Κλιμακώνει την ένταση η Μόσχα: Θα επιχειρήσει να ανασύρει το βυθισμένο αμερικανικό drone

FILE PHOΤΟ: Ανδρες του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. EPA, YURI KOCHETKOV




Δεύτερο στάδιο κλιμάκωσης στο επεισόδιο «κατάρριψη αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα»φαίνεται να επιχειρεί η Μόσχα δηλώνοντας ανοιχτά ότι θα προσπαθήσει να ανασύρει υπολείμματά του.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να βρει το βυθισμένο αεροσκάφος.

«Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να το ανακτήσουμε ή όχι, αλλά πρέπει να γίνει. Και σίγουρα θα εργαστούμε πάνω σε αυτό», είπε ο Πατρούσεφ.

Σημειωτέον ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Πολεμικού Ναυτικού, κάτι που θα καθιστούσε κάθε προσπάθεια ανάκτησης του drone εκ μέρους των ΗΠΑ μία εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα επιχείρηση.

Πάντως, χθες Τρίτη, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κέρμπι είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ είχαν λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία πολύτιμων στοχείων που σχετίζονται με το drone.

«Χωρίς να μπω σε πολλές λεπτομέρειες, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε λάβει μέτρα για να προστατεύσουμε πολύτιμα στοιχεία που έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο drone. Είναι ιδιοκτησία των Ηνωμένων Πολιτειών. Προφανώς δεν θέλουμε να δούμε κανέναν να το πιάνει στα χέρια του πέρα ​​από εμάς», είπε ο Κέρμπι.

Ο Κέρμπι είχε επίσης δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να εντοπίσουν το αεροσκάφος, αλλά ότι εάν η Ρωσία το πράξει «τότε η ικανότητά της να εκμεταλλευθεί χρήσιμες πληροφορίες θα έχουν ελαχιστοποιηθεί πολύ».

Διέγραψαν το λογισμικό

Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο CNN, oι Ηνωμένες Πολιτείες διέγραψαν το ευαίσθητο λογισμικό του μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-9 Reaper προτού αυτό συντριβεί στη Μαύρη Θάλασσα έτσι ώστε να εμποδίσουν τη Ρωσία να συλλέξει μυστικές πληροφορίες.

Τα βήματα για την εξάλειψη του λογισμικού έγιναν μετά την επαφή του drone με τα δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάδη Su-27.

Οπως υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, τα ρωσικά μαχητικά άδειασαν καύσιμα μπροστά από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολούθησης των ΗΠΑ το πρωί της Τρίτης, επιχείρηση κατά την οποία ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη συγκρούστηκε με το drone, προκαλώντας ζημιά στον έλικα του και αναγκάζοντας την αμερικανική διοίκηση να το ρίξει στη Μαύρη Θάλασσα.

Για… προβοκάτσια μιλά το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο θεωρεί «προβοκάτσια» το περιστατικό με το ρωσικό μαχητικό Su-27 και το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με δηλώσεις του ρώσου πρεσβευτή στις ΗΠΑ τις οποίες μεταδίδει το πρακτορείο RIA Novosti.

«Αντιμετωπίζουμε αυτό το περιστατικό ως προβοκάτσια», είπε ο Ανατόλι Αντόνοφ λίγο μετά την κλήση του από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ όπου του κοινοποιηθεί η «έντονη διαμαρτυρία» της αμερικανικής κυβέρνησης για το συμβάν.

Με πληροφορίες από BBC  CNN

Συντριβή αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα: Ξεκάθαρο ατύχημα που δείχνει «ανοησία των Ρώσων πιλότων» εκτιμά καθηγητής του King’s College

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: