Η Ρωσίδα βασίλισσα του σκακιού είναι πλέον…Ελβετίδα: Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Κόστενιουκ ξέκοψε με τη Ρωσία του Πούτιν [videos]

FILE PHOTO: Η Ρωσίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια Αλεξάνδρα Κόστενιουκ, η λεγόμενη “βασίλισσα του σκακιού”. Photo via Twitter, @chessqueen




Η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών στο σκάκι Αλεξάνδρα Κόστενιουκ θα παίζει από σήμερα και στο εξής υπό την ελβετική σημαία . Είναι μια ακόμη από τους πολλούς κορυφαίους Ρώσους παίκτες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ή έχουν κατακρίνει την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Η Ρωσίδα grandmaster, πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών και μία από τις 10 κορυφαίες γυναίκες παίκτριες στον κόσμο, ολοκλήρωσε τη μετάβασή της στην ελβετική σκακιστική ομοσπονδία την Παρασκευή, όπως η ίδια γνωστοποίησε στο Twitter.

Επιδίωκε να αλλάξει ομοσπονδία στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία,  η οποία έχει σοβαρό αντίκτυπο στο σκάκι, δεδομένης της τεράστιας επιρροής Ρώσων και Ουκρανών παικτών στο παγκόσμιο σκάκι και ειδικά στα υψηλότερα και υψηλότατα επίπεδα του αθλήματος.

“Τώρα είναι επίσημο. Εκπροσωπώ την Ελβετία από τις 03.03.2023”, έγραψε η Κόστενιουκ, αναρτώντας την εικόνα του προφίλ της στον ιστότοπο της Ελβετικής Ομοσπονδίας Σκακιού.

Ήδη με διπλή υπηκοότητα Ρωσίας-Ελβετίας, η 38χρονη Κόστενιουκ και η ελβετική ομοσπονδία είχαν ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι η 12η παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών της ιστορίας επρόκειτο να κάνει τη μετάβαση αρχής γενομένης το 2024.

Ωστόσο, μια πρόσφατη αλλαγή στους κανόνες από την Διεθνή Ομοσπονδία Σκακιού [FIDE] διευκόλυνε την κατάσταση.

Κανονικά, οι παίκτες που αλλάζουν ομοσπονδίες πληρώνουν ένα ποσόν ως αποζημίωση στην ομοσπονδία από την οποία αποχωρούν.

  • Η FIDE αποφάσισε πρόσφατα ότι θα παραιτηθεί από αυτό το τέλος για τους Ρώσους παίκτες – αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα ενταχθούν σε άλλη ευρωπαϊκή ομοσπονδία – που θα ήθελαν να φύγουν μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Επίσης, ακυρώθηκαν οι τυπικές περίοδοι αναμονής. 

“Οι παίκτες που ανήκαν προηγουμένως στη CFR [Ρωσική Ομοσπονδία Σκακιού] θα έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν τη νέα τους ομοσπονδία με άμεση ισχύ, από την επόμενη ημέρα υποβολής της αίτησής τους, χωρίς κανέναν περιορισμό. Όλα τα τέλη μεταγραφής, στη FIDE ή την CFR, παραλείπονται.” ανακοίνωσε η FIDE στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η Κόστενιουκ έγινε παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών το 2008 και έχασε τον τίτλο το 2010, αλλά εξακολουθεί να είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων γυναικών παικτών βάσει βαθμολογίας και ήταν η γενική νικήτρια του διεθνούς τουρνουά του Μονάχου τον περασμένο μήνα, μέρος της σειράς Grand Prix Γυναικών της FIDE.

Απαγορεύεται η Ρωσία από αγώνες σκακιού ή τουρνουά;

Το σκάκι υιοθέτησε παρόμοια προσέγγιση με άλλα αθλήματα όπως το τένις , αλλά πιο ήπια από αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

  • Η Ρωσία ως χώρα έχει αποκλειστεί από διεθνή ομαδικά τουρνουά, αλλά μεμονωμένοι Ρώσοι παίκτες εξακολουθούν να έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε όλες τις διοργανώσεις υπό ουδέτερη σημαία.

Η σκακιστική ομοσπονδία της Ρωσίας μετακόμισε επίσης πρόσφατα από τον ευρωπαϊκό όμιλο ομοσπονδιών στον ασιατικό όμιλο, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση Σκακιού ανέστειλε τις σκακιστικές ομοσπονδίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας μετά την έναρξης της εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτό τελικά θα σημαίνει ότι οι Ρώσοι παίκτες δεν θα είναι πλέον δεκτοί σε ευρωπαϊκά, αλλά πιθανότατα θα ανοίξει το δρόμο για τις ρωσικές ομάδες να επιστρέψουν σε διεθνείς ομαδικούς αγώνες.

«Είμαστε το πρώτο άθλημα που βλέπουμε το διοικητικό του όργανο να διευκολύνει την ομοσπονδία του στη Ρωσία για να αποφύγει τις κυρώσεις μεταβαίνοντας στην Ασία», δήλωσε σχετικά με την απόφαση ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Ένωσης Μάλκολμ Πέιν.

  • Οι δεσμοί της παγκόσμιας ομοσπονδίας FIDE με τη Ρωσία είναι γνωστό πως είναι ιδιαιτέρως στενοί.

Αρκετοί μεγάλοι Ρώσοι γκραν μάστερ έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος και άλλοι που έμειναν έχουν κάνει επίσης επικριτικά σχόλια.

  • Αυτοί που έχουν αποχωρήσει είναι οι Ντμίτρι Αντρέικιν, Βλαντιμίρ Φεντόσεεφ, Αλεξάντερ Πρέντκε και Αλεξέι Σαράνα.

Σαράντα τέσσερις κορυφαίοι Ρώσοι σκακιστές δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή προς τον  Βλαντιμίρ Πούτιν καλώντας τον να σταματήσει τον πόλεμο τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ανάμεσά τους και η Κοστενιούκ, καθώς και ο  υποψήφιος για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ρωσίας Ίαν Νεοπμνιάχτσι . 

  • Η Κόστενιουκ είπε στον ιστότοπο chess.com στα τέλη του περασμένου έτους ότι ήταν “εντελώς σε σοκ” όταν ξέσπασε ο πόλεμος.

«Στη Ρωσία υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει να επαναλαμβάνουν ότι η Ρωσία «δεν έχει επιτεθεί ποτέ σε κανέναν στην ιστορία», είπε.

«Πίστευα χαρούμενη τέτοιες ιστορίες, ότι η Ρωσία δεν είχε ποτέ εισβάλει σε άλλες χώρες, αλλά δυστυχώς δεν είναι αλήθεια. Φυσικά, στις αρχές του χρόνου παρακολουθούσαμε τις ειδήσεις και υπήρχαν φήμες για πιθανή εισβολή, αλλά δεν πιστεύαμε ούτε γι μια στιγμή αυτές τις ιστορίες. Γι’ αυτό ήμασταν τόσο σοκαρισμένοι όταν συνέβη πραγματικά».

Η Κόστενιουκ  είναι επίσης πρέσβειρα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Peace and Sport που εδρεύει στο Μονακό, η οποία έχει ξεκινήσει πολλά προγράμματα με σκοπό να χρησιμοποιήσει τη διδασκαλία του σκακιού ως εργαλείο για την ειρήνη, ιδιαίτερα στην Κολομβία, στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

 

 

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Ο 15χρονος αθλητής του Πρωτέα Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Μπουρνάζης και ο πατέρας του ανάμεσα στα θύματα των Τεμπών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: