Ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει με την “εκλογική φωτιά”: Η προεδρική κούρσα στην Τουρκία θα εξαρτηθεί από τρεις αγνώστους…

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στον τουρκικό όχλο. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Καθορίζοντας ημερομηνία εκλογών ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) έβαλε τέλος σε εικασίες ότι θα χρησιμοποιούσε τον πρόσφατο σεισμό ως πρόσχημα για να καθυστερήσει τις εκλογές πέρα από τη συνταγματικά καθορισμένη προθεσμία της 18ης Ιουνίου.

Ενώ ο κύριος ανταγωνισμός θα είναι μεταξύ των κομμάτων / κομματικών συνασπισμών που ηγούνται οι Erdogan και Kılıçdaroğlu, η Συμμαχία για την Εργασία και την Ελευθερία με επικεφαλής το φιλοκουρδικό HDP θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Μπορεί να προτείνουν τον δικό τους προεδρικό υποψήφιο για τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας και στη συνέχεια να υποστηρίξουν τον Kılıçdaroğlu σε έναν πιθανό δεύτερο γύρο ή μπορεί να αποφασίσουν να στηρίξουν τον Kılıçdaroğlu από την αρχή.

Καμία από τις συμμαχίες δεν είναι εύκολο να κερδίσει την πλειοψηφία.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει αδιέξοδο αφού τα κόμματα της ίδιας συμμαχίας δεν ψηφίζουν πάντα ενιαία. Σημειώνεται ότι ο κομματικός συνασπισμός (Nation Alliance) με επικεφαλής τον Kılıçdaroğlu έχει συντάξει συμφωνία για ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα με αντίστοιχη συνταγματική τροποποίηση και μνημόνιο κατανόησης για κοινές πολιτικές με κοινούς στόχους.

Από αυτή την άποψη, έχουν, κατά κύριο λόγο, την υποστήριξη της Συμμαχίας για την Εργασία και την Ελευθερία. Αυτό καθιστά πιθανή κοινοβουλευτική έγκριση των προτεινόμενων μέτρων πολιτικής μεταρρύθμισης που δεν απαιτούν συνταγματικές τροποποιήσεις. Οι μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης του κοινοβουλευτικού συστήματος, χρειάζονται ευρύτερη συναίνεση.

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολο να προβλεφθεί. Παρά την πληθώρα των τουρκικών δημοσκοπήσεων, πολλές από αυτές που είναι διαθέσιμες στο κοινό έχουν προβλήματα μεθοδολογίας.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για την ακεραιότητα των εκλογών, παρά τη μακρά παράδοση της Τουρκίας για δημοκρατικές εκλογές που παρέχουν ένα ανθεκτικό σύστημα καταμέτρησης των ψηφοδελτίων.

Όμως, η πίεση στα μέσα ενημέρωσης, οι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και η ουσιαστικά απεριόριστη πρόσβαση του κατεστημένου κυβερνήτη στους δημόσιους πόρους σημαίνουν ότι οι τουρκικές εκλογές είναι άδικες, σημειώνει ο συντάκτης.

Οι επερχόμενες εκλογές είναι κάτι περισσότερο από μια διαμάχη μεταξύ του Erdogan και Kılıçdaroğlu ή των κομμάτων και των συμμαχιών που εκπροσωπούν. Η πραγματική εκστρατεία βρίσκεται ανάμεσα στα δύο ανταγωνιστικά τους οράματα.

Ο Kılıçdaroğlu υπόσχεται αλλαγή ενώ ο Erdogan σταθερότητα. Οι υποστηρικτές Kılıçdaroğlu ελπίζουν ότι η αλλαγή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ελευθερία, ευημερία και αξιοπρέπεια. Όσοι υποστηρίζουν τον Erdogan φοβούνται ότι η αλλαγή θα φέρει κοινωνική αστάθεια και ατομική ανασφάλεια.

Το πλεονέκτημα της αντιπολίτευσης είναι ότι μπορούν πραγματικά να υποσχεθούν αλλαγές με σταθερότητα. Τα 20 χρόνια στην εξουσία του Erdogan του αφήνουν μόνο την επιλογή να τρομοκρατεί, να επινοεί σενάρια πολιτικού κατακερματισμού και χάους εάν χάσει. Ο διχασμός στην αντιπολίτευση για έναν κοινό υποψήφιο για την προεδρία, που μόλις πρόσφατα επιλύθηκε, έδωσε αξιοπιστία στο επιχείρημα του Erdogan.

Τελικά, η κούρσα θα εξαρτηθεί από τρεις αγνώστους: τη συνοχή της Nation Alliance, τη στάση της Συμμαχίας για την Εργασία και την Ελευθερία και την ικανότητα της σημερινής κυβέρνησης να εμποδίσει το νόμισμα να καταρρεύσει ξανά πριν από τις εκλογές.

Η Nation Alliance μπορεί να επέλεξε τον Kılıçdaroğlu του CHP ως κοινό υποψήφιο, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι οι ψηφοφόροι από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θα τον επιλέξουν.

Η θέση της Συμμαχίας για την Εργασία και την Ελευθερία για την υποψηφιότητά του παραμένει ασαφής ακόμα κι αν μια επίσημη ανακοίνωση υποστήριξης μπορεί να επίκειται. Όσον αφορά το νόμισμα, εμπορική στο εμπορικό ισοζύγιο της Τουρκίας ασκεί πίεση στη λίρα, την οποία η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν θα μπορέσει να υποστηρίζει συνεχώς.

Φαίνεται να επίκειται μία ακόμη υποτίμηση, αλλά το πότε θα γίνει, πριν ή μετά τις εκλογές είναι σημαντικός παράγοντας, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

*Ο Özgür Ünlühisarcıklı είναι διευθυντής του Γραφείου Άγκυρας του γερμανικού Marshall Fund of the United States

ΠΗΓΗ: Euobserver Özgür Ünlühisarcikli – Turkey’s election — the Erdoğan vs Kılıçdaroğlu showdown

Η “Διπλωματία των Σεισμών” επιστρέφει και το μήνυμα έρχεται και από τη Γαλλία: Ο φονικός σεισμός έφερε τους δύο λαούς πιο κοντά σε ανθρώπινο επίπεδο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: