Όταν ένα αστέρι πεθαίνει: Το τηλεσκόπιο της NASA κατέγραψε την εκπληκτική σκηνή στο κατώφλι του συμπαντικού θανάτου [video]

Η εικόνα του αστεριού στο κατώφλι του θανάτου, όπως την δημοσιοποίησε η ΝΑSA. Photo via Twitter@NASA




Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA απαθανάτισε μια εκπληκτική εικόνα ενός αστεριού στο κατώφλι του θανάτου.

Ο υπέρυθρος φακός του τηλεσκοπίου παρατήρησε το αέριο και τη σκόνη που εκτίναξε στο διάστημα ένα τεράστιο αστέρι 15.000 έτη φωτός μακριά.

Το αστραφτερό μωβ απόβλητο υλικό κάποτε αποτελούσε το εξωτερικό στρώμα του αστεριού Wolf-Rayet 124.

  • Βρίσκεται στον αστερισμό του Τοξότη και έχει 30 φορές μεγαλύτερη μάζα από τον ήλιο μας και έχει ήδη απελευθερώσει αρκετό υλικό για να αντιπροσωπεύει 10 ήλιους, σύμφωνα με τη NASA.

«Αυτό που βλέπουμε στο κέντρο αυτής της όμορφης νέας εικόνας είναι ένα αστέρι», είπε η Amber Straughn της NASA.

«Το φως από αυτό το αστέρι ταξιδεύει στο διάστημα για περίπου 15.000 χρόνια, είναι 15.000 έτη φωτός μακριά, μέχρι να χτυπήσει τους ανιχνευτές στο τηλεσκόπιο.

«Και το υλικό που βλέπετε γύρω από το κεντρικό αστέρι που μοιάζει με σκόνη είναι σκόνη.

«Και έτσι στο τέλος της ζωής του ένα αστέρι, απελευθερώνει το εξωτερικό του υλικό, τα εξωτερικά του στρώματα στο υπόλοιπο σύμπαν».

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι αυτή είναι μια από τις πιο όμορφες έννοιες σε όλη την αστρονομία. Αυτή είναι η έννοια Stardust [αστερόσκονη] του Carl Sagan.

«Το γεγονός ότι ο σίδηρος στο αίμα σας και το ασβέστιο στα οστά σας σφυρηλατήθηκαν κυριολεκτικά μέσα σε ένα αστέρι που εξερράγη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

“Και αυτό είναι που βλέπουμε σε αυτή τη νέα εικόνα. Αυτή η σκόνη εξαπλώνεται στον κόσμο και τελικά θα δημιουργήσει πλανήτες. Και έτσι φτάσαμε εδώ, στην πραγματικότητα.”

Το τηλεσκόπιο καταγράφει λεπτές λεπτομέρειες

Η NASA δημοσίευσε την εικόνα στο συνέδριο South by Southwest στο Ώστιν του Τέξας.

Η παρατήρηση ήταν από τις πρώτες που έγιναν από τον Webb μετά την εκτόξευσή του στα τέλη του 2021.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble τράβηξε μια φωτογραφία του ίδιου αστέρα σε μεταβατικό στάδιο πριν από μερικές δεκαετίες – αλλά φαινόταν περισσότερο σαν μια βολίδα, χωρίς λεπτές λεπτομέρειες.

Ένας τέτοιος μετασχηματισμός συμβαίνει μόνο σε ορισμένα αστέρια και κανονικά είναι το τελευταίο βήμα πριν εκραγούν, γινόμενα σουπερνόβα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πέρυσι το τηλεσκόπιο κατέγραψε μια εικόνα δακτυλίων σκόνης που μοιάζουν με δακτυλικό αποτύπωμα που δημιουργήθηκε από δύο αστέρια και πήρε την πρώτη εικόνα ενός πλανήτη εκτός του ηλιακού συστήματος .

Με πληροφορίες από SkyNews

Η Αρκτική «λιώνει» και ο πλανήτης ανατριχιάζει: Tαχύτερη θα είναι η αύξηση θερμοκρασίας στον Βόρειο Πόλο προειδοποιούν Σουηδοί επιστήμονες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: