Η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί όποιος και να εκλεγεί: Περί χρημάτων η τουρκική μετάλλαξη…

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*, Λευκωσία

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων παρατηρείται μετά την εξαγγελία της συμφωνίας Ελλάδος και Τουρκίας για αλληλοϋποστήριξη υποψηφιοτήτων τους σε διεθνή φόρα.

Η Τουρκία θα στηρίξει και θα υπερψηφίσει την υποψηφιότητα της Ελλάδος κατά τις εκλογές για ανάδειξη των μη-μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα έτη 2025-2026 με αντάλλαγμα την υποστήριξη της Ελλάδος στην τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν συναφώς ότι η παρατηρούμενη αναθέρμανση του κλίματος στις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας, ενώ δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται, δεν πρέπει να υπερεκτιμάται.

Εξ άλλου δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα, προς εξυπηρέτηση ιδίων σκοπιμοτήτων, εγκαταλείπει προσωρινά την πολιτική της δημιουργίας έντασης και εκφοβισμού με οξεία ρητορική και επιλέγει να εμφανίζεται ως υπέρμαχος του διαλόγου και της διπλωματίας στις σχέσεις της με τις γείτονες χώρες.

  • Ως γνωστό, το 2004 η Τουρκία ήταν θετική στην υποψηφιότητα της Ελλάδος για τη θέση μη- μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα έτη 2005 – 2006 και η Ελλάδα στήριξε την Τουρκική υποψηφιότητα για την έδρα μη-μονίμου μέλους του ιδίου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών για τα έτη 2009 – 2010.

Στη χρονική αυτή συγκυρία όπου η Συμμαχία των Έξι της Τουρκικής αντιπολίτευσης κερδίζει έδαφος μεταξύ των Τούρκων πολιτών ενώ η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημειώνει κατολίσθηση έναντι της υποψηφιότητας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Και αυτό, όχι μόνο λόγω της ανικανότητας διαχείρισης από μέρους του της βιβλικής καταστροφής που προκάλεσαν οι πρόσφατοι σεισμοί αλλά και εξ αιτίας της επιδείνωσης της πραγματικής οικονομίας και της δυσπραγίας των Τούρκων πολιτών.

Ο Τούρκος πρόεδρος , προς το σκοπό εξασφάλισης οικονομικής βοήθειας από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες με συνακόλουθο τη βελτίωση της εικόνας του, επιχειρεί εξομάλυνση-για πόσο χρόνο;- των σχέσεων της χώρας του με τις γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ελλάδα, αφήνοντας κατά μέρος την Κύπρο.

Στα πλαίσια της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας, με τη χρήση του όπλου της αρνησικυρίας(ΒΕΤΟ) που διαθέτει ο έμπειρος στο ανατολίτικο παζάρι Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να επιτυγχάνει τους στόχους του και ίσως εξασφαλίσει και την απόκτηση των F.16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Ανεξαρτήτως του ποιος θα κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου στην Τουρκία η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί.

Η αναθεωρητική και επεκτατική της πολιτική στην Κύπρο, το Αιγαίο, σε θέματα ενέργειας και επικράτησης στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο είναι πάγια και διαχρονική.

Υπενθυμίζεται η κωδικοποίηση της πολιτικής αυτής όπως περιγράφεται στο γνωστό βιβλίο του Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην στρατηγικού μέντορα του Προέδρου Ερντογάν και τώρα μη εξαιρεταίου μέλους της Συμμαχίας των Έξι, Το Στρατηγικό Βάθος, Η Διεθνής θέση της Τουρκίας.

*Λόρια Μαρκίδη
Πρώην πρέσβης στην Κίνα κ.α.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Από τη “Διπλωματία των Σεισμών” σε αυτή των χαριεντισμών: Άλλαξε η Τουρκία και μόνο οι κύριοι Μητσοτάκης και Δένδιας το γνωρίζουν;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: