Η FAZ αποκαλύπτει ξανά τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι είναι “τυφλοί”: Οι νέοι φίλοι του “Σουλτάνου” είναι τρομοκράτες

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν σε νεκροταφείο “μαρτύρων”. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Στη στήλη του «Γράμμα από την Κωνσταντινούπολη» στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Bülent Mumay, Τούρκος δημοσιογράφος που έχει κατηγορηθεί στην Τουρκία για αντικαθεστωτική δράση, γράφει, μεταξύ άλλων:

Η ιδρυθείσα το 1923, στα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Τουρκική Δημοκρατία αρχικά επηρεάστηκε σημαντικά από τον ιδρυτή της Mustafa Kemal Atatürk. Τώρα συμπληρώνει έναν πολυκύμαντο πρώτο αιώνα.

Μετά από είκοσι χρόνια υπό το αυταρχικό καθεστώς του Erdoğan, ένας διαφορετικός «Kemal» θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή του δεύτερου αιώνα. Ο επικεφαλής του CHP Kemal Kılıçdaroğlu κατόρθωσε να συνενώσει μικρά συντηρητικά και μετριοπαθώς εθνικιστικά κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια «Συμμαχία των Έξι».

Ως κοινός τους υποψήφιος, είναι ο πιο πιθανός αντίπαλος του Erdoğan στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις εκλογές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται μπροστά από τον Erdoğan.

Όταν το κουρδικό κόμμα HDP, το οποίο δεν είναι επίσημα μέρος του αντιπολιτευόμενου μπλοκ, έδειξε ότι δεν σκοπεύει να προτείνει δικό του υποψήφιο, αλλά να στηρίξει τον Kılıçdaroğlu, ανατράπηκαν όλοι οι υπολογισμοί του Προεδρικού Μεγάρου.

Το 2018 ο Erdoğan εξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 52,5%. Λόγω της οικονομικής κρίσης που βύθισε τη χώρα και της κακοδιαχείρισης μετά τον σεισμό, δύσκολα θα καταφέρει να κερδίσει το 50% συν 1 που απαιτείται για μια εκλογική νίκη.

Ούτε τα 9,3 εκ. Ευρώ που ξόδεψε το Φεβρουάριο η συνδεδεμένη με την Προεδρία Υπηρεσία Επικοινωνίας, της οποίας η μοναδική λειτουργία είναι η προπαγάνδα υπέρ του Erdoğan, δεν κατάφερε να το αλλάξει αυτό.

Ο Erdoğan το γνωρίζει και έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ήττας. Υπουργούς που θα μπορούσαν να οδηγηθούν στα δικαστήρια, εφόσον η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές, τους κατεβάζει υποψήφιους βουλευτές για να τους θωρακίσει με ασυλία.

Για τον ίδιο λόγο ετοιμάζεται να κάνει βουλευτές του AKP αξιωματούχους, οι οποίοι επιδεικνύοντας αμέλεια συνέβαλαν στο θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς. Η προοπτική της ήττας προφανώς μείωσε την ελκυστικότητα του AKP.

Πριν από τις τελευταίες εκλογές, σχεδόν 8.000 άτομα ήταν υποψήφιοι του AKP για το Κοινοβούλιο. Ενόψει των εκλογών στις 14 Μαΐου, οι υποψήφιοι περιορίζονται στις περίπου 3.000.

Μετά από περισσότερα από είκοσι χρόνια στην εξουσία, ο Erdoğan δεν θέλει να τη χάσει και ξεκίνησε μία επικίνδυνη συνεργασία. Αποφάσισε να συμμαχήσει με την HÜDA-PAR, τον πολιτικό βραχίονα της τρομοκρατικής οργάνωσης Hizbullah, η οποία ευθύνεται για βίαιες δολοφονίες στην Τουρκία τη δεκαετία του 1990.

Στόχος του είναι να διασφαλίσει ότι το HDP, το οποίο απειλείται με απαγόρευση, θα εξουδετερωθεί πριν από τις εκλογές και στη συνέχεια θα λάβει τις ψήφους του το υπέρ της Σαρία HÜDA-PAR, το οποίο επίσης συγκεντρώνει στις κουρδικές επαρχίες τους υποστηρικτές του.

Για να καταστεί σαφές το πόσο επικίνδυνη είναι η συνεργασία του Erdoğan με το HÜDA-PAR, την οποία ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε με τη φράση «Γράφουμε τον θρύλο της 14ης Μαΐου μαζί με φίλους που ενώθηκαν μαζί μας πρόσφατα», θα πρέπει να αναλυθεί η διασύνδεση ανάμεσα στο νόμιμο κόμμα HÜDA-PAR και στις δολοφονίες της Hizbullah.

Η δεκαετία του 1990 ήταν αιματηρή στην Τουρκία. Οι μάχες μεταξύ του κράτους και της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK συνεχίζονταν στα Νοτιοανατολικά της χώρας, όταν η Hizbullah, η οποία είχε οργανωθεί από τη δεκαετία του 1980, μπήκε στο προσκήνιο.

Η τρομοκρατική οργάνωση, την οποία το τουρκικό κράτος υποστήριζε τότε στον αγώνα κατά του ΡΚΚ, και στις ενέργειες της οποίας επιεικώς έκλεινε τα μάτια, άρχισε να πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον στελεχών της αντιπολίτευσης στην περιοχή.

Οι αντιφρονούντες δολοφονούνταν μέρα μεσημέρι με μια μαχαιριά στο πίσω μέρος του λαιμού ή έναν εύστοχο πυροβολισμό ή θάβονταν ζωντανοί. Το 1994 η Hizbullah σκότωσε έναν Κούρδο βουλευτή και το 2001 έναν αρχηγό της Αστυνομίας του Diyarbakır που είχε λάβει μέτρα εναντίον της.

Η φρίκη από τη δράση της οργάνωσης έγινε σαφής μετά από μια επιχείρηση το 2000, στο πλαίσιο της οποίας σκοτώθηκαν οι επικεφαλής της. Κατά την επιχείρηση βρέθηκαν έγγραφα, χάρη στα οποία εντοπίστηκαν στις αποθήκες κτιρίων σε πολλές πόλεις σε όλη την Τουρκία τα πτώματα των μελών της αντιπολίτευσης που ήταν εξαφανισμένοι επί χρόνια.

Αποδείχθηκε ότι η Hizbullah είχε απαγάγει τα θύματά της, τα οποία κρατούσε αιχμάλωτα και βασάνιζε, πριν τα θάψει ζωντανά.

Όταν ήρθαν στο φως οι θηριωδίες, η Hizbullah αποδυναμώθηκε και άρχισε να δραστηριοποιείται στην Κοινωνία των Πολιτών από το 2002, τη χρονιά κατά την οποία το ΑΚΡ ανέλαβε την εξουσία.

Το 2004 ιδρύθηκε ως σωματείο και το 2012 έγινε πολιτικό κόμμα με το όνομα HÜDA-PAR. Αυτή η πρόθεση της Hizbullah «να εκπολιτιστεί» επιβραβεύτηκε από το καθεστώς Erdoğan. Περισσότερα από 100 μέλη της Hizbullah, τα οποία είχαν θεωρηθεί υπεύθυνα για τις βάναυσες δολοφονίες, αφέθηκαν ελεύθερα το 2011, επειδή οι δίκες τους καθυστερούσαν πολύ.

Λίγο πριν από τις τοπικές εκλογές το 2019, έγινε γνωστό ότι οι τρομοκράτες που δολοφόνησαν τον αρχηγό της Αστυνομίας του Diyarbakır και τους πέντε σωματοφύλακές του με 469 φυσίγγια από 16 Καλάσνικοφ είχαν επίσης απελευθερωθεί.

Ο Erdoğan δεν μπόρεσε καν να αποτρέψει τις ανησυχίες της κρατικής θρησκευτικής Αρχής Diyanet: «Η Hizbullah ίδρυσε το κόμμα HÜDA-PAR, επειδή της δίδει καλύτερες δυνατότητες προπαγάνδας. Το κόμμα έχει βίαιες τάσεις».

Για να πάρει μερικές χιλιάδες ψήφους ακόμη, ο Erdoğan ανακήρυξε «φίλο» το κόμμα της πιο βίαιης οργάνωσης στην τουρκική Ιστορία. Δύο φορές έστειλε αντιπροσωπείες για διαπραγματεύσεις με τον επικεφαλής του HÜDA-PAR, ο οποίος δήλωσε:

«Κατά τη γνώμη μου, η Hizbullah δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση». Μετά τις διαβουλεύσεις, το HÜDA-PAR προέβη στην αναμενόμενη δήλωση:

«Στις εκλογές υποστηρίζουμε τον Erdoğan». Μετά τη δήλωση, με δικαστική απόφαση αποκλείστηκε η πρόσβαση σε περισσότερες από χίλιες αναφορές στο Διαδίκτυο που σχετίζονταν με την αιματηρή ιστορία της Hizbullah και τη διασύνδεσή της με το HÜDA-PAR.

Εν τω μεταξύ κυκλοφόρησε για το 2023 το World Happiness Report . Η Τουρκία υποχώρησε στην 106η θέση από 137 χώρες. Πριν από δέκα χρόνια ήταν 77η σε 156 χώρες. Το AKP περιόρισε όχι μόνο την ελευθερία και την ευημερία, αλλά και τα χαμόγελα στα πρόσωπα των Τούρκων. Αλλά, ποιος ξέρει, ίσως η ευτυχία να κρύβεται στις κάλπες της 14ης Μαΐου.

Τίτλος: «Οι νέοι φίλοι του Erdoğan από τη Hizbullah»
Υπότιτλος: «Για να διατηρήσει την εξουσία του, ο Τούρκος Πρόεδρος επιδιώκει την επαφή με πρώην τρομοκράτες: Το HÜDA-PAR είναι ο πολιτικός βραχίονας της τρομοκρατικής οργάνωσης Hizbullah που διέπραξε βίαιους φόνους στην Τουρκία»

ΠΗΓΗ: Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Bülent Mumay

“Η διπλωματία των σεισμών” επιστρέφει, αλλά να μην ξεχνάμε τη δήλωση του Χουλουσί Ακάρ: “Ας μοιραστούμε τον πλούτο του Αιγαίου”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: