Καταιγιστικές εξελίξεις για τα Τέμπη: Έφοδος της ΡΑΣ στον ΟΣΕ – Διώχνουν τους γιατρούς με την άδεια μαϊμού – Διερευνούν λάθη και παραλείψεις 4 προσώπων [videos]

FILE PHOTO: Διαμαρτυρία για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, στον σταθμό του ΟΣΕ στο Ναύπλιο, Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Με καταιγιστικό ρυθμό τρέχουν οι εξελίξεις στη διερεύνηση της αδιανόητης τραγωδίας στα Τέμπη καθώς το σύνολο του κρατικού μηχανισμού ασχολείται με την ενδελεχή διερεύνηση των πραγματικών αιτιών για τον εντοπισμό όλων των υπευθύνων.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν και παρεμπίμπτοντα ζητήμα όπως αυτό της άδειας που δόθηκε με αμφίβολες διαδικασίες στον προϊστάμενο ελεγκτή των σταθμαρχών αμώς μετά το δυστήχημα που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 57 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Η έφοδος της ΡΑΕ στον ΟΣΕ 

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ψάχνει συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να ρίξουν περισσότερο φως στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Συγκεκριμένα ερευνά ηχογραφημένες συνομιλίες και τυχόν σημαντικά έγγραφα, ενώ σύμφωνα με το OPEN τα στελέχη της ΡΑΣ έχουν προσχωρήσει σε συγκεκριμένες κατασχέσεις.




Από εδώ και στο εξής έχουν το δικαίωμα να συντάξουν πόρισμα για τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας το οποίο μπορούν να στείλουν τόσο στον Εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση όσο και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με τον Μίλτο Σακελλάρη, πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί ακόμα και ανάκληση του πιστοποιητικού ασφαλείας του ΟΣΕ.

Το συγκεκριμένο πόρισμα αναμένεται να σταλεί ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Αρχή Σιδηροδρόμων για να αποφασίσει εκείνη αν θα γίνει ανάκληση του πιστοποιητικού ασφαλείας της Hellenic Train.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να διερευνήσει και αναδείξει τα συστημικά προβλήματα και δυσλειτουργίες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, συνεδρίασε τη Δευτέρα και αποφάσισε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα πάνω στα οποία θα κινηθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ιωάννη Κωνσταντίνο Χαλκιά, αποφασίστηκε:

Α) Να ζητήσει την άμεση παροχή στοιχείων από τους εμπλεκόμενους φορείς για το δυστύχημα των Τεμπών.

Β) Να καλέσει στελέχη και υπαλλήλους των εμπλεκομένων φορέων για παροχή στοιχείων και διευκρίνιση ενεργειών ή παραλείψεων αναφορικά με τα συστημικά προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία και ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.

Γ) Να συνεκτιμήσει και να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν και να καταθέσει το Πόρισμά της, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και προτάσεις της για την άρση των προβλημάτων και δυσλειτουργιών που θα εντοπιστούν.

Σε αργία οι γιατροί 

Μετά την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη χορήγηση της αναρρωτικής άδειας που έλαβε ο σιδηροδρομικός επιθεωρητής ο φάκελος της ΕΔΕ διαβιβάζεται αμελλητί από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, στην Ανακρίτρια λόγω της σπουδαιότητας, τίθενται σε αναστολή καθηκόντων οι εμπλεκόμενοι γιατροί και παραπέμπονται στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Από την ΕΔΕ που ζήτησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προέκυψε ότι ο επιθεωρητής έλαβε αναρρωτική άδεια ενώ δεν υπεβλήθη σε καμία διαγνωστική εξέταση, δεν προσήλθε στα ΤΕΠ αλλά αναζήτησε τον διευθυντή της κλινικής που γνωμάτευσε μόνο με την κλινική εικόνα και χωρίς καμία άλλη εξέταση και εν συνέχεια ο επιμελητής κατ’ εντολή του διευθυντή έδωσε 30ήμερη αναρρωτική άδεια. 




Η σπουδή έκδοσης μιας τέτοιας γνωμάτευσης εκτός της συνήθους διαδικασίας που απαιτεί επίσκεψη σε ΤΕΠ ή σε τακτικό ραντεβού και διαγνωστικό έλεγχο και στον χρόνο που γίνεται ήτοι ένα 24ώρο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα δικαιολογεί απολύτως τον πειθαρχικό έλεγχο και την ποινική αξιολόγηση των συμπεριφορών.

Κατέθεσε ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, Νίκος Χαυτούρας, στο πλαίσιο της ΕΔΕ.

Κατάθεση έδωσε και ο Επιμελητής Α’ για την πολυήμερη άδεια στον Επιθεωρητή ο ρόλος του οποίου διευρευνάται από τις αρχόδιες δικαστικές Αρχές.

 Στο περιστατικό εμπλέκονται δύο γιατροί, ο κ. Νίκος Χαυτούρας που φέρεται με γραπτό παραπεμπτικό να ζήτησε να εξεταστεί ο επιθεωρητής στα εξωτερικά ιατρεία, και ο επικουρικός γιατρός που είχε υπηρεσία στα εξωτερικά ιατρεία και χθες (6/3) στο πλαίσιο της κατάθεσής του παρουσίασε το παραπεμπτικό επισημαίνοντας ότι εξυπηρέτησε τον διευθυντή του, “καλή τη πίστει” που του ζήτησε να εξετάσει τον επιθεωρητή και στη συνέχεια να υπογράψει την αναρρωτική άδεια.

Καταγγέλλει πολιτική δίωξη – τον έθεσε εκτός ψηφοδελτίων το ΠΑΣΟΚ

Για την άδεια που χορηγήθηκε το πρωί της περασμένης Τετάρτης ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, ο οποίος είναι και πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών και μέχρι σήμερα υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «πολιτική – συνδικαλιστική δίωξη με σκοπό να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από την ουσία της υπόθεσης της τραγωδίας των Τεμπών».

Σήμερα το μεσημέρι με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε πως έθεσε εκτός ψηφοδελτίων του στη Μαγνησία, τον Νίκο Χαυτούρα, τον διευθυντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής και πρόεδρο των  Νοσοκομειακών Γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου, που έδωσε εντολή για την αναρρωτική στο επιθεωρητή το ΟΣΕ.

Ο κ. Χαυτούρας φέρεται να επιβεβαίωσε ότι επικοινώνησε μαζί του ο επιθεωρητής Σταθμάρχης -που ελέγχεται υπηρεσιακά για τις παραλείψεις του που οδήγησαν στην σύγκρουση στα Τέμπη– λέγοντάς του ότι δεν αισθάνεται καθόλου καλά και έχει πρόβλημα με τη μέση του.




Και όπως τόνισε κατά την κατάθεσή του ο κ. Χαυτούρας, γνωρίζοντας την κατάστασή του καθώς ήταν θύμα ατυχήματος τον παρέπεμψε στον Επιμελητή Α΄ γιατρό που είχε υπηρεσία στα εξωτερικά ιατρεία εκείνη την ημέρα.
Ωστόσο, όπως δήλωσε στο πλαίσιο της ΕΔΕ, ουδέποτε τον παρέπεμψε με παραπεμπτικό κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα κατέθεσε ο Επιμελητής Α’, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι διαθέτει το σχετικό έγγραφο από τον προϊστάμενό του.

Υπενθυμίζεται ό,τι με εντολή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ζητήθηκε κατεπείγουσα έρευνα για να εξετασθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που χορηγήθηκε η αναρρωτική άδεια αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα στον προϊστάμενο του σταθμάρχη που τον τοποθέτησε στη βάρδια προκειμένου να αναζητηθούν άμεσα ευθύνες από τους γιατρούς που τη χορήγησαν.

Ο συγκεκριμένος επιθεωρητής είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία όλων των ελληνικών σιδηροδρόμων από τον σταθμό της Λάρισας μέχρι και τον σταθμό του Αιγινίου Πιερίας.

Διερευνάται ο ρόλος 4 προσώπων 

Πολλές οι εγκληματικές ευθύνες για τα προβλήματα στον σιδηρόδρομο, με τέσσερα άτομα όπως φαίνεται να διαδραμάτισαν ρόλο με όσα έκαναν ή δεν έκαναν το μοιραίο βράδυ με αποτέλεσμα να προκληθεί το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο Βασίλης Σαμαράς, ο σταθμάρχης της Λάρισας το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου που έγινε το δυστύχημα στα Τέμπη, είχε αναφέρει πως πέρα από τις δικές του ευθύνες υπάρχουν κι άλλοι που έχουν μερίδιο.

 Ο σταθμάρχης στην μαραθώνια απολογία του προσπάθησε να ρίξει ευθύνες στους μηχανοδηγούς, στους άλλους σταθμάρχες, στην απειρία τους και στον φόρτο εργασίας, τονίζοντας ωστόσο και τα δικά του λάθη.




«Με πήρε τηλέφωνο η πυροσβεστική και με ενημέρωσε ότι έγινε σύγκρουση τρένων στον Ευαγγελισμό. Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω πώς έχει γίνει το συμβάν. Δεν θυμάμαι τι έγινε. Εγώ είχα δει στον πίνακα ότι όταν γύρισα τα κλειδιά, αφού μπήκε το 2597, οι λυχνίες ήταν λευκές σταθερά. Αυτό που μπορώ να εικάσω είναι ότι το κλειδί κούμπωσε στιγμιαία και στη συνέχεια ξεκούμπωσε και γύρισα στην παρακαμπτήριο δίχως όμως να αλλάξουν οι λυχνίες στον πίνακα», είπε μεταξύ άλλων στην απολογία του.

Πάντως μέχρι στιγμής τέσσερα είναι τα πρόσωπα που δείχνουν πως τα όσα έκαναν ή δεν έκαναν, έπαιξαν ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων.

Σύμφωνα με το MEGA πέρα από τον 59χρονο στο κάδρο μπαίνουν τόσο οι σταθμάρχες βάρδιας σε Λάρισα, Νέους Πόρους, Παλαιοφάρσαλα όσο αλλά και εκείνος που ήταν μαζί με τον σταθμάρχη και αποχώρησε.

Επίσης υπό έρευνα, με εντολή του υπουργού Υγείας, είναι και η αναρρωτική άδεια που ζήτησε και έλαβε ο επόπτης που βγάζει τις βάρδιες, αμέσως μετά το δραματικό περιστατικό που οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 57 ανθρώπους.

Τα τέσσερα πρόσωπα-κλειδιά είναι:

  • Ο σταθμάρχης της Λάρισας που την κρίσιμη ώρα έκανε το μοιραίο λάθος
  • Ο επόπτης, που επέλεξε τον 59χρονο ως επικεφαλής της βάρδιας την νύχτα του δυστυχήματος
  • Ο σταθμάρχης βάρδιας 14.00-23.00 που έφυγε μισή ώρα νωρίτερα
  • Ο σταθμάρχης των Νέων Πόρων που δεν αντέδρασε στην κίνηση του τρένου στην άνοδο

Το βαρδιόχαρτο προδίδει «κοπάνα»

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε το πλάνο των βαρδιών του σταθμού της Λάρισας, από το οποίο προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα για το πόσοι εργαζόμενοι θα έπρεπε να βρίσκονται σε υπηρεσία από τη στιγμή που γύρισε το «κλειδί» έως την ώρα της φονικής σύγκρουσης στα Τέμπη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, από το συγκεκριμένο έγγραφο προκύπτει ότι οι βάρδιες είναι οι εξής:

  •  06.00 – 15.00 (δύο άτομα)
  • 14.00 – 23.00 (δύο άτομα)
  • 22.00 – 07.00 (ένα άτομο)

Τα ωράρια των βαρδιών «δείχνουν» πως όταν σχολάνε στις 14.00 το μεσημέρι οι δύο πρωινοί, έρχονται στις 15.00 το μεσημέρι οι 2 απογευματινοί, οι οποίοι θα έπρεπε να συμπίπτουν κατα μία ώρα με τον έναν βραδινό που πιάνει στις 22.00 το βράδυ. Δηλαδή 22.00 μέχρι 23.00 το βράδυ θα έπρεπε να βρίσκονται 3 σταθμάρχες στο σημείο.




Το στοιχείο αυτό είναι σημαντικό καθώς στις 22.10 πέρασε ο προαστιακός, δηλαδή την στιγμή που το «κλειδί» άλλαξε για να περάσει ο προαστιακός.

Ευλόγως τα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων είναι τα εξής:

  • Πόσοι Σταθμάρχες ήταν παρόντες από 22:00 έως 23:00 (δηλαδή την ώρα που έγινε η αλλαγή του κλειδιού);
  • Ηταν άλλοι παρόντες ή έστω επέβλεπαν τη στιγμή που ο προφυλακισθείς σταθμάρχης Λάρισας έκανε την αλλαγή “κλειδιού”.

Εμεινε μόνος του

Στην απολογία του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας φέρεται να ισχυρίστηκε πως: «Όπως έχει ήδη αναφέρει ο επιθεωρητής, είχε διορίσει για την συγκεκριμένη μέρα δύο σταθμάρχες με βάρδια μέχρι 11 βραδινή. Ο ανακριτής εάν ζητήσει αντίγραφο του φύλλου βάρδιας θα διαπιστώσει τον αριθμό των σταθμαρχών και το ωράριο που υπήρχε, το οποίο ήταν εννιάωρο».

«Οι δύο σταθμάρχες που ήταν στην προηγούμενη βάρδια γύρω στις 22:15 αποχώρησαν. Και έμεινα από τότε μόνος μου μέχρι και τις 11.04 που αναχώρησε το τρένο. Από τις 11 παρά τέταρτο το δίκτυο φόρτωνε με κίνηση και ήμουν μόνος μου για να ελέγχω ολόκληρο το κεντρικό κομμάτι του σιδηροδρόμου».

Αγνοήθηκαν και άλλες ενδείξεις
Επιπλέον, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, υπάρχει ένα τμήμα στη Θεσσαλονίκη, το Ρ6, το οποίο καταγράφει το πόσο ηλεκτρικό ρεύμα καταναλώνει η κάθε γραμμή. Κάποια στιγμή βλέπουν οι αρμόδιοι ότι υπάρχει μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα κατανάλωνε μόνη της η εμπορική αμαξοστοιχία.

Από το Ρ6 επικοινώνησαν με την σταθμάρχη των Νέων Πόρων και αναζητούν γιατί υπάρχει αυτή η κατανάλωση ενέργειας. Η σταθμάρχης ενημέρωσε πως γνωρίζει πως υπάρχει μόνο η εμπορική αμαξοστοιχία η οποία κινείται στη γραμμή.

Στη συνέχεια επικοινώνησε με τη Λάρισα και από εκεί και πέρα δεν υπάρχει ενημέρωση, ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο κρίσιμο 10 λεπτό της σύγκρουσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skaitv, opentv, megatv

Τα 4 πρόσωπα κλειδιά και ο ρόλος τους στην τραγωδία των Τεμπών: Τι ψάχνει η ανάκριση, τι είπε στην απολογία του ο σταθμάρχης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: