Μετωπική μετά την τροπολογία Παπαδημούλη: Στον Εβρο την Παρασκευή ο πρωθυπουργός* Τι προβλέπει το σχέδιο επέκτασης του φράχτη

FILE PHOTO: Αστυνομικοί με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους στις Φέρες στον Έβρο για την φύλαξη των συνόρων. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ




Υπογράφεται την Παρασκευή παρουσία του Πρωθυπουργού η σύμβαση για την επέκταση του φράχτη του Εβρου, θέμα που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής διαμάχης μετά την τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης – ο ίδιος αρνείται ότι είναι ο εμπνευστής της- διά της οποίας η Ευρωπαϊκή Ενωση μπλοκάρει κοινοτικά κονδύλια για την καθ’ εαυτή κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η υπόθεση του φράχτη του Εβρου πυροδότησε ευρύτερη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό με τη δυσφημιστική εκστρατεία που υπέστη η Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι μέσω της fake ιστορίας της «μικρής Μαρίας» να είναι ακόμη πολιτικά νωπή.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει την Παρασκευή στο σημείο έχοντας διαμηνύσει ότι είτε με κοινοτικά είτε με εθνικά κονδύλια, ο φράχτης θα ολοκληρωθεί.

«Μόλις χθες, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τροπολογία -προσέξτε, ακούστε το αυτό- με την οποία ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην χρηματοδοτήσει τον φράχτη του Έβρου. Να το ακούσετε όλοι, δεν χρειάζονται αποδοκιμασίες. Η Ευρώπη πλέον αλλάζει τη στάση της και αναγνωρίζει τη σημασία προστασίας εξωτερικών συνόρων και αυτό με παρέμβαση και Ελλάδας σε όσους φορούν κομματικές παρωπίδες και καπέλο για να υπονομεύσουν έργο αυτής κυβέρνησης απαντώ ξεκάθαρα: Με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στον Γέρακα. επί τη ευκαιρία των εγκαινίων του κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστικής.




Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε η ΕΡΤ, το σχέδιο επέκτασης του φράχτη στον Έβρο έχει ως εξής:

Α’ Φάση: 35 χλμ (Κεντρικός Έβρος) – Χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους – προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ – χρονοδιάγραμμα : 12 Μήνες

Β’ Φάση: Συνολικό μήκος 140 χλμ – Χρονοδιάγραμμα: εντός 2-3 ετών (συντονισμένη προσπάθεια για εξασφάλιση χρηματοδότησης και από την Ε.Ε.)

Τα επί μέρους έργα περιλαμβάνουν:

● νέο τεχνητό εμπόδιο, ύψους 5 μέτρων και  βάθους 6 μέτρων
● κατασκευή 7 αντιβαλιστικών παρατηρητηρίων
● διαμόρφωση οδών επιτήρησης και συντήρησης των εμποδίων
● την κατασκευή θυροφραγμάτων
● κατασκευή νέου κτιρίου 300 τμ για τον εξοπλισμό φύλαξης συνόρων και
● βελτίωση υφιστάμενων κτιριακών και λοιπών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του έργου




Βέλη κατά του ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσε και ο υπουργός προστασίας του πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος λέγοντας: «Ο κ. Παπαδημούλης έπρεπε να εκδιωχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κι αν δεν το κάνει θα πει ότι υιοθετεί τις θέσεις του».

Απαντώντας ο κ. Παπαδημούλης, έγραψε στο twitter: «Αντί ο κ Θεοδωρικάκος να συκοφαντεί τον @syriza_gr κ να ζητά την διαγραφή μου(!), ας ρωτήσει τον κ Σχοινά γιατί η Κομισιόν απορρίπτει το αίτημα #Μητσοτάκη- Μελόνι για κοινοτική χρηματοδότηση για κατασκευή φραχτών! Ας απαντήσει γιατί το ΕΛΚ ψήφισε έκθεση, που ζητά ακριβώς το ίδιο!».

 

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε: «Θέλει τουλάχιστον θράσος να παρουσιάζεις μία πανευρωπαϊκή θέση ως περιθωριακή και μειοψηφική θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θέλει ακόμα μεγαλύτερο θράσος να επιμένεις ότι αντί τα ευρωπαϊκά κονδύλια να κατευθύνονται στην αντιμετώπιση της κρίσης, την υγεία ή υποδομές και εξοπλισμό που συμβάλλουν πραγματικά στη φύλαξη συνόρων, πρέπει να πηγαίνουν σε νέους φράχτες για να κάνει σόου ο κ. Μητσοτάκης».

«Εμείς πιστεύουμε ότι η θάλασσα έχει σύνορα εκείνοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει. Εδώ αποτυπώνεται ότι αν επέστρεφε ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέφερε τη χώρα στο στάτους του 2019. Τότε που είχαμε Ειδομένη, Μόρια, δεκαδες χιλιάδες πρόσφυγες» ανταπάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Τα 8 ερωτήματα της Ν.Δ. για το δάνειο του ΟΕΚ και την ανέγερση του σπιτιού στην Πάρο: Και οι 4 απαντήσεις σε εξώδικο από τον Ραγκούση για τα δημοσιεύματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: