Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821, σε όλη την Ελλάδα

Παρέλαση με τη συμμετοχή μαθητών, συλλόγων και σωμάτων ασφαλείας πραγματοποιήθηκε στην λεωφόρο 25ης Μαρτίου στο Ναύπλιο, ανήμερα του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 . ΑΠΕ-ΜΠΕ, MΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Με σύμμαχο τον καλό καιρό και με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, οι εκδηλώσεις μνήμης για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και του εορτασμού της Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

“Ωδή στην ελευθερία, εμπνεύστηκε πριν από ακριβώς 200 χρόνια, ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός με τον «Ύμνο εις την Ελευθερία». Ο Έλληνας με πυγμή και στιβαρότητα αψήφησε τις δυνάμεις της εποχής και τάχθηκε ολοκληρωτικά στον απελευθερωτικό αγώνα ψυχή τε και σώματι. Η αυταπάρνηση του είναι διαχρονική γιατί το ιδεώδες είναι η Ελλάδα του. Χρόνια Πολλά. Ζήτω η 25η Μαρτίου”. Αυτό έγραψε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας σε ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό του στο τουίτερ , με την ευκαιρία της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 και του εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Το μεγαλόπρεπο μνημείο της Άρτας που γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου

Με λαμπρότητα και «άρωμα» Βυζαντίου, γιορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στην Άρτα. Η θεία λειτουργία κάθε χρόνο, τελείται στο εμβληματικό Βυζαντινό Μνημείο της Παναγίας της Παρηγορήτισσας, με την άδεια της Αρχαιολογίας, προκειμένου να τιμηθεί ο ιερός ναός που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Ο θέση του ναού είναι περίοπτη. Ο αρχιτεκτονικός τύπος, η στήριξη του τρούλου και η εσωτερική διακόσμηση καθιστούν την Παρηγορήτισσα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της βυζαντινής Άρτας. Αν και ο ναός είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, προσδιορίζεται ως Παρηγορήτισσα, για την παρηγοριά που προσφέρει η Παναγία, στον κόσμο της πόλης.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας Βαρβάρα Παπαδοπούλου, παραθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημαντικά στοιχεία για την ιστορική διαδρομή του ναού, που λειτουργεί ως μουσειακός χώρος.

Ο ναός ήταν το καθολικό ενός μεγάλου μοναστηριού. Η σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα των επισκευαστικών εργασιών που έγιναν από τον Νικηφόρο A΄ Κομνηνό Δούκα και την σύζυγό του Άννα Παλαιολογίνα στα τέλη του 13ου αιώνα, σύμφωνα με κτητορική επιγραφή που σώζεται πάνω από την κεντρική πύλη εισόδου. Δίπλα στον ναό σώζονται 16 κελιά και η Τράπεζα του μοναστηριακού συγκροτήματος. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ακόμη μια πτέρυγα από κελιά.

Τις πρώτες αναφορές για το μνημείο, συναντάμε κατά την Τουρκοκρατία το 1530.Τότε λειτουργούσε ως γυναικείο μοναστήρι, το οποίο επισκέφτηκε ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιερεμίας ο Α΄. Λόγω της θέσης και του ύψους, ο ναός λειτούργησε ως τούρκικος προμαχώνας κατά την επαναστατική περίοδο 1821-1824, ωστόσο είναι βέβαιο ότι ποτέ δεν έγινε τζαμί.

Οι διαστάσεις του ναού είναι 20 επί 22 μέτρα. Στο κέντρο δεσπόζει ένας τρούλος με 12 πλευρές, ο οποίος στηρίζεται σε οκτώ παραστάδες πάνω στις οποίες εδράζονται κίονες σε τρεις διαδοχικές σειρές, αφήνοντας τον χώρο ενιαίο. Αυτή η αρχιτεκτονική προσδίδει πρωτοτυπία στο Μνημείο.

Οι εξωτερικοί τοίχοι του ναού, έχουν πλούσια διακόσμηση. Πλίνθοι σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, πήλινα πλακίδια διατεταγμένα σε ζώνες, τον διακοσμούσαν. Η ανατολική του πλευρά, ήταν περίτεχνη με μαιάνδρους, ομόκεντρους ρόμβους, οδοντωτές ταινίες και άλλα μοτίβα.

Τον γλυπτό διάκοσμο του ναού αποτελούν οι κίονες με έντονες δυτικές επιδράσεις, οι ανάγλυφες παραστάσεις στις καμάρες, το μαρμάρινο τέμπλο από το οποίο σώζεται μόνο τμήμα του στυλοβάτη και η επένδυση με πολύχρωμες μαρμάρινες πλάκες έως το ύψος του γυναικωνίτη. Στη βόρεια καμάρα υπάρχει ανάγλυφη παράσταση της Γέννησης του Χριστού, η οποία πλαισιώνεται από τις μορφές του Ιωσήφ, των αγγέλων, των μάγων, των βοσκών, των Αγίων και των προφητών.

Στον τρούλο και τις καμάρες σώζονται τμήματα από ψηφιδωτά,με υπέροχους χρωματικούς συνδυασμούς. Οι ψηφίδες είναι από υαλομάζα, πολύτιμα μέταλλα, όπως χρυσό και ασήμι.

Η μορφή του Χριστού ως Παντοκράτωρα, πλαισιωμένη από 10 προφήτες οι οποίοι εναλλάσσονται με ουράνιες δυνάμεις, όπως Χερουβείμ και Σεραφείμ καθώς και τροχούς, καταλαμβάνει το κέντρο του τρούλου. Την παράσταση ολοκληρώνουν οι μορφές των τεσσάρων Ευαγγελιστών.

Οι τοιχογραφίες που σώζονται σήμερα στο ναό, χρονολογούνται σε διαφορετικές περιόδους. Το 1558 αγιογραφήθηκε με φροντίδα του μοναχού Ανανία η κόγχη του Ιερού σε τρεις ζώνες. Στην ανώτερη ζώνη παριστάνεται η Πλατυτέρα των Ουρανών, πλαισιωμένη με δύο αγγέλους και τους προφήτες Δαβίδ και Ησαΐα , ενώ στη μεσαία οι 4 Ιεράρχες γύρω από την Αγία Τράπεζα. Στους τοίχους, μεταξύ άλλων εικονίζονται οι Απόστολοι, η Κοίμηση της Θεοτόκου και η Ανάσταση του Χριστού, αγιογραφίες που έγιναν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους από τον 17ο έως και τον 18ο αιώνα.

Στο τέμπλο του ναού, υπάρχουν εκτός από τις τοιχογραφίες και αξιόλογες φορητές εικόνες διαφόρων εποχών. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δεσποτικές εικόνες, αριστερά και δεξιά της ωραίας Πύλης. Η εικόνα της Παναγίας που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και η εικόνα του Χριστού στον τύπο του Μεγάλου Αρχιερέα, που χρονολογείται σύμφωνα με την επιγραφή, το 1758.

Αναστηλωτικές εργασίες έγιναν στο Μνημείο στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Η εκκλησία της Παρηγορήτισσας είναι ένας μεγαλοπρεπής ναός, ο οποίος κατέχει περίοπτη θέση στην ιστορία της βυζαντινής τέχνης.

Ο εορτασμός στην Ζάκυνθο

Εκατοντάδες κάτοικοι της Ζακύνθου, εκμεταλευόμενοι την ηλιόλουστη ημέρα, βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης για να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου. Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε επίσημη Πανηγυρική Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των πεσόντων.

Στις 11:45π.μ. ακολούθησε παρέλαση των σχολείων της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, των Σωμάτων Ελληνικού Οδηγισμού και Ελλήνων Προσκόπων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το μήνυμα της, για την εθνική μας επέτειο, έστειλε η Περιφερειάρχης Ιόνιων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα, στο οποίο αναφέρει ότι «η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου, μέρα εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου εκφράζει την ιστορία και την ψυχή του ελληνισμού. Είναι συνώνυμο των ιδανικών της ελευθερίας, του πάθους για την πατρίδα και των εθνικών και θρησκευτικών αξιών. Είναι ο μεγάλος σταθμός του αγώνα για την Ανεξαρτησία από τον Οθωμανικό ζυγό.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με μεγάλη υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη τιμά την συμμετοχή των Επτανησίων στον μεγάλο Αγώνα του 1821. Οι Επτανήσιοι προσέφεραν καταφύγιο στους επαναστατημένους αδελφούς τους, βοήθησαν οικονομικά και διπλωματικά τον Αγώνα, εργάστηκαν στο εξωτερικό για την υποστήριξη της εξέγερσης του ελληνικού λαού, ενώ βρέθηκαν στα πεδία των μαχών στην επαναστατημένη Ελλάδα με γενναιότητα και θάρρος.

Δύο μεγάλες μορφές που εμψύχωσαν και στήριξαν τον Αγώνα, ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός και ο πρώτος κυβερνήτης του ελεύθερου ελληνικού κράτους Ιωάννης Καποδίστριας είναι τέκνα της Ιόνιας γης. Η 25η Μαρτίου είναι μια βαριά παρακαταθήκη για όλες τις γενιές των Ελλήνων που μας εμπνέει και μας καθοδηγεί. Για αυτό η χώρα μας πολέμησε πάντα μαζί με τον ελεύθερο κόσμο για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των καταπιεσμένων και των απειλούμενων. Ζήτω η Ελλάδα! Χρόνια πολλά με πίστη στην δύναμη του Έθνους μας».

Ο Βουλευτής Ζακύνθου, κ. Διονύσης Ακτύπης, στο μήνυμα του αναφέρει «Η 25η Μαρτίου, με τον εθνικό και θρησκευτικό της χαρακτήρα, έχει πάντα για τον Ελληνισμό έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.

Σήμερα γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου μας, μια μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη στη συνείδηση όλων μας με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Ας παραδειγματιστούμε απ ́τον αγώνα αυτό, επιδεικνύοντας ενότητα και ομοψυχία απέναντι στις προκλήσεις της εποχής μας.

Αυτό είναι, άλλωστε, το μήνυμα της μεγάλης αυτής εθνικής επετείου.

Η ένδοξη ιστορία μας και το μέλλον της πατρίδας μας απαιτεί πάνω απ ́όλα εθνική ενότητα, ώστε να έχουμε μια ισχυρή Δημοκρατία και ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Χρόνια Πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες !

Χρόνια Πολλά σε όλους τους ‘Ελληνες !

«Η 25η Μαρτίου είναι μεγάλη και διπλή γιορτή για το Έθνος μας. Εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τιμούμε τους ήρωες του 1821 που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία της Πατρίδας μας. Τα ιδανικά που τους ενέπνευσαν είναι ο φάρος που μας καθοδηγεί στη δύσκολη ιστορική συγκυρία που διανύουμε. Χρόνια Πολλά», ήταν το μήνυμα του Δημάρχου Ζακύνθου κ. Νικήτα Αρετάκη.

Οι εκδηλώσεις στα Χανιά 

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε και στα Χανιά, η επέτειος της 25ης Μαρτίου και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, ‘Αννα Στρατινάκη, που σε δήλωση της αναφέρθηκε στον διπλό εορτασμό λέγοντας:

« Σήμερα είναι μία ημέρα ένδοξη , λαμπρή Είμαστε εδώ για τους αγώνες πάνω από ολα της δημοκρατίας , της ελευθερίας , της χριστιανοσύνης.

Εύχομαι χρόνια πολλά, πάνω από όλα υγεία και να είμαστε πάντα καλά, αυτό έχει σημασία σε ολα τα επίπεδα.

Μετά από τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε, είμαστε εδώ, όρθιοι να στηρίζουμε πανανθρώπινα , να είμαστε κοντά τόσο στις δύσκολες στιγμές και στον ανθρώπινο πόνο ,όσο και στις στιγμές τις ιδιαίτερες και τις χαρμόσυνες».

Από την πλευρά της η βουλευτής της Ν.Δ, Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε:

«Η Ελλάδα σήμερα γιορτάζει αισιόδοξη και με ελπίδα. Σίγουρη στα σύνορά της χάρη στις ένοπλες μας δυνάμεις, βλέποντας ένα μέλλον καλύτερο να διαγράφεται για τον καθένα και για τις κάθε μία από μας».

Ο βουλευτής της Ν.Δ, Βασίλης Διγαλάκης, αναφέρθηκε στον διπλό εορτασμό τονίζοντας ότι, « η χώρας μας συνεχίζει μπροστά με ασφάλεια , αισιοδοξία και προκοπή το δρόμο της προόδου και της ευημερίας».

Ευχές για τον σημερινό εορτασμό έστειλε και ο βουλευτής της Ν.Δ Γιάννης Κασελάκη,ς επισημαίνοντας: Σήμερα τιμούμε ολους αυτούς που αγωνίστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι».

Στους αγώνες για την ελευθερία και στο χρέος όλων να διαφυλάξουν τις παρακαταθήκες των προγόνων μας αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής.

Ο κ Καλογερής χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα μεγάλη γιορτή για τη χώρα και τους Έλληνες, ενώ ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους και πρόσθεσε: «Οφείλουμε απέναντι σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν να εκφράσουμε την αισιοδοξία μας και τη δύναμη ότι θα υπερβαίνουμε όλες τις δυσκολίες και κάθε μέρα θα παραδίδουμε μια καλύτερη χώρα στις επόμενες γενιές».

Στο πλαίσιο του εορτασμού τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παρέλαση μαθητών , παραδοσιακών συλλόγων ,εθελοντικών ομάδων και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων στην Λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου.

Στην ακριτική Γαύδο, η παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή δύο μικρών παιδιών του νησιού που κρατούσαν την Ελληνική σημαία.

Ο εορτασμός της επετείου στο Ρέθυμνο

Με μηνύματα για δικαιοσύνη, ασφάλεια, ενότητα και κοινή συμπόρευση, ολοκληρώθηκαν στο Ρέθυμνο οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη διπλή εορτή Εθνικής Παλιγγενεσίας και Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Η καθιερωμένη δοξολογία, η κατάθεση στεφάνων και η παρουσία πλήθος κόσμου συνοδεύτηκε τόσο από τον ανοιξιάτικο ήλιο, όσο, όμως, και τη σκιά και έφρασης θλίψης για την τραγωδία στα Τέμπη.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γ.γ Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης ο οποίος μίλησε για την προοπτική ιδιαίτερα της νέας γενιάς να μπορέσει να μεταλαμπαδευτεί στις επόμενες γενεές, ξέροντας ότι αντλώντας δύναμη από την ιστορία μας η Ελλάδα μπορεί να πορευτεί στο μέλλον με επιτυχία και κυρίως για τις νέες γενιές. Όπως είπε επίσης, σήμερα εορτάσαμε την 25η Μαρτίου αλλά και τη θρησκευτική μεγάλη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. ‘Αλλωστε χριστιανισμός και Ελληνισμός χέρι-χέρι σε όλους αυτούς τους αιώνες πορεύτηκαν για το καλό της ελληνικής κοινωνίας και γενικότερα της Ευρώπης και του κόσμου.

Η σημερινή μεγάλη γιορτή της πίστης και της πατρίδας, ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποπτάμου κ.κ. Πρόδρομος ευχήθηκε να γίνει η αιτία επανευαγγελισμού όλων, στο δρόμο της ευθύνης, της διακονίας και της αληθινής ελευθερίας. Από την πλευρά του ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως σήμερα 202 χρόνια μετά, γιορτάζουμε την έναρξη της εθνικής παλιγγενεσίας και βεβαίως τη μεγάλη θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εορτασμοί που γίνονται υπό τη σκιά των τραγικών γεγονότων στα Τέμπη εκφράζω την οδύνη μου αλλά το μήνυμα της σημερινής εορτής είναι πως με ενότητα ως έθνος και πίστη στις δυνάμεις μας μπορούμε να έχουμε και να περιμένουμε καλύτερες ημέρες για τα επόμενα χρόνια.

Ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός στη δήλωση του για τη σημερινή ημέρα είπε ότι, η φετινή επέτειος για την εθνική Επανάσταση του 1821 γίνεται κάτω από τη βαριά σκιά της πρόσφατης τραγωδίας των Τεμπών και της καθολικής απαίτησης της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων για δικαιοσύνη ασφάλεια προστασία της ζωής και αξιοπρέπεια των πολιτών της χώρας. Σε αυτό το κυρίαρχο αίτημα το οποίο διεκδικούν με σθεναρό τρόπο οι νέοι άνθρωποι από άκρη σε άκρη της χώρας, θεωρώ ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο Δήμο Αμαρίου στο Ρέθυμνο και με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες επετειακές εκδηλώσεις παρουσία του δημάρχου Παντελή Μουρτζανού στην κοινότητα Αποστόλων και στην κοινότητα Φουρφουρά. Παράλληλα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στα Μνημεία Πεσόντων, με τη μαθητική παρέλαση να πραγματοποιήθηκε στον Φουρφουρά.

Με τη μαντινάδα του Γιώργη Καράτζη: “Το βλέμμα γίνηκε Αστραπή, βροντή η φωνή εγίνη. Κι είπε μια λέξη αμοναχά…Ξύπνησε Ρωμιοσύνη”, συνοδεύτηκαν οι εκδηλώσεις στα Ανώγεια όπου μαθητές και πολιτιστικοί σύλλογοι μαζί με τους τοπικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση τίμησαν τους ήρωες του 1821 και ύμνησαν τον ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Πατήρ Ανδρέας Κεφαλογιάννης: “Τη σημερινή ημέρα οφείλουμε να έχουμε στη σκέψη μας και να προσευχηθούμε για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών και με πίστη στη δικαιοσύνη και την επίσημη πολιτεία να ζητήσουμε να επιληφθούν ώστε η πατρίδα μας να ενδυναμώσει την ασφάλεια των πολιτών, να εξασφαλίσει την ορθή λειτουργία του συνόλου των μηχανισμών της και να εμφυσήσει σε όλους μας κυρίως στους νέους ότι λάθη δε θα ξαναγίνουν θρήνος δε θα μας ξανασκεπάσει”.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: