Είναι κοντά το τέλος της κυριαρχίας του ο Ερντογάν; “Είναι 50-50”, λέει ανώτερος δημόσιος υπάλληλος. “Οι άνθρωποι νιώθουν ότι η αλλαγή έρχεται”…

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan, his wife Emine and Nationalist Movement Party (MHP) Chairman Devlet Bahçeli shared iftar with quake victims in Büyükdalyan Container City in Hatay. Photo via Turkish Presidency




Εάν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Άγκυρα είναι ένα ακριβές βαρόμετρο αλλαγής στην εθνική πολιτική της Τουρκίας, τότε ο Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), μακροβιότερος ηγέτης της χώρας, ίσως αντιμετωπίσει προβλήματα στις εκλογές του Μαΐου, επισημαίνει κεντρικό δημοσίευμα στο Politico (κείμενο Elçin Poyrazlar). 

Η αξιωματική αντιπολίτευση, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), αναφέρει ότι οι γραφειοκράτες στέλνουν ήδη τα βιογραφικά τους στο πλαίσιο προετοιμασίας μιας νέας τάξης πραγμάτων, διαισθανόμενοι ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος της κυριαρχίας του Erdogan μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες στο κράτος.

Αυτό θα ήταν μια ανακούφιση για πολλούς στη Δύση, οι οποίοι απογοητεύονται ολοένα και περισσότερο από την συγκρουσιακή πολιτεία του ισλαμιστή λαϊκιστή. Μόνο τους περασμένους μήνες, η Τουρκία παρείχε αθόρυβα στη Ρωσία μυστικούς εμπορικούς δρόμους για να νικήσει τις κυρώσεις, επέβαλε βέτο στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ενέπλεξε την Ελλάδα σε υψηλό κίνδυνο με μαχητικά αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο.

«Είναι 50-50»,  ανέφερε ανώτερος δημόσιος υπάλληλος. «Οι άνθρωποι νιώθουν ότι η αλλαγή έρχεται». Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία μπορεί να είναι μια θολή υπόθεση, με τα κόμματα να διεξάγουν ιδιωτικές έρευνες που συχνά παράγουν βολικά αποτελέσματα για τις εκστρατείες τους.

Ωστόσο, πρόσφατες δημοσκοπήσεις βάζουν την αντιπολίτευση πάνω από 10 μονάδες μπροστά, αν και η ομάδα Erdogan υποστηρίζει ότι θα έχει ακόμα το προβάδισμα τον Μάιο.

Οι γραμμές μάχης των εκλογών είναι καθαρά χαραγμένες: Ο Erdogan θα υποστηρίξει ότι βρίσκεται σε μοναδική θέση για να βοηθήσει την Τουρκία να ξεπεράσει την καταστροφή, ενώ οι αντίπαλοί του θα του χρεώσουν τα περισσότερα από τα τρέχοντα προβλήματα της χώρας. 

Έτσι, εάν θριαμβεύσει ο Erdogan, η εγχώρια ατζέντα φαίνεται επίσης ξεκάθαρη, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια: η ανακούφιση από τους σεισμούς και το γιγάντιο έργο της ανοικοδόμησης θα κυριαρχήσουν, ακόμη και όταν οι επικριτές του Erdogan ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιεί την εξουσία του στο κράτος για να περιορίσει την πολιτική δημόσια συζήτηση.

Για τον υπόλοιπο κόσμο, ωστόσο, η εστίαση θα είναι στην εξωτερική πολιτική, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να δείχνει πόσο σημαντικός στρατηγικός παίκτης είναι η Τουρκία, δεδομένου του ρόλου της, για παράδειγμα, στη διαμεσολάβηση συμφωνιών σιτηρών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Εν τω μεταξύ, η Σουηδία περιμένει τη δήλωση του Erdogan για την ένταξη στο ΝΑΤΟ — ένα ιδιαίτερα δύσκολο ζήτημα για τη Στοκχόλμη λόγω των διαφορών με την Άγκυρα. Σαφώς, μετά από όλα αυτά τα χρόνια του Erdogan, η Τουρκία ασκεί την επιρροή της ως ανεξάρτητος παράγοντας και παρά την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, είναι κάτι πολύ περισσότερο από υποτελής οπαδός μιας συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ.

«Σε 20 χρόνια, φέραμε την Τουρκία σε ένα κρίσιμο σημείο», δήλωσε ο Akif Çağatay Kılıç, πρώην υπουργός και νυν επικεφαλής του AKP στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου«Το γεγονός ότι σήμερα ερωτάται η γνώμη μας για τη Μέση Ανατολή, το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Ρωσία δείχνει ότι η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο».

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει ως ανεξάρτητος περιφερειακός παράγοντας και λήπτης αποφάσεων ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών – και πολλά από αυτά είναι η κληρονομιά του Erdogan. Καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος προετοιμάζεται για τις πιο αμφίρροπες εκλογές, η αίσθηση ότι έχει μεταμορφώσει την Τουρκία είναι εξίσου ισχυρή με τα σήματα ότι, αυτή τη φορά, μάχεται για την επιβίωσή του.

Παρόλο που οι πολιτικές δεξιότητες του Erdogan έχουν ξεφτίσει μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία, η μηχανή του AKP διατηρεί την πίστη.

ΠΗΓΗ: Politico Elçin Poyrazlar – ‘It’s 50-50’: Erdoğan risks defeat in Turkey’s knife-edge election

Ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει με την “εκλογική φωτιά”: Η προεδρική κούρσα στην Τουρκία θα εξαρτηθεί από τρεις αγνώστους…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: