Παρά τις κυρώσεις συνεχίζονται οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη: Ο βρώμικος ρόλος της Τουρκίας υπέρ της Ρωσίας

epa10536298 Russian President Vladimir Putin holds a solemn welcome ceremony for Chinese President Xi Jinping at the St. George’s Hall at the Kremlin in Moscow, Russia, 21 March 2023 (issued 22 March 2023). EPA, XINHUA, Xie Huanchi CHINA OUT




Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen) έχει δηλώσει ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι «παρελθόν», γράφει η ιστοσελίδα Politico.

Ωστόσο άλλοι, από ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους μέχρι ευρωβουλευτές και γνώστες του κλάδου υποστηρίζουν ότι μεγάλοι όγκοι ρωσικού αργού πετρελαίου – μεγαλύτερη πηγή εσόδων από το φυσικό αέριο – εξακολουθούν να αποστέλλονται στις παγκόσμιες αγορές, με αποτέλεσμα ορισμένοι ειδικοί να υποψιάζονται ότι βρίσκουν το δρόμο τους προς την ευρωπαϊκή αγορά από την πίσω πόρτα.

Το αργό πετρέλαιο είναι εμφανώς δύσκολο να εντοπιστεί στις παγκόσμιες αγορές, καθώς μπορεί εύκολα να αναμειχθεί με άλλες αποστολές σε χώρες διέλευσης, επομένως η προέλευση δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Η διαδικασία διύλισης στη συνέχεια αφαιρεί επίσης όλα τα ίχνη προέλευσης της πρώτης ύλης.

Σε αυτό προστίθεται ένα πολύπλοκο δίκτυο ναυτιλιακών εταιρειών, με σημαίες υπεράκτιων δικαιοδοσιών που δεν ταυτοποιούνται εύκολα.

«Σε αντίθεση με το φυσικό αέριο των αγωγών, η αγορά πετρελαίου είναι παγκόσμια. Τα συστήματα ανταλλαγής και η ανάμειξη ποικιλιών είναι κοινή πρακτική», δήλωσε ο Μikhail Khodorkovsky, εξόριστος επικριτής του Putin και πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Yukos.

«Το αποτέλεσμα του εμπάργκο είναι μια σημαντική αύξηση του ρωσικού κόστους μεταφοράς, μια σημαντική ανακατανομή των εσόδων υπέρ των μεσαζόντων και κάποια πρόσθετη έκπτωση λόγω του περιορισμού των αγοραστών».

«Από την επιβολή των κυρώσεων, οι όγκοι του αργού πετρελαίου που εξάγει η Ρωσία παρέμειναν λίγο πολύ σταθεροί», δήλωσε ο Saad Rahim, επικεφαλής οικονομολόγος στην παγκόσμια εταιρεία εμπορίας εμπορευμάτων Trafigura. «Είναι πιθανό ότι το ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να πωλείται στην ΕΕ και στα δυτικά έθνη μέσω μεσαζόντων».

Μια πιθανή διαδρομή προς την Ευρώπη είναι μέσω του Αζερμπαϊτζάν που είναι και το σημείο εκκίνησης του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν (BTC), τον οποίο διαχειρίζεται η BP. Το λιμάνι του Τσεϊχάν στην Τουρκία, είναι ένας σημαντικός κόμβος εφοδιασμού από τον οποίο μεταφέρεται αργό πετρέλαιο στην Ευρώπη. Το λιμάνι λαμβάνει επίσης μεγάλες ποσότητες από το Ιράκ μέσω του αγωγού Κιρκούκ-Τσεϊχάν.

Ο François Bellamy, γάλλος ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ, εξέφρασε υποψίες σχετικά με αυτή τη διαδρομή σε πρόσφατη ερώτηση προς την Επιτροπή παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία από μεγάλη αύξηση εξαγωγών του Αζερμπαϊτζάν που δεν συνάδει με την εγχώρια παραγωγή, η οποία βρίσκεται σε μακροπρόθεσμη πτώση.

«Το Αζερμπαϊτζάν δεν εξάγει ρωσικό πετρέλαιο στην ΕΕ μέσω του αγωγού BTC», δήλωσε ο Aykhan Hajizada, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, διαβεβαιώνοντας ότι προσθέτοντας ότι η χώρα παραμένει δεσμευμένη στους σχετικούς νόμους και κανονισμούς.

Η BP αναγκάστηκε στο παρελθόν να αρνηθεί ότι ο αγωγός BTC μεταφέρει ρωσικά πετρέλαιο και τα στοιχεία για τις αποστολές αργού από το Τζεϊχάν δείχνουν μια πρόσφατη πτώση του όγκου των εξαγωγών προς την ΕΕ, από περίπου 3 εκ. τόνους το μήνα (περίπου 700.000 βαρέλια την ημέρα) στις αρχές του 2022 σε περίπου 2 εκ. τόνους το μήνα φέτος.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Τουρκία διπλασίασε τις άμεσες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου πέρυσι και αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό αργό παρά το γεγονός ότι προσφέρει ταυτόχρονα στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Το Φινλανδικό Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA) προειδοποίησε στα τέλη του περασμένου έτους ότι “μια νέα διαδρομή για το ρωσικό πετρέλαιο προς την ΕΕ αναδύεται μέσω της Τουρκίας, όλο και μεγαλύτερου προορισμού για το ρωσικό αργό πετρέλαιο”, όπου διυλίζεται σε προϊόντα πετρελαίου που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις και πωλούνται.

«Έχουμε αρκετά στοιχεία ότι ορισμένες διεθνείς εταιρείες αγοράζουν προϊόντα διυλιστηρίων που παράγονται από ρωσικό πετρέλαιο και τα πωλούν στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ustenko, σύμβουλος του Zelenskyy. «Είναι εντελώς νόμιμο, αλλά εντελώς ανήθικο. Ακριβώς επειδή επιτρέπεται δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι γι’ αυτό».

Τη Δευτέρα, η βρετανική ΜΚΟ Global Witness δημοσίευσε μια έκθεση που διαπίστωσε ότι το ρωσικό πετρέλαιο αγωγών, το οποίο δεν υπόκειται σε απόλυτο εμπάργκο, πωλείται σταθερά σε τιμές που υπερβαίνουν κατά πολύ το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων που επέβαλαν οι χώρες της G7 τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Οι κυβερνήσεις πρόσφεραν στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων μια ορθάνοιχτη πίσω πόρτα και οι έμποροι και οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου εκμεταλλεύονται αυτά τα κενά για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους ως συνήθως», δήλωσε συντάκτης της έκθεσης.

ΠΗΓΗ: ιστοσελίδα Politico – Russian oil finds ‘wide open’ back door to Europe, critics say

Η FAZ αποκαλύπτει ξανά τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι είναι “τυφλοί”: Οι νέοι φίλοι του “Σουλτάνου” είναι τρομοκράτες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: