Παράνομος υποψήφιος ο Ερντογάν λένε πρώην υπουργοί στην Τουρκία: Χρειάζονται 400 ψήφοι στην επόμενη Βουλή για τη δίωξή του

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία έχουν οριστεί για την 14η Μαΐου. Το μείζον ζήτημα στη γειτονική χώρα είναι αν θα χάσει την εξουσία ο Ερντογάν και το κόμμα του μετά από δυο δεκαετίες.

Πριν από αυτό όμως υπάρχει ένα σοβαρότερο: Αν ο Ερντογάν θα είναι νόμιμα υποψήφιος πρόεδρος σύμφωνα με το δικό του Σύνταγμα.

Και μετά από αυτό, το ζήτημα είναι αν η σημερινή αντιπολίτευση μπορεί να συγκεντρώσει στις βουλευτικές εκλογές τα 2/3 των συνολικά 600 εδρών προκειμένου να κινήσει ποινικές διώξεις κατά του Ερντογάν και σημερινών του υπουργών.

Ο αρθρογράφος της Yeniçağ, Orhan UĞUROĞLU αναλύει την κατάσταση. Γράφει:

Ρώτησα τον Tufan Algan, πρώην Πρόεδρο του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου:

  • Τι πιστεύετε για το αν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη δύο φορές το 2014 και το 2018, μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά;

Ο Tufan Algan είπε:

«Ο ηγέτης του CHP Kemal Kılıçdaroğlu ανέφερε επίσης ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά. Με βάση την εμπειρία μου και συσχετιζόμενο με αυτά που είπατε, νομίζω ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τρίτη φορά. Ωστόσο, η Συνέλευση διενεργεί πρόωρες εκλογές για να είναι υποψήφιος. Στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2002 έγινε συζήτηση για το αν ο Ταγίπ Μπέης μπορούσε να γίνει βουλευτής ή όχι.

Το άρθρο 11 του νόμου για τις βουλευτικές εκλογές αρ. 2839 ορίζει ότι όσοι καταδικάζονται βάσει του άρθρου 312 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα δεν μπορούν να εκλεγούν βουλευτές. Εκείνη την εποχή, ο Ταγίπ Μπέης αυτοπροτάθηκε ως πρώτος υποψήφιος από την πρώτη περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης, πρώτος εκλογικός κύκλος. Με αυτόν τον τρόπο εντάχθηκε στην προσωρινή βουλευτική λίστα. Τότε το ερώτημα ήταν αν θα μπορούσε να μπει στις εκλογές ή όχι.

Στην ψηφοφορία στον πίνακα μπαίνουν 3, δεν μπορούν να μπουν ψήφοι 3. Επειδή είμαστε 7 τακτικά μέλη, η τελική ψηφοφορία ήταν δική μου. Όταν είπα ότι δεν μπορούσε να μπει, δεν μπορούσε να μπει στις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου 2002. Δεν μπορούν να γίνουν σχόλια σε ανοιχτά άρθρα που δεν χρειάζονται τέτοια ερμηνεία. Η ποινή που έλαβε ο Ταγίπ Μπέης από το Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας του Ντιγιαρμπακίρ ήταν το άρθρο 312 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα. Το να το αρνείται αυτό σημαίνει κατάχρηση εξουσίας.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια εναντίον όσων ψήφισαν «μπείτε στις εκλογές» εκείνη την περίοδο. Αν είχαν κάνει μήνυση εναντίον όσων έλεγαν «θα μπω στις εκλογές» στις 3 Νοεμβρίου 2002 ή αν η εισαγγελία ενεργούσε αυτεπάγγελτα, κανείς δεν θα σκεφτόταν διαφορετικά σήμερα. Το YSK θα είχε αποδεχτεί τον νόμο».

Αγαπητοι αναγνωστες,

Πήρα συνέντευξη από 6 πρώην υπουργούς Δικαιοσύνης.

  • Sadullah Ergin,
  • Hasan Denizkurdu,
  • Prof. Dr. Hikmet Sami Türk,
  • Seyfi Oktay,
  • Şakir Şeker,
  • Oltan Sungurlu.

Και η απόφασή τους ήταν η εξής: «Ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος για τρίτη φορά».

Αγαπητοι αναγνωστες,

Πρόσφατα, διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι ο Ερντογάν θα κάνει βουλευτές τους υπουργούς του για να «κερδίσει ασυλία». Αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι αληθινός. Διότι, σύμφωνα με το άρθρο 106 του συντάγματος, οι υπουργοί έχουν σχεδόν «ισόβια» ασυλία. Κανένας βουλευτής δεν έχει τέτοια ασυλία. Επιτρέψτε μου να συνοψίσω το άρθρο 106.

«Μπορεί να ζητηθεί έρευνα κατά των αντιπροέδρων και των υπουργών με την κατηγορία ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα που σχετίζονται με τα καθήκοντά τους, με πρόταση που υποβάλλεται από την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. Η Συνέλευση συζητά την πρόταση εντός ενός μηνός το αργότερο και μπορεί να αποφασίσει την έναρξη έρευνας με τα τρία πέμπτα του συνολικού αριθμού των μελών (360 ψήφοι- OU)

Εάν αποφασιστεί η έναρξη έρευνας. Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας μπορεί να λάβει απόφαση να την παραπέμψει στο Ανώτατο Δικαστήριο με μυστική ψηφοφορία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των μελών (400 ψήφοι-OU) .

Οι διατάξεις της πέμπτης, έκτης και έβδομης παραγράφου εφαρμόζονται μετά τη λήξη των καθηκόντων τους ως προς τα αδικήματα που φέρονται ότι τέλεσαν τα πρόσωπα αυτά κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Αυτή η ασπίδα προστασίας ισχύει φυσικά και για τον πρόεδρο.

Τότε πρέπει να ψηφίσετε για τη Συμμαχία του Έθνους για να έχει τουλάχιστον 400 βουλευτές στη Συνέλευση.

Με πληροφορίες από Yeniçağ

Ευχετήρια επιστολή Ερντογάν στον Μητσοτάκη για την 25η Μαρτίου: Πεπεισμένος ότι η σχέση και συνεργασία θα αναπτυχθούν περαιτέρω

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: