Υπάρχει γκρίζο στην εικόνα της νέας κυβέρνησης; Ο Πρόεδρος να αφήσει αγκυλώσεις και παλαιοκομματικές νοοτροπίες…

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό στη Συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία. Φωτογραφία: ΓΤΠ, Σταύρος Ιωαννίδης, ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ




Της ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ, Φιλελεύθερος – Λευκωσία

Στο ευρύτερο κυβερνητικό στρατόπεδο πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν είναι ο κερδισμένος από όλα τα παρασκηνιακά deals που έγιναν στη συγκρότηση του κυβερνητικού σχήματος- λειτούργησε ως από μηχανής Θεός εκεί και όπου προέκυψε πρόβλημα και γόρδιος δεσμός- όπως και στην προώθηση «δικών» του ατόμων στην στρατιά των συμβούλων που διορίζονται σε υπουργεία και αλλαχού.

Οι πάλαι ποτέ συναγωνιστές του στο Δημοκρατικό Κόμμα, το λένε πιο έντονα από όλους τους άλλους, και με πικρία μάλιστα γιατί θεωρούν ότι ο δικός τους ο πρόεδρος είναι ο ριγμένος παρά το γεγονός ότι το εκτόπισμα του κόμματος του οποίου ηγείται είναι πολύ μεγαλύτερο από όλες τις άλλες συνιστώσες της υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη κυβέρνησης.

Οι δηκοϊκοί μετρούν και ξαναμετρούν πόσοι υπουργοί ομνύουν πίστη και σεβασμό στον πρόεδρο της ΔΗΠΑ όπως μετρούν και ξαναμετρούν και πόσοι σύμβουλοι έχουν το πάνω χέρι σε υπουργικά γραφεία… και ανήκουν σε άλλους χώρους που δεν έχουν σχέση με το δικό τους….

Αυτή και μόνο η εικόνα πλήττει καίρια τον νέο Πρόεδρο, χωρίς όμως να φαίνεται να απασχολεί έστω και κατά τι αυτή η εικόνα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πιστεύουν ότι μπόρα είναι θα περάσει και θα ξεχαστεί. Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο θέλουν να πιστεύουν όσοι κινούν τα νήματα και έχουν και λόγο και ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας.

  • Γιατί πολύ απλά έκαναν όσα χρειαζόταν για να επιβεβαιώνουν όσους μιλούσαν για «αχταρμά», για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, για υποσχέσεις και δεσμεύσεις που θα έμεναν χωρίς αντίκρισμα.
  • Δυστυχώς ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης υποτίμησε την εντολή που ο λαός τού εμπιστεύθηκε με επιχείρημα ότι στην πορεία όλα θα διορθωθούν και θα γίνουν τα αναμενόμενα βήματα μακριά από τον κομματισμό και το πάρε- δώσε.

Προφανώς στο λόφο του Προεδρικού αναμένουν ότι σε κάποιο στάδιο, αφού μάθουν να περπατούν όρθιοι στο πολιτικό πάλκο, δεν θα έχουν ανάγκη τα κομματικά δεκανίκια, ούτε τους κάθε λογής επιτήδειους που συναθροίστηκαν γύρω τους προκειμένου να … γευτούν κάποιους από τους καρπούς της εξουσίας.

Το γκριζάρισμα, για να μην πω μαύρισμα, που έριξαν στην εικόνα προτού γίνουν καν τα πρώτα βήματα, δεν διορθώνεται ούτε και διαφοροποιείται με κινήσεις που δίνουν την εντύπωση ότι η βαρύτητα γέρνει προς την επικοινωνία παρά προς την ουσία.

Για να γίνει ομελέτα θα πρέπει να σπάσουν αυγά… Ναι, δημιούργησε «ευχάριστη εικόνα» η επίσκεψη του Προέδρου στο σχολείο Πεύκιος Γεωργιάδης, όμως ως εκεί.

Το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς κάνουν πάρτι γιατί διορίστηκε μια εκπαιδευτικός στο Υπουργείο Παιδείας, όσο βαρύ και να είναι το βιογραφικό της δεν δημιουργεί ότι θα αλλάξουν τα πράγματα στην παιδεία, από την ώρα που η προσοχή επικεντρώνεται στην «κατάργηση» των τετραμήνων και όχι στην ανάγκη να αποφασιστεί επιτέλους ότι πρέπει να γίνεται αξιολόγηση και των μαθητών και των εκπαιδευτικών όσο και να φωνάζουν οι τελευταίοι.

Το πρώτιστο παραμένει πως οι μαθητές μας πατώνουν στις εξετάσεις, κυρίως σε διαγωνισμούς κρίσεως Κατά τ’ άλλα όλοι μιλούν για το σκανδιναβικό μοντέλο, αγνοώντας ότι άλλο Κυπραίοι και άλλο Φιλανδοί ή Σουηδοί… Αν αφεθούν κι αυτή τη φορά οι συνδικαλιστές να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο, το παιγνίδι χάθηκε προτού αρχίσει…

Καλή εντύπωση δημιούργησε και η επιστολή της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Ειρήνης Πική προς όλους τους Υπουργούς και Υφυπουργούς για αυστηρή τήρηση και εφαρμογή των κανονισμών για την χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων του κρατικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, με την υπόμνηση στις αυστηρές εντολές του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 8 Μαρτίου.

  • Η κ. Πική υπενθυμίζει πως βάσει των κανονισμών τα οχήματα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων των Υπουργών και Υφυπουργών, περιλαμβανομένων επαγγελματικών και κοινωνικών υποχρεώσεων, και δεν επιτρέπεται να οδηγούνται από τον/την σύζυγο ή άλλο συγγενικό πρόσωπο ή οποιοδήποτε άλλο μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.
  • Η Υφυπουργός καλεί Υπουργούς και Υφυπουργούς να συνοδεύονται από αστυνομικούς / φρουρά μόνο στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες ή όπου αλλού κρίνεται απολύτως απαραίτητο, κατά τρόπο που να αποφεύγεται η κατάχρηση.

Η σύσταση έγινε- όπως επισημαίνεται- στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και της υποδειγματικής εικόνας που πρέπει να δίνουν όλοι οι αξιωματούχοι του κράτους και με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα. Γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοίξει ο διάλογος ποια πολιτικά πρόσωπα νυν και πρώην, και γιατί χρειάζονται αστυνομικές φρουρές. Και σε ποιο βάθος.

Να μάθουμε και το κόστος στο δημόσιο ταμείο, να μάθουμε και τα καθήκοντα αυτών των αστυνομικών. Να συζητήσουμε γιατί ο κάθε πολιτικός αρχηγός πρέπει να έχει αστυνομική φρουρά, αστυνομικό οδηγό.

Γιατί ο φορολογούμενος πολίτης να φορτώνεται αυτό το κόστος όπως και για εκείνους τους ελάχιστους όπως τον πρόεδρο των Οικολόγων που δεν διαθέτει αστυνομική φρουρά, αλλά ένα συγκεκριμένο κονδύλι καταλήγει στο κομματικό ταμείο.

Μπορεί ή καλύτερα θέλει ο νέος Πρόεδρος να αφήσει πίσω του τις αγκυλώσεις και παλαιοκομματικές νοοτροπίες και συμπεριφορές που οδήγησαν στην κομματική απαξίωση; Θα αποτολμούσε να καταθέσει ένα road map με τέτοιες στοχεύσεις, τις οποίες η κοινή γνώμη, σίγουρα θα στηρίξει;

Τώρα, όχι του χρόνου, γιατί μην ξεχνάμε έρχεται διπλή εκλογική αναμέτρηση για ευρωεκλογές και τοπική αυτοδιοίκηση και οι κομματικοί σχηματισμοί –παλιοί και εκκολαπτόμενοι- δεν θα θέλουν να υποστούν «κούρεμα» κεκτημένων… και δεν θα επιτρέψουν στους κυβερνώντες να κάνουν ούτε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε αυτό το πεδίο μπορεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προσδοκά σε αποτελέσματα και όχι στο Κυπριακό. Οι όποιες εξελίξεις εξαρτούνται από τη δική του βούληση, τις δικές του αποφάσεις, τη δική του αποφασιστικότητα. Και τα εύσημα δικά του θα είναι…

  • «Παίζει» καθυστέρηση με την πρεσβεία στην Αθήνα;

Οι πρώτες πληροφορίες που «έσκασαν» με την άφιξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, στην ελληνική πρωτεύουσα, για απόδοση πίσω στους διπλωματικούς μετά από δεκαετίες, της πρεσβείας των Αθηνών, δημιούργησε προσδοκίες ότι κάτι αλλάζει.

Κι ότι όντως όσοι παρατρεχάμενοι έβλεπαν τον εαυτό τους στο κλεινόν άστυ – κάποιοι ετοίμαζαν και διοργάνωση event αμά τη αφήξει τους- θα έμεναν στα κρύα του λουτρού. Τώρα μαθαίνουμε ότι το παιγνίδι παραπέμπεται σε ένα τρίτο ημίχρονο…

Προκύπτει καθυστέρηση στην αλλαγή, μια αλλαγή που επηρεάζει όπως όλα δείχνουν και την Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο.

Οι πληροφορίες του «Φ» λένε ότι η απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για να δοθεί παράταση στον νυν πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκο Κενεβέζο, που είναι και πρύτανης του διπλωματικού σώματος στην ελληνική πρωτεύουσα- τουτέστιν ο αρχαιότερος- έχει ληφθεί.

Καμιά απάντηση όμως δεν δίνεται είτε επίσημα είτε ανεπίσημα όσον αφορά τον χρόνο της παράτασης. Καθώς ο πρέσβης παρουσιάζεται να δυσφορεί έντονα με την προεδρική απόφαση και ασκούνται πιέσεις ώστε να του δοθεί όσο το δυνατόν περισσότερος χρόνος.

Πάντως οι διαδικασίες στο Υπουργείο Εξωτερικών για διορισμό διπλωμάτη βρίσκονται σε εξέλιξη. Η θέση του πρέσβη στην Αθήνα προκηρύχθηκε στις 13 Μαρτίου και η προθεσμία για υποβολή ενδιαφέροντος λήγει στις 31 Μαρτίου.

Η επιλογή, όπως υποστηρίζουν οι καλά γνωρίζοντες τις εσωτερικές διαδικασίες στο Υπουργείο Εξωτερικών, δεν αναμένεται να κρατήσει μήνες, που είναι το χρονικό διάστημα στο οποίο παραπέμπουν οι κινούντες τα νήματα στο κομματικό παρασκήνιο. Αυτοί είναι που τοποθετούν την αλλαγή σε μήνες κοντά στο τέλος του τρέχοντος έτους. Κάτι τέτοιο ουσιαστικά «εκτροχιάζει» τις προεδρικές προθέσεις.

Αν και πολλοί είναι όσοι δεν βλέπουν αντιδράσεις από το λόφο του Προεδρικού προκειμένου να αποφευχθούν τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης, αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις που δημοσίως θα αφήσουν πολιτικό κόστος σε ότι αφορά τη «συνεργασία».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να οικοδομήσουν κοινή αντίληψη για όλα: Η γλώσσα της πολιτικής είναι η γλώσσα του συμφέροντος…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: