινήσεις, οι οποίες ήγειραν αρκετές επικρίσεις από τους τους εταίρους της Κύπρου.

Προτάσσοντας ωστόσο μια νέα προσέγγιση η οποία κινείται στη λογική του αμοιβαίου οφέλους φαίνεται πως δίνει πόντους στον Κύπριο Πρόεδρο.

Η προσέγγιση αυτή είναι κάτι που φαίνεται να σημειώνουν τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και χώρες που έχουν τη δική τους ανάμιξη στο Κυπριακό.

Θεωρούν ότι μπορεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης των προσπαθειών στο Κυπριακό.

Σημειώνουν ωστόσο ότι χρειάζεται υπομονή μέχρι τις τουρκικές εκλογές προκειμένου να διαφανεί ποια θα είναι η νέα ηγεσία της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι δεν αναμένει ριζικές αλλαγές στην τουρκική εξωτερική πολιτική γιατί «αυτό δείχνει διαχρονικά η ιστορίας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής».

ΠΗΓΗ: philenews.com

Η Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και του ΔΗΣΥ δεν “θα ρίχνει πέτρες”: Η Αννίτα Δημητρίου στηρίζει την πρόταση του Νίκου Χριστοδουλίδη

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: