Σάλος με σχόλιο του Γκάρι Λίνεκερ: Συνέκρινε την πολιτική ασύλου του Λονδίνου με τη ναζιστική Γερμανία* Συντηρητικοί ζητούν απόλυσή του από το ΒΒC

FILE PHOTO: Ο Γκάρι Λίνεκερ. EPA, WILL OLIVER




Σεδιαδικασία «ειλικρινούς συζήτησης» προκειμένου να κριθεί ενδεχομένως ακόμη και το μέλλον του στην δημόσια βρετανική τηλεόρση βρίσκονται BBC και Γκάρι Λίνεκερ ύστερα από τα tweets του παρουσιαστή της εκπομπής Match of the Day, με το οποίο o παλαίμαχος ποδοσφαιριστής άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική ασύλου της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Λίνεκερ δήλωσε ότι η γλώσσα η οποία χρησιμοποείται στο σχέδιο «δεν είναι διαφορετική από αυτή που χρησιμοποιούσε η Γερμανία τη δεκαετία του ’30», καταδικάζοντας όσα ανακοίνωσε την Τρίτη η βρετανική κυβέρνηση για τους τρόπους με τους οποίους ουσιαστικά θα απαγορεύει σε όποιον φθάνει παρανόμως στη χώρα να ζητά άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οποιοσδήποτε διαπιστωθεί ότι έχει εισέλθει παράνομα στη χώρα θα αποκλείεται επίσης από το να επιστρέψει ή να διεκδικήσει τη βρετανική υπηκοότητα στο μέλλον.

Απαντώντας σε ένα μήνυμα βίντεο με το οποίο η υπουργός Suella Braverman περιέγραφε την πολιτική της, ο Lineker έγραψε στο Twitter: «Για όνομα του Θεού, αυτό εντελώς απαίσιο».

 

Μετά τα σχόλια, η υπουργός Εσωτερικών δήλωσε στο BBC: «Είμαι απογοητευμένη, προφανώς. Νομίζω ότι δεν είναι χρήσιμο να συγκρίνουμε τα μέτρα μας, τα οποία είναι νόμιμα, αναλογικά και – πράγματι – συμπονετικά, με τη Γερμανία του 1930».

Ο Λίνεκερ, ο οποίος παρουσιάζει το Match of the Day από το 1999, είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος σταρ του BBC, έχοντας κερδίσει περίπου 1,35 εκατομμύρια λίρες μόνο το 2020-21.

Στο παρελθόν έχει μιλήσει για τα δικαιώματα των μεταναστών και έχει πάρει πρόσφυγες στο σπίτι του. Έχει επίσης ασκήσει κριτική στις διαδοχικές κυβερνήσεις των Συντηρητικών για ζητήματα όπως το Brexit.

Τον Οκτώβριο, το τμήμα καταγγελιών του BBC διαπίστωσε ότι ο Λίνεκερ είχε παραβιάσει τους κανόνες αμεροληψίας σε ένα tweet που ρωτούσε εάν το Συντηρητικό Κόμμα σχεδίαζε να “παραιτηθεί από δωρεές που έχει λάβει από Ρώσους δωρητές”.

Το σχόλιό του εκείνο ήταν αποτέλεσμα της προτροπής της τότε υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας προς τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ να μποϊκοτάρουν τον τελικό του Champions League στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Το 2018, αφού ο ανταποκριτής του κρίκετ του BBC, Τζόναθαν Άγκνιου, τον κάλεσε να «κρατήσει τις πολιτικές σου απόψεις… για τον εαυτό σου», ο Λίνεκερ απάντησε: «Είμαι το πρόσωπο του δικού μου λογαριασμού στο Twitter. Θα συνεχίσω να κάνω tweet ό,τι μου αρέσει και αν οι άνθρωποι διαφωνούν μαζί μου, τότε έχει καλώς».

Η οργή γύρω από τις τελευταίες δηλώσεις του Λίνεκερ ασκεί πίεση στο BBC.

Ο αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, Λι Άντερσον, δήλωσε ότι ο Λίνεκερ είναι «εκτός πραγματικότητας» και πρέπει να παραμείνει στο ποδόσφαιρο.

 

Ο Λί Αντερσον μίλησε για «ανοησίες» και πρόσθεσε:  «Είναι απλώς ένα άλλο παράδειγμα του πόσο ξέγνοιαστα αυτά τα καλοπληρωμένα αστέρια» κάνουν σχόλια.

Μιλώντας στην Daily Telegraph, ο συντηρητικός βουλευτής Κρεγκ Μάκινλεϊ είπε ότι τα σχόλια του Λίνεκερ ήταν «απαράδεκτα, κακοσχεδιασμένα και επαίσχυντα» και κάλεσε το BBC να τον απολύσει.

Η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ είπε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι δεν συμφωνεί με το σχόλιο, προσθέτοντας ότι είναι «εξ ολοκλήρου» θέμα του BBC όταν ρωτήθηκε εάν πρέπει να λάβει σημαντικά μέτρα εναντίον του.

Με πληροφοριες από BBC

Μπράβο στον Χρήστο Νικολαϊδη, απάντησε σκληρά στον Κανάκη: Αν όλη Ελλάδα ξέρει πώς έγινε το δυστύχημα στα Τέμπη, δημοσιογράφοι το αποκάλυψαν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: