Η τραγωδία των Τεμπών θολώνει τον «εκλογικό» Απρίλιο: Σενάριο για κάλπες στις 21 Μαΐου

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από πρόσφατη διαδήλωση στο Σύνταγμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




H εθνική τραγωδία των Τεμπών, πέρα από την ευρύτατη συζήτηση που άνοιξε για τις χρόνιες και πιθανότατα εγκληματικές παραλείψεις στον τομέα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, φαίνεται να εκτροχιάζει και την θεωρούμενη ως σχεδόν ειλημμένη απόφαση για πρώτη κάλπη στις 9 Απριλίου.

Χωρίς να υπάρχει βεβαίως καμία σύγκριση μεταξύ των δύο περιπτώσεων, φαίνεται ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός πέφτει για δεύτερη για προσφυγή στις κάλπες πέφτει πάνω στο ανάχωμα του «απρόβλεπτου παράγοντα».

Το περασμένο καλοκαίρι η υπόθεση των παρακολουθήσεων, ακύρωσε βίαια τις προκεχωρημένες σκέψεις για εκλογές το Φθινόπωρο.

Ενώ, τούτες τις ημέρες -Μάρτιος πλέον και με την προεκλογική περίοδο να βρίσκεται πολύ πιο κοντά στα Συνταγματικά περιθώρια έναρξής της- το δυστύχημα των Τεμπών ανέτρεψε τους σχεδόν τροχοδρομημένους πολιτικούς σχεδιασμούς

Έτσι, το πιθανότατα τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής αναβλήθηκε και μαζί του μετετέθησαν και οι «απαντήσεις» για μία σειρά ζητημάτων που αφορούσαν τον χρόνο των εκλογών σύμφωνα με όσα είχε προαναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε αυτή τη διάθεση φαίνεται να παραμένει το Μαξίμου και για την επόμενη εβδομάδα καθώς στους κυβερνητικούς κόλπους δεν συζητούν καν για πολιτικές εξελίξεις και ρίχνουν όλο το βάρος τόσο στην διαλεύκανση της τραγωδίας όσο και στην επιτάχυνση των διαδικασιών που θα ανοίξουν μια νέα σελίδα στους ελληνικούς σιδηροδρόμους.

Οι πληροφορίες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να ακούει σε αυτή την φάση το παραμικρό για εκλογές, καθώς θεωρεί ότι είναι άκαιρη μια τέτοια συζήτηση εν μέσω πένθους, επιβεβαιώθηκαν από σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου (στον Σκάι): «Οποιος έκανε νύξη στον Πρωθυπουργό αυτές τις ημέρες για το πρέπει να κάνουμε με τις εκλογές, τον έδιωχνε από τη σύσκεψη. Οποιαδήποτε νύξη γινόταν για αυτό το θέμα ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Το τελευταίο που θα σκεφτόταν ο Πρωθυπουργός μέχρι και σήμερα ήταν σενάρια πολιτικού εκλογικού χρόνου. Δεν είναι ακόμη ώρα για να μπούμε σε αυτού του είδους τη συζήτηση», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.




Χωρίς να ομολογείται ανοικτά, οι διαδηλώσεις στις πλατείες όπου πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες, αποτελεί ένα ακόμη δύσκολα διαχειρίσιμο σκηνικό, πόσω μάλλον όταν σε αυτές συμμετέχουν αυθόρμητα νέα παιδιά και φοιτητές, θρηνώντας τους συνομηλίκους τους.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης οι τόνοι ανεβαίνουν ενώ (μάλλον άστοχες) δηλώσεις σαν και αυτή του κ. Νίκου Φίλη ότι οι διαδηλώσεις παραπέμπουν σε ημέρες 2008, χτυπούν αναπόφευκτα καμπανάκια στο κυβερνητικό επιτελείο για απόπειρα κεφαλαιοποίησης των διαδηλώσεων από την μείζονα αντιπολίτευση.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα σενάρια για τον χρόνο των εκλογών τροποποιούνται με την 9η Απριλίου να φαίνεται ότι βγαίνει προς ώρας τουλάχιστον από το κάδρο. Τη θέση της -και πάντα ως σενάριο δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει μόνο για «εκλογές την Άνοιξη χωρίς κανέναν άλλον χρονικό προσδιορισμό» λαμβάνει η 21η Μαΐου με «επαναληπτικές» εκλογές ενισχυμένης αναλογικής στις αρχές Ιουλίου.

ΝΔ: “Ο κ.Παπαγγελόπουλος καταδικάστηκε κι ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για την αθώωση της κ.Τουλουπάκη”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: