Πέθανε ο θρυλικός Ντικ Φόσμπερι: Ο αθλητής που άλλαξε για πάντα το άλμα εις ύψος [video]

Στιγμιότυπο από video @3Min




Ο Ντικ Φόσμπερι, Ολυμπιονίκης το 1968 και ο άνθρωπος που έφερε επανάσταση στο άλμα εις ύψος με μια τεχνική (Παλμός Φόσμπερι) που έγινε σχολή και που σήμερα φέρει το όνομά του, πέθανε σε ηλικία 76 ετών.

Ο Αμερικανός πρωταθλητής απεβίωσε χθες αλλά την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή σήμερα (13/3) ο μάνατζέρ του, Ρέι Σούλτε, με μια ανάρτηση στο Instagram.

«Με βαριά καρδιά πρέπει να ανακοινώσω ότι ο μακροχρόνιος φίλος και πελάτης Ντικ Φόσμπερι πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του νωρίς το πρωί της Κυριακής, μετά από μια σύντομη επανεμφάνιση λεμφώματος», έγραψε ο Σούλτε στην ανάρτησή του.

Η ιστορική στιγμή 

Η ιστορική στιγμή συνέβη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού το 1968.

Πριν από τους Αγώνες εκείνους, η κυρίαρχη τεχνική του άλματος εις ύψος ήταν η τεχνική «straddle». Ο αθλητής πηδούσε δηλαδή με το πρόσωπο προς τα εμπρός και έστρεφε το σώμα του στον αέρα για να περάσει πάνω από τη μπάρα.

Έχοντας ύψος 1.93, ο Φόσμπερι δεν είχε μεγάλη επιτυχία με την τεχνική straddle. Στην πραγματικότητα, ως αθλητής γυμνασίου, ο Φόσμπερι είχε αποτύχει να προκριθεί καν αγωνιζόμενος για την τοπική ομάδα του συλλόγου του στο άλμα εις ύψος.

Αλλά αντί να τα παρατήσει, το 1963, ο Φόσμπερι άρχισε να εργάζεται σε μια νέα τεχνική άλματος που θα άλλαζε τον τρόπο που οι αθλητές προσέγγιζαν το άθλημα από εκείνη την εποχή και μετά.

Η τεχνική έμεινε γνωστή ως «Fosbury Flop».

Πηδώντας προς τα πίσω με το «λάθος πόδι» και καμπυλώνοντας το σώμα του πάνω από τη μπάρα, ο Fosbury ουσιαστικά άλλαξε την τυποποιημένη τεχνική του άλματος πρώτα μέσα στο κεφάλι του.

Και αφού προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού το 1968, ο άγνωστος Φόσμπερι θα είχε σύντομα την ευκαιρία να παρουσιάσει την ανορθόδοξη νέα τεχνική του στον κόσμο.

Όταν ξεκίνησε ο Ολυμπιακός διαγωνισμός στο άλμα εις ύψος, ο Φόσμπερι δεν ήταν σε καμία περίπτωση το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο.

Όταν ο πήχης ανέβηκε στα 2,18 μέτρα, είχαν απομείνει μόνο πέντε αθλητές στον αγώνα. Ο Φόσμπερι πέρασε με την πρώτη του προσπάθεια.

Στα 2, 20 είχαν μείνει τρεις άλτες: Ο Φόσμπερι και ο Εντ Κάρουθερς από τις ΗΠΑ και ο Βαλεντίν Γκαβρίλοφ της ΕΣΣΔ.. Και οι τρεις πέρασαν το ύψος με την πρώτη.

Σε αυτό το σημείο, ο Φόσμπερι είχε εγγυημένο μετάλλιο. Αλλά τι χρώμα θα ήταν αυτό το μετάλλιο;

Στα 2,22 μ., ο Γκαβρίλοφ αποχώρησε από τον αγώνα, αποτυγχάνοντας να περάσει το ύψος μετά από τρεις προσπάθειες. Για άλλη μια φορά, ο Φόσμπερι πέρασε με την πρώτη.

Τελικά, με μόνο τους Φόσμπερι και Κάρουθερς να έχουν απομείνει στον διαγωνισμό, ο πήχης ανέβηκε στα 2,24 μέτρα.

 

Στην τρίτη προσπάθειά του, ο Φόσμπερι έστρεψε την πλάτη του και πέρασε γύρισε τα πόδια του πάνω από τη μπάρα για να εξασφαλίσει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

Η ιστορία είχε γραφτεί και μαζί της το εγχειρίδιο κανόνων για το άλμα εις ύψος είχε ξαναγραφτεί από την αρχή.lay
Λίγοι άνθρωποι στην ιστορία είχαν αντίκτυπο σε ένα άθλημα ανάλογο αυτού που πέτυχε ο Φόσμπερι στο Μεξικό.

 

Έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο – διαγωνισμός που ο Fosbury απέτυχε να προκριθεί – 28 από τους 40 διαγωνιζόμενους στο άλμα εις ύψος είχαν υιοθετήσει το Fosbury Flop και η τελευταία φορά που εμφανίστηκε η τεχνική straddle jump σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν στη Σεούλ του 1988.

Μετά τον θρίαμβο στο Μεξικό, ο Φόσμπερι εξαφανίστηκε από τον κόσμο του στίβου, όχι όμως χωρίς να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στο άθλημα. Το 1993 μπήκε στο Ολυμπιακό Hall of Fame των ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο Φόσμπερι είχε πει για την τεχνική που έφερε επανάσταση στο άθλημα του άλματος εις ύψος το εξής:

«Πιστεύω ότι το flop ήταν ένα φυσικό στυλ απλά ήμουν ο πρώτος που το βρήκα».

Play off Superleague: ΑΕΚ – Παναθηναϊκός και Αρης – ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα * Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: