Τα μηνύματα των δύο τρομοκρατών θα δείξουν τη διαδρομή των όπλων και πιθανούς συνεργούς: Μπήκαν από την Ορεστιάδα, λούφαζαν πέντε χρόνια σε Σπάρτη και Ζάκυνθο

Εξωτερική άποψη του εβραϊκού εστιατορίου που λειτουργούσε σαν συναγωγή στου Ψυρρή και ήταν στόχος τρομοκρατική επίθεσης,Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Στη Σκάλα Λακωνίας και στον Λαγανά Ζακύνθου διέμεναν οι δύο συλληφθέντες Πακιστανοί που ετοίμαζαν την τρομοκρατική επίθεση στο εβραϊκό εστιατόριο – Συναγωγή της Αθήνας.

Οι δύο συλληφθέντες ζούσαν παράνομα τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα, κάνοντας αγροτικές εργασίες στις δύο περιοχές.

Στο σπίτι όπου ζούσε ο ένας από τους δύο κατηγορούμενους είχε μάλιστα, πριν από περίπου ένα μήνα, διεξαχθεί επιχείρηση – σκούπα από την Αστυνομία με πρόσχημα ναρκωτικά και παράνομη παραμονή στην Ελλάδα.

Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί παγωμένη τις εξελίξεις, καθώς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι ανάμεσά της ζούσε και εργαζόταν ένας εν δυνάμει τρομοκράτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο άτομα πακιστανικής καταγωγής που συνελήφθησαν, μπήκαν παράνομα στη χώρα από την Ορεστιάδα πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια.

Αναζητούν συνεργούς

Μετά των σύλληψη των δυο Πακιστανών που είχαν σχεδιάσει να προκαλέσουν αιματοκύλισμα στην εβραϊκή συναγωγή, οι Αρχές αναζητούν τυχόν συνεργούς τους, οι οποίοι είχαν στρατολογηθεί για να συμμετάσχουν στην τελική φάση του τρομοκρατικού χτυπήματος.

Από τις προσαγωγές ομοεθνών τους σε παράπηγμα στα Άνω Λιοσια δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος τους ωστόσο στο μικροσκόπιό τους έχουν μπει τρία-τέσσερα άτομα τα οποία φαίνεται πως μιλούσαν μέσω διαδικτυακής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων με τους δυο συλληφθέντες και ερευνάται αν είχαν μπει στον πυρήνα του δικτύου τρομοκρατίας.

Την ίδια ώρα στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ δίνεται αγώνας δρόμου ώστε να αποκωδικοποιηθουν τα μηνύματα που αντάλλασσαν οι δύο τρομοκράτες καθώς οι αστυνομικοί ευελπιστούν να αντλήσουν κρίσιμες πληροφορίες τόσο για τυχόν συνεργούς όσο και την «διαδρομή» εκρηκτικών και όπλων.

Το σχέδιο

Το σχέδιο φέρεται να είχε καταστρώσει ο αρχηγός της οργάνωσης που ζει στην Τεχεράνη και θα το εκτελούσαν οι δύο συλληφθέντες υπήκοοι Πακιστάν, έναντι αμοιβής 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 30χρονος φερόμενος ως «εγκέφαλος» είχε στείλει στους συνεργούς του φωτογραφία με το «στίγμα» του εστιατορίου  εναντίον του οποίου σχεδίαζαν την επίθεση.

Αρχικά η εντολή ήταν για δηλητηριώδη αέρια, όταν θα ήταν γεμάτο από κόσμο. Στη συνέχεια, ζήτησε να αιματοκυλίσουν το Εβραϊκό κατάστημα με όπλα και εκρηκτικά.

Συμφωνα με πληροφορίες της, κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών παρακολούθησε τις κινήσεις τους και διαπίστωσε πως υπήρχε αναλυτικός σχεδιασμός, κατόπτευση στόχου, καθώς και εμπεριστατωμένη ανάλυση της επιχείρησης που θα εκτελούσαν.

Το επίπεδο επικινδυνότητας είχε ανέβει και κρίθηκε αναγκαίο να προχωρήσουν στην διακοπή κάθε πιθανού σχεδίου ολοκλήρωσης της τρομοκρατικής επίθεσης.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Στις 15 Φεβρουαρίου αστυνομικοί της υπηρεσίας συνέλαβαν τους δύο νεαρούς Πακιστανούς, που ζούσαν παράνομα στη χώρα μας.

Σε έρευνες που έγιναν στις οικίες τους, βρέθηκαν, περισσότερα από δέκα κινητά τηλέφωνα, κάρτες μνήμης, στικάκια και δύο υπολογιστές.

Αναλύοντας τα πειστήρια στα εγκληματολογικά εργαστήρια, οι ερευνητές εντόπισαν βίντεο και φωτογραφίες, αλλά και μηνύματα μεταξύ των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης, που σχεδίαζε και δολοφονίες και απαγωγές Ισραηλινών πολιτών.

 

Σε εξέλιξη οι έρευνες ΕΥΠ – αντιτρομοκρατικής 

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο αρχηγός της οργάνωσης που ζει στο Ιράν είχε αναθέσει στους δύο συλληφθέντες να προχωρήσουν στην επίθεση. Ήταν μάλιστα ο ίδιος που τους είχε υποδείξει το συγκεκριμένο εστιατόριο – συναγωγή.

Όλες οι επικοινωνίες και συνομιλίες που εντοπίστηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια, γίνονταν μέσω εφαρμογών.

Παράλληλα βρέθηκαν βίντεο με καταγεγραμμένους ισραηλινούς υπηκόους που έμπαιναν στο εστιατόριο – στόχο, που εξετάζεται αν είχαν μπει στο στόχαστρο των μελών της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Ο τρόπος της επίθεσης, χρήση δηλητηρίου, εκρηκτικά ή όπλα, φαίνεται να άλλαξε αρκετές φορές.




Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρισκόταν και η αναζήτηση νέων προσώπων που θα στρατολογούνταν για να συμμετάσχουν στην επίθεση.

Ο ρόλος της Μοσάντ

Στο μεταξύ τον ρόλο της Μοσάντ στην εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου στην Αθήνα, αναδεινύει σε δημοσίευμά της η ισραηλινή εφημερίδα The Jerusalem Post.

H εφημερίδα αναφέρει ότι σε χθεσινοβραδινή δήλωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου, η Μοσάντ βοήθησε την Ελλάδα να συντρίψει μια ιρανική τρομοκρατική ομάδα.

Η ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας είπε ότι βοήθησε την Ελλάδα στην ανάλυση και αποσύνθεση των επιχειρησικών διαδικασιών του Ιράν για  να λύσει το παζλ των υποκείμενων εγκλημάτων και των μεθόδων λειτουργίας της εμπλεκόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Αναφέροντας τις ανακοινώσεις της ελληνικής πλευράς για την εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου, η Μοσάντ αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς το Ιράν που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον τρόμο εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό» .

Η ισραηλινή υπηρεσία προσθέτει πως βοήθησε επίσης στον εντοπισμό της σύνδεσης μεταξύ του τοπικού πυρήνα τρομοκρατίας στην Ελλάδα και των ευρύτερων παγκόσμιων τρομοκρατικών επιχειρήσεων του Ιράν, καθώς οι συλληφθέντες τρομοκράτες είναι δυο Πακιστανοί, ενώ ένας τρίτος ύποπτος βρίσκεται στο Ιράν και φέρεται να τους προέτρεψε να πραγματοποιήσουν την επίθεση έναντι αμοιβής.

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε ότι η ματαίωση των επιθέσεων «παρέχει περαιτέρω απόδειξη της αριστείας και του επαγγελματισμού των ισραηλινών πληροφοριών, καθώς και της σημασίας της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και εκείνων που την πραγματοποιούν».

Ο Gallant επανέλαβε ότι η Μοσάντ και άλλα ισραηλινά σώματα πληροφοριών θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι «σε οποιοδήποτε μέρος το Ιράν επιθυμεί να επιτεθεί στους πολίτες μας, θα αντιμετωπιστεί με βία».

Η πρεσβεία του Ιράν διαψεύδει εμπλοκή της Τεχεράνης στο τρομοκρατικό σχέδιο: Καταγγέλλει… σιωνιστικές πηγές πληροφόρησης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: