Η Σχέση Πολίτη και Πολιτείας πρέπει να γίνει ο πνεύμονας της Δημοκρατίας: Ο Λαός έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα σε όλους!

Πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών της Κυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Οι προεδρικές εκλογές 2023 έχουν πλέον καταγραφεί στην ιστορία. Μια μακρά προεκλογική περίοδος, την οποία θα τολμούσα να χαρακτηρίσω ως την “πάλη” του λαού με τα κόμματα και τη μετάβαση της Κύπρου στη σύγχρονη εποχή.

Το αποτέλεσμα γνωστό, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης έχει αναλάβει και επίσημα καθήκοντα ως ο 8ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τι διαφορετικό έχει αυτή η “σύγχρονη” εποχή; Και γιατί ο λαός έπρεπε να “παλέψει” για να κερδίσει; Όπως διδάσκουμε στο μάθημα ηγεσίας και όχι μόνον, το δυσκολότερο επιχείρημα σε έναν κερδοσκοπικό ή μη οργανισμό, ή σε ένα οργανωμένο σύνολο, ή σε ένα πολιτικό κόμμα ή σε μια κυβέρνηση, είναι η αλλαγή νοοτροπίας.

Για να απλουστεύσω το παράδειγμα, σκεφτείτε έναν άνθρωπο που αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο ή το γυμνάσιο ή το κολλέγιο τη δεκαετία του 1960 ή 1970 και τους τρόπους που έμαθε να εργάζεται από τότε. Μια καρέκλα, έγγραφα γύρω του, στυλό, σταθερό τηλέφωνο και μια φωτογραφία με “αυτόν που δεν κάνει λάθη επειδή δεν δουλεύει”.

  • Πάμε τώρα σε έναν φοιτητή που αποφοίτησε λίγο πριν ή μετά την αλλαγή της χιλιετίδας. Ένας υπολογιστής και ένα κινητό. Πιο πρόσφατα, ένα κινητό αρκεί. Ένα κινητό, με όλες τις εφαρμογές επάνω (applications) και σε κλάσματα δευτερολέπτου να γίνονται όλα. Αυτή είναι η “τάση” της νέας εποχής.

Η ταχύτητα και η πρακτικότητα. Κάτι που η Applle (μέσω των iphone) έχει καταλάβει απόλυτα και ενισχύει αυτά τα δυο χαρακτηριστικά από το ένα μοντέλο στο άλλο. Αυτή η σχέση (Apple – Πελάτης), δεν διαφέρει από τη σχέση Πολίτη – Πολιτικού. Γι’ αυτό και κάθε πολιτικός ή οργανωμένο σύνολο οφείλουν να ακούσουν τι λέει ο κόσμος.

Να μετρήσουν την ταχύτητα του (λαού), να του παράσχουν πρακτικές λύσεις που θα του δώσουν ανάσα, να τον ακούσουν και όχι να του μιλούν, χαρακτηριστικό αρχαίων εποχών με τους κομματάρχες να μιλάνε για να συνεπάρουν το πλήθος. Σήμερα, αποκτά πλεονέκτημα αυτός/ή που θα εφεύρει κάτι (innovation), που θα λύσει ένα πρόβλημα, που θα επικεντρωθεί σε ένα νέο ξεκίνημα (start-up), το οποίο θα επιφέρει κάποιο πρακτικό όφελος στην κοινωνία.

Κάτι που ο νέος πρόεδρος, κ. Νίκος Χριστουλίδης έπραξε ως τώρα με επιτυχία. Άκουσε, κατέγραψε, σεβάστηκε, κατανόησε, και τώρα είναι η ώρα της εφαρμογής. Σχετικό άρθρο ΕΔΩ

Σε αντίθεση με ανθυποφηφίους του και μεγάλα κόμματα που στάθηκαν γραμμή για να του φράξουν το δρόμο και που ακόμη συνεχίζουν την ανούσια κριτική, το κοτσομπολίστικο τροπάριο, ενισχύοντας τον φανατισμό. Ειλικρικά με ξεπερνά αυτό.

Κανείς να μην αναλαμβάνει την ευθύνη των ηττών του ως τώρα, κανείς να μην βλέπει τι τους έκανε ο λαός, αλλά πολλοί από αυτούς να ασχολούνται με τους άλλους.

Ο κόσμος έχει ανάγκη να ακουστεί. Ο κόσμος έχει ανάγκη να νιώσει ότι ο/η ηγέτης του είναι ένας/μια από αυτούς. Ο κόσμος θέλει να νιώθει ότι κάποιος τον νιώθει, ακόμη κι αν δεν καταφέρει να του λύσει το πρόβλημα του. Και σίγουρα, ο κόσμος θέλει να ξέρει ότι “αυτός/ή” που βάζει στο σπίτι του είναι καθαρός, τίμιος, ειλικρινής, ακόμη κι αν η αλήθεια του θα τον πληγώσει.

  • Τόσο απλά κτίζεται η σχέση Πολίτη – Πολιτικού. Με ειλικρίνεια, τίμια λόγια και τίμιες πράξεις και κυρίως με την υπομονή και επιμονή του/της κάθε πολιτικού. Υπομονή και επιμονή να βλέπει, να ακούει, να νιώθει, να πράττει. Η σχέση Πολίτη – Πολιτείας πρέπει να γίνει ο πνεύμονας της Δημοκρατίας. Ο λαός έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα σε όλους!

Κύριε Πρόεδρε, ακούσατε, είδατε, νιώσατε. Κάνατε ίσως το πιο σημαντικό βήμα για να πράξετε το ορθό. Καλή Επιτυχία στο δύσκολο σας έργο.

Υ.Γ. Είναι λυπηρό να βλέπεις παλιές νοοτροπίες να “επιμένουν”, παρόλο το χαστούκι του λαού. Ακόμη και νέα άτομα, που αναμέναμε να έχουν μια πιο ευγενική και ενωτική προσέγγιση.

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Καθηγητής στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal. Έχει βραβευτεί δυο φορές (2021 – 2022) με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών  Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο, 2019). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Τα κόμματα να δουν «γιατί» έφαγαν ένα τόσο δυνατό χαστούκι και να αφήσουν τον εκλεγμένο Πρόεδρο να κάνει τη δουλειά του για το καλό όλης της Κύπρου!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: