Ιστορική στιγμή και συγκίνηση στο Μουσείο Ακρόπολης: Αποδόθηκαν στο αρχαίο μνημείο τρία θραύσματα του Παρθενώνα [video]

Από την επανένωση του θραύσματος στον λίθο 5 της Βόρειας Ζωφόρου στην εκδήλωση στο Μουσείο Ακρόπολης για την επιστροφή στην Ελλάδα των τριών θραυσμάτων από την ζωφόρο και τη μετόπη του Παρθενώνα, τα οποία φυλάσσονταν από τον 19ο αιώνα σε μουσεία του Βατικανού, Αθήνα, Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού/STR




Με μία λαπρή τελετή ολοκληρώθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης η απόδοση των τριών θραυσμάτων από τις μετόπες, τη ζωφόρο και τα αετώματα του Παρθενώνα, που επιστράφηκαν από τα Μουσεία του Βατικανού, στο μνημείο στο οποίο ανήκουν.

Το θραύσματα που αποδόθηκαν στο μνημείο τους περιλαμβάνουν την κεφαλή ενός σκαφηφόρου (ιματιοφόρου) άνδρα που ανήκει στον λίθο V της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα, την κεφαλή ενός γενειοφόρου άνδρα που αποδίδεται στη νότια μετόπη 16 της Κενταυρομαχίας και, τέλος, την κεφαλή ενός αλόγου που αποδίδεται σε αέτωμα του Παρθενώνα.

Όπως ανέφερε κατά τον χαιρετισμό της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Η μοναδικής σημασίας και σπουδαιότητος πνευματική και φιλάδελφος χειρονομία της Αυτού Αγιότητος του Πάπα Φραγκίσκου προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, δείχνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πώς ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στο διάλογο, στην ειρήνη, στη συμφιλίωση των κοινοτήτων, στην αδελφοσύνη των λαών.




Από την πλευρά του ο Καρδινάλιος Fernando Vérgez Alzaga, πρόεδρος του Κυβερνείου του Κράτους της πόλης του Βατικανού, και ο άνθρωπος που ανέλαβε να διεκπεραιώσει την επιθυμία του Ποντίφικα, πριν 15 μέρες στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου της δωρεάς «η πιο σημαντική αξία αυτής της πράξης είναι, να δούμε για άλλη μια φορά, πώς οι συλλογές τέχνης του Πάπα, γίνονται προνομιακό σημείο φιλίας μεταξύ λαών, θρησκειών, Εκκλησιών, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια.

Γνωρίζοντας τα όσα προηγήθηκαν της ιστορικής απόφασης του Πάπα Φραγκίσκου, επιτρέψτε μου να επισημάνω πόσο καθοριστική ήταν η συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου. Οι ευχαριστίες μας στο πρόσωπό του είναι ευγνώμονες και διαρκείς.

Η χειρονομία του Ποντίφικα έρχεται αρωγός στο δίκαιο και ηθικό αίτημα σύμπαντος του ελληνικού λαού, αλλά και στην εργώδη προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού, για οριστική επιστροφή και επανένωση του συνόλου των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα».

  • Πρόκειται για την δεύτερη οριστική επανένωση τμημάτων από τα αρχιτεκτονικά γλυπτά του Παρθενώνα, χωρίς όρους. Ο δρόμος που άνοιξε από πέρυσι η Κυβέρνηση της Περιφέρειας της Σικελίας με την οριστική επιστροφή του θραύσματος «Fagan» και σήμερα πραγματοποιεί η Αγία Έδρα με την επιστροφή των τριών θραυσμάτων από τα Μουσεία του Βατικανού, αποτελεί την οδό που μπορεί και οφείλει να ακολουθήσει η βρετανική πλευρά, ακολουθώντας και την πλειονότητα του βρετανικού λαού που επιθυμεί την οριστική επιστροφή και επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, αποδεικνύοντας έτσι τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Βρετανίας σε θέματα ηθικής και πολιτισμού.

Η επιστροφή των θραυσμάτων έγινε κατόπιν συμφωνίας που είχε υπογραφεί στο Μουσεία του Βατικανού στις 7 Μαρτίου 2023, μεταξύ των εκπροσώπων του Πάπα και του Αρχιεπισκόπου, για την παράδοση των γλυπτών στον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου και εν συνεχεία στον διευθυντή του Μουσείου της Ακροπόλεως.

Ενόψει της τελετής, βρέθηκε στην Ελλάδα αντιπροσωπεία από το Βατικανό που συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Καλωσορίζοντας τα μέλη της αντιπροσωπείας από το Βατικανό, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά του για την παράδοση των τριών θραυσμάτων από τα Μουσεία του Βατικανού στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «τα γεγονότα που θα ζήσουμε σήμερα είναι γεγονότα που έχουν γεμίσει χαρά την καρδιά όλων των Ελλήνων. Η ηρωική απόφαση του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να δωρίσει έναν θησαυρό που μπορεί να μην φαίνεται μεγάλος, αλλά είναι μέγιστο δώρο προς όλους μας, είναι κάτι που μας αφήνει υπόχρεους». Μάλιστα, σημείωσε ότι «ο λόφος της Ακρόπολης και ο ναός του Παρθενώνα είναι σημεία τα οποία συγκλονίζουν την ιστορία και την πορεία του καθενός σε αυτόν τον τόπο».

Εξέφρασε εκ νέου τη συγκίνησή του για τη χειρονομία του Πάπα Φραγκίσκου για την επιστροφή των θραυσμάτων και συμπλήρωσε:

«Εκτιμούμε ιδιαιτέρως την απόφαση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την προσφορά, προς το ταπεινό πρόσωπο μου, των θραυσμάτων, τα οποία και εμείς εξίσου πρόθυμα παραχωρήσαμε στο ελληνικό κράτος, για να εκτεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Three marble fragments of the Parthenon kept at the Vatican Museums were presented to Greece as a gift for the Acropolis Museum at a ceremony in the Holy See on Tuesday. ANA- MP/STR
Three marble fragments of the Parthenon kept at the Vatican Museums were presented to Greece as a gift for the Acropolis Museum at a ceremony in the Holy See on Tuesday. ANA- MP/STR

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο επίσκοπος Braian Farell, γραμματέας της Επιτροπής του Βατικανού για την Προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών και μέλη ο υπογραμματεύς της Επιτροπής π. Andrea Palmieri, η καθηγήτρια Dr Barbara Jatta, διευθύντρια των Μουσείων του Βατικανού και ο Αρχιεπίσκοπος Jan Romeo Pawlowski, Νούντσιος του Βατικανού στην Ελλάδα. Παρόντες στην συνάντηση ήταν, επίσης, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος, Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Ανδριόπουλος, ο συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης και ο Αρχιδικάκονος π. Ιωάννης Μπούτσης.

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας Επίσκοπος Braian Farell, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Πάπα Φραγκίσκου και αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη συμβολική αξία που έχουν τα θραύσματα που παραχωρήθηκαν από το Μουσείο του Βατικανού. «Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούσε κανείς να αναλογιστεί πόση ικανοποίηση θα προσέφερε στον ελληνικό λαό αυτή η πρωτοβουλία και είμαστε βαθιά συγκινημένοι που συμμετέχουμε σε αυτό το ιστορικό γεγονός» σημείωσε ο επίσκοπος και συμπλήρωσε: «Η αξία των επαφών μεταξύ των εκκλησιών είναι το πιο σημαντικό. Και, επίσης, θέλω να τονίσω την επιθυμία να είμαστε πρωταγωνιστές και εκπρόσωποι της ιδέας της μεταξύ μας συνεργασίας».

Η NY Times για τον επαναπατρισμό ελληνικών αρχαιολογικών ευρημάτων μεγάλης αξίας στην ελληνική Πολιτεία από τη Γενική Εισαγγελία του Μανχάταν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: