Καθοριστικός παράγοντας είναι η αύξηση της εισαγωγής LNG: Η προοπτική προμήθειας Φυσικού Αερίου εντός της Ε.Ε.

epa10466293 Belgian Prime Minister Alexander De Croo (2-L) and German Chancellor Olaf Scholz (3-R) hold meeting following their visit to the Fluxys gas terminal as part of the Belgian-German Energy Summit at the Belgian port of Zeebrugge, Belgium. EPA, YVES HERMAN, POOL




Του ΣΠΥΡΟΥ ΠΕΤΟΥΣΗ*

Η προμήθεια φυσικού αερίου (ΦΑ) στην Ευρώπη το 2022 επηρεάστηκε από τρεις παράγοντες: Μείωση τροφοδοσίας από ρωσικούς αγωγούς, αύξηση της εισαγωγής υγροποιημένου αερίου (LNG) και η αυξημένη χορήγηση για αποθηκευμένο αέριο.

Στην περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου υπήρξε μείωση ρωσικού ΦΑ κατά 70 bcm (σε σύγκριση με το 2021), αύξηση στις εισαγωγές LNG κατά 52 bcm και αύξηση στην χορήγηση εισροής αερίου για αποθήκευση κατά 48 bcm.

Αυτοί οι τρεις παράγοντες μείωσαν την τροφοδοσία ΦΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) κατά περίπου 66 bcm, με την εγχώρια παραγωγή και τροφοδοσία από μη ρωσικούς αγωγούς (Νορβηγία, Αζερμπαϊτζάν και Βόρειο Αφρική) να παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα.

Η πρόβλεψη για το 2023 είναι ότι ο επηρεασμός της προμήθειας ΦΑ στην Ε.Ε. λόγω της Ρώσο-Ουκρανικής κρίσης θα συνεχίσει με κυριότερους παράγοντες την περαιτέρω μείωση της προμήθειας από την Ρωσία, την αυξημένη ζήτηση LNG από την Ασία και τον αναμενόμενο βαρετό χειμώνα στην Ευρώπη.

  • Μετά το κλείσιμο των αγωγών Nord Stream 1 και 2 και του δικτύου Yamal μέσω Πολωνίας, οι εναπομείναντες αγωγοί ρωσικού αερίου σε λειτουργία είναι μέσω Ουκρανίας και ο Turk Stream συνολικής ποσότητας 25-30 bcm ετησίως.

Με επίφοβη την ολική διακοπή αερίου μέσω Ουκρανίας η μείωση θα εξισορροπηθεί από την αύξηση στη προμήθεια LNG παγκοσμίως. Η αύξηση της προμήθειας LNG στην ΕΕ θα εξαρτηθεί από την ζήτηση στην Ασία (αναμένεται αύξηση 10-15 bcm), κάτι που αναπόφευκτα θα αυξήσει την τιμή του (πέραν των $20 /MMBtu) και την στενότητα της αγοράς με αντανάκλαση στην αποθήκευση αερίου τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επομένως ο καθοριστικός παράγοντας είναι η αύξηση της εισαγωγής LNG με την χρήση των νέων τερματικών FSRU στην Ολλανδία, Γερμανία και Φιλανδία, σε συνάρτηση του ανταγωνισμού που θα υπάρχει στην αγορά από τις χώρες της Ασίας (Κίνα, Ιαπωνία, Βόρειος Κορέα, Ταϊβάν).

Η χρήση αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή θα εξαρτηθεί από την ζήτηση στην βιομηχανία και στην θέρμανση παρά τις ψηλές τιμές. Σημαντική παράμετρος το μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική (Γαλλία), το κλείσιμο αντιδραστήρων στην Γερμανία, τις υπάρχουσες ποσότητες υδροηλεκτρικής ενέργειας και αυξημένη παραγωγή ανανεώσιμων πηγών (αιολική+ 39 TWhr, ηλιακή +32 TWhr).

Η μείωση της ζήτησης ενέργειας θα εξαρτηθεί από την οικονομική δραστηριότητα, τον πληθωρισμό, τις χαμηλές τιμές αερίου/ηλεκτρισμού και από τα μέτρα στήριξης σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Η διαθεσιμότητα πυρηνικής ενέργειας από την Γαλλία (EDF 45 GW), τα αποθέματα υδροηλεκτρικής ενέργειας, το μέγεθος και η ταχύτητα εισαγωγής επιπρόσθετων μονάδων ανεμογεννητριών και εξάπλωσης ηλιακής χωρητικότητας (53 GW) σε όλη την Ευρώπη.

Τέλος οι πρόνοιες του ευρωπαϊκού κεκτημένου για αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών σε περίοδο ενεργειακής κρίσης, αποτελεί υποχρέωση για βοήθεια μεταφοράς περισσεύματος αερίου σε χώρες κυρίως της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που θα επηρεασθούν το χειμώνα από περαιτέρω μείωση του Ρωσικού αερίου.

Η Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία πιθανόν να χρειαστούν βοήθεια και γι’ αυτό υπάρχουν συμφωνίες αλληλεγγύης με άλλες γειτονικές χώρες που συνδέονται με υποδομές μέσω του διαχειριστής μεταφοράς/λειτουργίας. Επίσης υπάρχει σχέδιο για μείωση της ζήτησης κατά 15% από συγκεκριμένες χώρες.

*BSc (Eng)(Hons), CEng FIET, CDipAF(ACCA), CMgr FCMI
spyrospetousis.blogstop.com

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο Κιλιτσνταρόγλου εναντίον του αυταρχικού Ερντογάν για να νικήσει η Δημοκρατία: Το δύσκολο στοίχημα της τουρκικής αντιπολίτευσης, όλα ανοιχτά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: