Πέθανε ο Τοπόλ, ο θρυλικός Τέβγιε του «Βιολιστή στη Στέγη»: Εδινε χρόνια μάχη με το Αλτσχάιμερ [video]

O Tοπόλ στην ταινία «Ο Βιολιστής στη Στέγη». Photo screenshot via youtube




Ο Χαΐμ Τοπόλ (Chaim Topol), κορυφαίος Ισραηλινός ηθοποιός που γοήτευσε γενιές θεατών με την ερμηνεία του Τέβγιε (Tevye), του πολύπαθου και χαρισματικού γαλατά στο μιούζικαλ «Βιολιστής στη Στέγη» (Fiddler on the Roof), πέθανε σε ηλικία 87 ετών στο Τελ Αβίβ.

Ο Τοπόλ πάλευε για χρόνια με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με το Deadline. Αποδέκτης δύο βραβείων Χρυσής Σφαίρας και υποψήφια τόσο για ένα Όσκαρ όσο και για ένα Βραβείο Tony, η Topol κατατάσσεται εδώ και καιρό μεταξύ των πιο πολυβραβευμένων ηθοποιών του Ισραήλ.

Πιο πρόσφατα, το 2015, τιμήθηκε για τη συνεισφορά του στον κινηματογράφο και τον πολιτισμό με το Βραβείο Ισραήλ για δια βίου επίτευγμα, την πιο διάσημη διάκριση της χώρας του.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, συνέχιζε να ασχολείται με το θέατρο και είπε ότι εξακολουθούσε να υποβάλλει αιτήματα για να παίξει τον Tevye .

Ο Χαϊμ Τοπόλ γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ. Ο πατέρας του Jacob Topol γεννήθηκε στη Ρωσία και στις αρχές της δεκαετίας του 1930 μετανάστευσε στην Υποχρεωτική Παλαιστίνη , όπου εργάστηκε ως σοβατζής, ενώ ήταν και μέλος της παραστρατιωτικής οργάνωσης Haganah. Η μητέρα του Imrela “Rel” (née Goldman) Topol ήταν μοδίστρα.

Οι γονείς του Τοπόλ είχαν συμμετάσχει στο κίνημα των σιωνιστών νεολαίας Betar στη Βαρσοβία πριν μεταναστεύσουν. Ο πατέρας του είχε Χασιδικές ρίζες, με μια μητέρα που προερχόταν από οικογένεια Γκέρερ Χασιδίμ και πατέρα από τον Αλεξάντερ Χασιδίμ.

Ο Chaim και οι δύο μικρότερες αδερφές του μεγάλωσαν στην εργατική γειτονιά του Φλορεντίν στο Νότιο Τελ Αβίβ. Ως μικρό παιδί, αν και ήθελε να γίνει εμπορικός καλλιτέχνης, η δασκάλα του στο δημοτικό σχολείο, η συγγραφέας Yemima Avidar-Tchernovitz , είδε τη θεατρική πλευρά του και τον ενθάρρυνε να παίξει σε σχολικά έργα και να διαβάσει ιστορίες στην τάξη.

Σε ηλικία 14 ετών άρχισε να εργάζεται ως τυπογράφος στην εφημερίδα Davar ενώ συνέχιζε τις σπουδές του στο γυμνάσιο τη νύχτα. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο σε ηλικία 17 ετών και μετακόμισε στο Κιμπούτς Γκέβα. Ένα χρόνο αργότερα, κατατάχθηκε στον ισραηλινό στρατό και έγινε μέλος του ψυχαγωγικού θιάσου Nahal , τραγουδώντας και ηθοποιός σε ταξιδιωτικές παραστάσεις. Ανέβηκε στο βαθμό του διοικητή του θιάσου.

Είκοσι τρεις ημέρες αφότου απολύθηκε από τη στρατιωτική θητεία στις 2 Οκτωβρίου 1956 και δύο ημέρες αφότου παντρεύτηκε την Galia Finkelstein, ένα συνάδελφο μέλος του θιάσου Nahal, ο Topol κλήθηκε για εφεδρικό καθήκον στην εκστρατεία του Σινά. Έπαιξε για στρατιώτες που στάθμευαν στην έρημο. Μετά τον πόλεμο, αυτός και η σύζυγός του εγκαταστάθηκαν στο Kibbutz Mishmar David , όπου ο Topol εργάστηκε ως μηχανικός γκαράζ. Ο Topol συγκέντρωσε μια ομάδα θεάτρου κιμπούτς αποτελούμενη από φίλους του θιάσου του Nahal. η ομάδα περιόδευε τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, δούλευε στα αντίστοιχα κιμπούτς για δύο ημέρες την εβδομάδα και είχε μια μέρα άδεια. Η θεατρική ομάδα υπήρχε από τις αρχές του 1957 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Ο Topol τραγούδησε και έπαιξε με το γκρουπ, κάνοντας και τα δύο «δυνατά».

Ο Topol και η σύζυγός του Galia Finkelstein είχαν τρία παιδιά, έναν γιο και δύο κόρες. Το ζευγάρι διέμενε στο παιδικό σπίτι της Galia στο Τελ Αβίβ. Τα χόμπι του Topol περιλάμβαναν το σκίτσο και τη γλυπτική. Τον Ιούνιο του 2022, ο γιος του Τοπόλ, Ομέρ, αποκάλυψε ότι ο πατέρας του έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Στις 8 Μαρτίου 2023, η οικογένεια του Topol ενημέρωσε τον Τύπο ότι ήταν κοντά στον θάνατο και «ζούσε τις τελευταίες του ώρες» και ζήτησε από το κοινό να σεβαστεί την ιδιωτική ζωή της οικογένειας.

Ο Τοπόλ ξεκίνησε να παίζει σε έναν θεατρικό θίασο στον ισραηλινό στρατό τη δεκαετία του 1950, όπου γνώρισε τη μελλοντική σύζυγό του Γκαλία.

Η πρώτη του σημαντική ανακάλυψη ήταν ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην επιτυχημένη ισραηλινή ταινία του 1964 Sallah Shabati, για τις δυσκολίες των μεταναστών από τη Μέση Ανατολή στο Ισραήλ. Η ταινία έγραψε ιστορία ως η πρώτη ισραηλινή ταινία που κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ και επίσης χάρισε στον Τοπόλ το πρώτο του βραβείο Χρυσής Σφαίρας.

Δύο χρόνια αργότερα, έκανε το αγγλόφωνο κινηματογραφικό του ντεμπούτο δίπλα στον Kirk Douglas στο Cast a Giant Shadow.

Όμως ο ρόλος της ζωής του έφτασε στο μακροχρόνιο μιούζικαλ «Ο Βιολιστής στη Στέγη» (Fiddler on the Roof), στο οποίο έπαιξε τον πρωταγωνιστή του γαλακτοπαραγωγού, Tevye, έναν Εβραίο πατέρα που προσπαθούσε να διατηρήσει τις πολιτιστικές παραδόσεις της οικογένειάς του παρά την αναταραχή που κυριάρχησε στα ρωσικά τους κράτη.

Με την πλούσια φωνή του, τους λαϊκούς πνευματισμούς και την επιβλητική σκηνική παρουσία του, ο Τέβγιε του Tοπόλ, οδηγώντας το άλογο καρότσι του και παραδίδοντας γάλα, βούτυρο και αυγά στους πλούσιους, έγινε δημοφιλής ήρωας στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο.

Μετά από χρόνια που έπαιζε τον Tevye στη σκηνή στο Λονδίνο και στο Μπρόντγουεϊ, έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην κινηματογραφική εκδοχή του 1971 σε σκηνοθεσία του Norman Jewison, κερδίζοντας το βραβείο Χρυσής Σφαίρας για τον πρωταγωνιστικό ρόλο και προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού. Έχασε από τον Τζιν Χάκμαν στο The French Connection.

Επαιξε τον ρόλο του Τέβγιε περισσότερες από 3.500 φορές στη σκηνή, με πιο πρόσφατη το 2009. Με τη βοήθεια του βαρύ μακιγιάζ και των κοστουμιών, απεικόνισε για πρώτη φορά τον πολύ μεγαλύτερο, πιο βαρύ γαλακτοκόμο στα 30 του και κυριολεκτικά γερασμένος στον ρόλο.

Ο Τοπόλ αντιμετώπισε σκληρό ανταγωνισμό για να εξασφαλίσει τον ρόλο στην επιτυχημένη ταινία του Jewison – δεκάδες ταλέντα έπαιξαν τον Tevye σε περισσότερες από δώδεκα γλώσσες από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το Fiddler on the Roof. Είπε ότι η προσωπική του εμπειρία ως απόγονος Ρώσων Εβραίων τον βοήθησε να συσχετιστεί με τον Τέβγιε και να εμβαθύνει την απόδοσή του.

Πηγή: dailymail.co.uk και wikipedia

Απεβίωσε ο βραβευμένος σκηνοθέτης και συγγραφέας Λάκης Παπαστάθης: Ηταν από τους κύριους εκπροσώπους του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: