Συντριβή αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα: Ξεκάθαρο ατύχημα που δείχνει «ανοησία των Ρώσων πιλότων» εκτιμά καθηγητής του King’s College

A handout photo made available by the U.S. Air Force of an MQ-9 Reaper remotely piloted aircraft taking off on a training mission at Creech Air Force Base, USA 13 May 2013 ΕPA, Senior Master Sgt. Paul Holcomb




Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επιμένει ότι η συντριβή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου MQ-9 Reaper στη Μαύρη Θάλασσα ήταν αποτέλεσμα πρόσκρουσης με ρωσικό μαχητικό.

«Λόγω της ζημιάς που υπέστη, δεν είχαμε άλλη επιλογή από την πτώση του στη Μαύρη Θάλασσα» είπε ο ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ  υπογραμμίζοντας ότι η πρόσκρουση προκάλεσε απώλεια της πτητικής ικανότητας του UAV. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δεν διευκρίνισε εάν το MQ-9 Reaper ήταν οπλισμένο.

Σε κάθε περίπτωση – εσκεμμένης ζημιάς ή ατυχήματος- το συμβάν συνιστά μια πολύ ευαίσθητη στιγμή για την κυβέρνηση Μπάιντεν, σημειώνει σε ανάλυσή του το ΒΒC.

Και εξηγεί ο διπλωματικός ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου Πολ Ανταμς: «Δεν είναι μόνο τα δυτικά όπλα που βοηθούν την Ουκρανία να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή. Είναι επίσης και η τεράστια ποσότητα πληροφοριών -σε πραγματικό χρόνο για κάθε πτυχή των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης σκαφών στη Μαύρη Θάλασσα και της εκτόξευσης πυραύλων που βάλλουν κατά στόχων σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Από την υπεράσπιση της κρίσιμης εθνικής υποδομής της Ουκρανίας μέχρι τον σχεδιασμό των δικών του επιθετικών επιχειρήσεων, το Κίεβο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτή τη σταθερή ροή πληροφοριών.

Για προφανείς λόγους, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν θα παρασυρθούν σε κάποιες, εάν υπάρχουν, πρόσθετες προφυλάξεις στις έως τώρα επιχειρήσεις επιτήρησης τους. Η Ουάσιγκτον θέλει να διατηρήσει αυτές τις πτήσεις αλλά αγωνιά να αποφύγει τη χρήση βίας και να ρισκάρει να παρασυρθεί σε μια πιο άμεση αντιπαράθεση με τη Μόσχα».

«Πρόκειται σίγουρα για ατύχημα» 

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μάικλ Κλαρκ του King’s College (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου) εκτίμησε μιλώντας στο BBC ότι η σύγκρουση ήταν «σχεδόν σίγουρα ένα ατύχημα».

«Δεν πιστεύω ότι κάποιος πιλότος θα μπορούσε να το κάνει εσκεμμένα [να συγκρουστεί μόνο με την έλικα άλλου αεροσκάφους] χωρίς να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο το αεροσκάφος και τη ζωή του.

«Έτσι είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι πρόκειται για ένα ατύχημα όπου ο Ρώσος πιλότος ήταν πολύ απερίσκεπτος».

Ο καθηγητής θεωρεί ότι το περιστατικό θα είναι τόσο ενοχλητικό για τη Μόσχα όσο ενοχλητικό για τις ΗΠΑ.

«Οι Αμερικανοί θα αντιδράσουν στέλνοντας ένα άλλο drone εκεί ψηλά αρκετά γρήγορα και ίσως θα βάλουν και μερικά αμερικανικά αεροσκάφη να το προσέχουν», λέει.

«Επομένως, νομίζω ότι θα υπάρξει περισσότερη αεροπορική δραστηριότητα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα ως αποτέλεσμα αυτού, αλλά οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αντεκδίκηση γιατί είναι ξεκάθαρα ένα ατύχημα που δείχνει πόσο ανόητοι και απερίσκεπτοι έχουν γίνει οι Ρώσοι πιλότοι SU-27».

Το χρονικό

Τη αναχαίτιση του αμερικανικού κατασκοπευτικού drone πραγματοποίησαν δύο ρωσικά αεροσκάφη Su-27.΄Το ένα εξ αυτών συγκρούστηκε με το αμερικανικό δρονε στις 7:03, τοπική ώρα (09:03 ώρα Ελλάδας).

Μάλιστα, αρκετές φορές πριν από την πρόσκρουση, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη φέρεται να έριξαν καύσιμα στο MQ-9 και πέταξαν μπροστά του σε μη ασφαλείς ελιγμούς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός των ΗΠΑ.

«Το αεροσκάφος μας MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ένα ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την πλήρη απώλεια του MQ-9», δήλωσε ο πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τζέιμς Χέκερ, ο οποίος επιβλέπει την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

«Στην πραγματικότητα, αυτή η μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική ενέργεια των Ρώσων παραλίγο να προκαλέσει τη συντριβή και των δύο αεροσκαφών».

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο άμεσο σχόλιο από τη Μόσχα.

Ο αμερικανικός στρατός τόνισε ότι το περιστατικό έρχεται ως αποτέλεσμα ενός μοτίβου επικίνδυνης συμπεριφοράς από Ρώσους πιλότους που επιχειρούσαν κοντά σε αεροσκάφη που πετούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ενημερώθηκε ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το ένα περιστατικό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι.

Ενώ υπήρξαν και άλλες παρόμοιες αναχαιτίσεις, είπε ο Κέρμπι, αυτή ήταν αξιοσημείωτη επειδή ήταν «μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική» και προκάλεσε την κατάρριψη. «Οπότε είναι μοναδική από αυτή την άποψη», τόνισε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μιλήσει απευθείας με Ρώσους ομολόγους και θα εκφράσει τις ανησυχίες μας για αυτήν την επικίνδυνη και αντιεπαγγελματική αναχαίτιση», συμπλήρωσε.

Ο αμεςρικανικός στρατός διαβεβαίωσε πάντως ότι «αμερικανικά και συμμαχικά drones θα συνεχίσουν να επιχειρούν στον διεθνή εναέριο χώρο και καλούμε τους Ρώσους να συμπεριφέρονται με επαγγελματισμό».

Ο εναέριος χώρος της Μαύρης Θάλασσας είναι το σκηνικό πολύ τακτικών «στενών επαφών» μεταξύ drones και αεροσκαφών από χώρες του ΝΑΤΟ και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Το drone Reaper, κατασκευής της αμερικανικής εταιρείας General Atomics, είναι ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος τύπου MALE (μεσαίου υψομέτρου μεγάλης αντοχής), εξοπλισμένο με υπερσύγχρονους εποχούμενους αισθητήρες για την εκτέλεση επιχειρήσεων επιτήρησης σε ταχύτητα πλεύσης 335 km/h. Με άνοιγμα φτερών 20 μέτρα, έχει αντοχή πάνω από 24 ώρες πτήσης.

Διευκρινίσεις από ελληνικές πηγές

  • Σε ό,τι αφορά το μη επανδρωμένο όχημα  MQ-9 REAPER, σύμφωνα με ελληνικές στρατιωτικές πηγές δεν είναι εξ αυτών που επιχειρούν από την 110 αεροπορική βάση της Λάρισας. Οι ίδιες πηγές λένε πως είχε απογειωθεί από βάση της κεντρικής Ευρώπης, κοντά στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ και BBC Live

To Κρεμλίνο απαντά: Μόνο του έπεσε το αμερικανικό drone, καμία εχθρική ενέργεια από τα ρωσικά μαχητικά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: