Κοινούς κανόνες στην ΕΕ για τις εξαγωγές πυρομαχικών ζητεί η Μπέρμποκ: Δεν μπορούμε να καταδικάζουμε βομβαρδισμούς αμάχων αλλά να τροφοτούμε τις χώρες αυτές

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, Φωτο Justin Lane Ωια ΚΥΠΕ




Δεν μπορούμε να καταδικάζουμε τους βομβαρδισμούς αμάχων και συγχρόνως να εξάγουμε στις χώρες αυτές πυρομαχικά, δηλώνει η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Δεν μπορούμε να καταδικάζουμε τους βομβαρδισμούς αμάχων και συγχρόνως να εξάγουμε στις χώρες αυτές πυρομαχικά, δηλώνει η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν διαφορετικές εθνικές πολιτικές, οι οποίες δημιουργούν δυσκολίες και στα κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, συμπληρώνοντας ότι οι εξαγωγές εξοπλισμών δεν μπορούν να αντίκεινται στην εξωτερική πολιτική, για παράδειγμα δεν μπορούμε να καταδικάζουμε δριμύτατα τους βομβαρδισμούς αμάχων και συγχρόνως να εξάγουμε σε αυτές τις χώρες πυρομαχικά.

«Για αυτό χρειαζόμαστε κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες για το πού θα γίνονται εξαγωγές και για το τι συμβαίνει όταν διαπράττονται σοβαρότατες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν δηλαδή τότε θα μπορούμε να αποσύρουμε τις άδειες για εξαγωγές που έχουν ήδη δοθεί», ανέφερε η Υπουργός.

Η κ. Μπέρμποκ παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Welt και σε άλλα ευρωπαϊκά έντυπα που συμμετέχουν στο συνεργατικό σχήμα Leading European Newspaper Alliance (LENA)», όπου αρχικά υπερασπίζεται τη «φεμινιστική εξωτερική πολιτική» που παρουσίασε πρόσφατα, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι τα ίσα δικαιώματα και η ίση εκπροσώπηση των γυναικών δεν είναι κάτι το αυτονόητο, διαφορετικά δεν θα ήταν μόνο το 26% των Πρέσβεων της Γερμανίας γυναίκες.

Η κα Μπέρμποκ σημειώνει ότι η γερμανική πολιτική και κοινωνία δεν είχε ασχοληθεί επαρκώς με το τι πραγματικά σημαίνει η ικανότητα άμυνας, και υπογραμμίζει ότι είναι υπό επεξεργασία μια στρατηγική με τους εταίρους της Γερμανίας για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία σε ό,τι αφορά και την αμυντική βιομηχανία, πράγμα που σημαίνει ότι «χρειαζόμαστε μια κοινή γραμμή για τις εξαγωγές».

Σε ό,τι αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το δικαίωμα του Ισραήλ να αντιδράσει στρατιωτικά εφόσον απειληθεί, η Μπέρμποκ σχολιάζει ότι με βάση τη Χάρτα του ΟΗΕ όλες οι χώρες έχουν δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ωστόσο το δικαίωμα αυτό έχει όρια, ειδικά ως προς τη λήψη προληπτικών μέτρων. «Μια στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή είναι ένα σενάριο τρόμου για τους ανθρώπους εκεί, το οποίο πρέπει να αποτρέψουμε με όλα τα διπλωματικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Από κοινού με τους διεθνείς εταίρους μας καθιστούμε σαφές στο Ιράν ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερος εμπλουτισμός ουρανίου», τονίζει η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία, δηλώνει πως «όσο ο Πούτιν βομβαρδίζει αθώους ανθρώπους, παραβιάζει τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν αποσύρει τα στρατεύματά του, θα προσπαθούμε να βοηθήσουμε και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, υποστηρίζοντας την Ουκρανία και μάλιστα για όσο είναι απαραίτητο, με προμήθεια όπλων, αλλά και με οικονομική βοήθεια, με φάρμακα, στην ανοικοδόμηση για παράδειγμα σχολικών κτιρίων ή του δικτύου παροχής ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι σαφές ότι μόνο στρατιωτικά δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να υπάρξει ειρήνη και ελευθερία. Αλλά όσο ο Ρώσος Πρόεδρος έχει το πιστόλι στον κρόταφο της Ουκρανίας, οι διαπραγματεύσεις θα συνιστούσαν εκβιασμό».

Επαινεί, στη συνέχεια, την Ουκρανία για τις μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει με στόχο την ταχεία ένταξη στην Ε.Ε., παρατηρεί ωστόσο ότι δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις σε θέματα κράτους δικαίου, ελευθερίας της έκφρασης και στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, για αυτό και η ένταξη θα εξαρτηθεί από τη μεταρρυθμιστική διαδικασία. Από την πλευρά του, όμως, όπως λέει, το ΝΑΤΟ ακολουθεί μια πολιτική ανοιχτών θυρών, μια και τα κυρίαρχα κράτη μπορούν να αποφασίσουν μόνα τους σε ποια συμμαχία θέλουν να ανήκουν. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, πάντως, δεν τίθεται αυτή τη στιγμή τέτοιο ζήτημα, καθώς πρέπει πρώτα να τερματιστεί ο τρομερός πόλεμος, εξηγεί η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών.

Ως προς την υπό επεξεργασία Στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης έναντι της Κίνας, η Υπουργός σημειώνει ότι, όπως έχει επανειλημμένα τονίσει, πρώτα θα είναι έτοιμη η Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας και κατόπιν η Στρατηγική για την Κίνα, για την οποία μάλιστα εξηγεί ότι διαμορφώνεται σε στενή συνεργασία με όλα τα Υπουργεία και την Καγκελαρία, αλλά και με πολλές γερμανικές επιχειρήσεις. «Συμφωνούμε ότι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο δεν μπορούμε να αποσυνδεθούμε από την Κίνα. Αλλά δεν πρέπει να είμαστε αφελείς, διότι η ανοιχτή κοινωνία μας αποτελεί συγχρόνως δύναμη και αδύναμο σημείο», λέει στη συνέντευξή της η Baerbock, που εστιάζει στη σημασία των εγγυήσεων για τον ανταγωνισμό, ενώ χαρακτηρίζει την Κίνα «ανταγωνιστή, εταίρο, αλλά και συστημικό αντίπαλο». Συμπληρώνει, δε, ότι η Συμφωνία της Ε.Ε. με την Κίνα για τις επενδύσεις θα πρέπει να βελτιώσει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην Κίνα, δεδομένου ότι αυτά που ισχύουν για τις κινεζικές επιχειρήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά, πρέπει να ισχύουν και για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κίνα.

Ερωτηθείσα σχετικά με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, η σύσταση του οποίου ήταν υπό συζήτηση αλλά τελικά εγκαταλείφθηκε, η Υπουργός επισημαίνει ότι η δημόσια συζήτηση επί του θέματος ήταν έντονη αλλά και θεωρητική, καθώς δεν αποτελούσε τον πυρήνα των συζητήσεων μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων. «Το να αντιγράψουμε απλώς ένα μοντέλο από τις ΗΠΑ, δεν αυξάνει την ασφάλεια», λέει η Υπουργός, που εξηγεί ότι με την Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας δημιουργείται μια νέα πρωτοβουλία ολοκληρωμένης ασφάλειας, που ταιριάζει στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία της Γερμανίας.

Τέλος, αναφερόμενη στο πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες στις ακτές της Ιταλίας, η Annalena Baerbock σχολιάζει ότι η απώλεια ανθρώπων στη Μεσόγειο είναι η ανοιχτή πληγή της Ευρώπης, «διότι δεν έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε μια κοινή πολιτική για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες».

Περαιτέρω υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να αφήνουμε μόνα τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., να διαχειριστούν τους ανθρώπους που διασώζονται στη θάλασσα και όσους φτάνουν στα εξωτερικά σύνορα αλλά δεν έχουν δικαίωμα στο άσυλο και πρέπει να επιστραφούν στις χώρες τους. «Χρειαζόμαστε κοινή ευθύνη και πρέπει να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη. Για αυτό κατά την άποψή μου είναι τόσο σημαντικό να υπάρχει η διάσωση στη θάλασσα. Συγχρόνως αυτό σημαίνει ότι οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα έχουν την ευθύνη να καταγράφουν τους ανθρώπους. Διότι πρέπει να γνωρίζουμε ποιος έρχεται. Σε αυτό προστίθεται η υποχρέωση ανθρώπινης μεταχείρισης και διάσωσης των ανθρώπων, των οποίων η ζωή απειλείται», δηλώνει η ΥΠΕΞ της Γερμανίας, η οποία τάσσεται υπέρ της συντεταγμένης κατανομής των αιτούντων άσυλο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Παντελής Βαλασόπουλος

Δύο δισεκατομμύρια ευρώ για πυρομαχικά στην Ουκρανία από την ΕΕ: Τα μισά για την αναπλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: