Η Μόσχα επισείει ξανά το φόβητρο των πυρηνικών: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών ο κίνδυνος σύγκρουσης

O Αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας Sergei Ryabkov. EPA, MARTIAL TREZZINI




Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα βρίσκεται σε μια «ντε φάκτο» ανοιχτή σύγκρουση με την Ουάσιγκτον για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για μυστικές ή ανοικτές διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για την αποκατάσταση της συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών όπλων New START, από την οποία η Ρωσία αποχώρησε τον Φεβρουάριο.

Μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο «Ένας κόσμος χωρίς START: Τι μέλλει γενέσθαι», ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα» αποκατάστασης της συνθήκης από τη Ρωσία προς το παρόν, επικρίνοντας αυτό που αποκάλεσε «εχθρική πορεία» της Ουάσιγκτον προς τη Μόσχα.

«Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε μια συζήτηση σχετικά με το αν η πιθανότητα μιας πυρηνικής σύγκρουσης είναι υψηλή σήμερα, αλλά είναι υψηλότερη από οτιδήποτε είχαμε τις τελευταίες δεκαετίες, ας το θέσουμε έτσι», δήλωσε ο Ριαμπκόφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Ριαμπκόφ είπε ότι η Ρωσία δεσμεύεται να διατηρήσει τον κόσμο «ασφαλή και ελεύθερο» από την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου, αλλά πρόσθεσε αργότερα ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί ως συνήθως, δεδομένου η Μόσχα είναι τώρα «σε μια de facto κατάσταση ανοιχτής σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι δηλώσεις του Ριαμπκόφ έρχονται σε χρονική στιγμή που πληροφορίες από τις  βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι η ρωσική επίθεση στην πόλη Μπαχμούτ, στην Περιφέρεια του Ντονέτσκ, χάνει τη δυναμική της, ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική επίσκεψη στην γραμμή του μετώπου κοντά στην πόλη – επίκεντρο των πλέον αιματηρών συγκρούσεων των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

“Είναι τιμή μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να βραβεύσω τους ήρωές μας. Να δώσουμε τα χέρια και να τους ευχαριστήσουμε που προστατεύουν την κυριαρχία της χώρας μας” είπε ο Ζελένσκι.

 

Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι τις τελευταίες ημέρες οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια τοπική αντεπίθεση στα δυτικά του Μπαχμούτ, η οποία είναι πιθανό να ανακουφίσει την πίεση στην απειλούμενη οδό ανεφοδιασμού των H-32.

Ταυτόχρονα, οι μάχες συνεχίζονται γύρω από το κέντρο της πόλης και η ουκρανική άμυνα εκεί παραμένει σε κίνδυνο από την περιπέτεια από το βορρά και το νότο.

«Ωστόσο, υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα η ρωσική επίθεση στην πόλη να χάσει την περιορισμένη δυναμική που είχε αποκτήσει, εν μέρει επειδή ορισμένες ρωσικές μονάδες του Υπουργείου Άμυνας έχουν ανακατανεμηθεί σε άλλους τομείς», ανέφερε το υπουργείο στην καθημερινή του σύνοψη εκτιμήσεων για την Ουκρανία.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Hanna Malyar είχε δηλώσει στις 14 Μαρτίου ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν «μερικές σημαντικές επιτυχίες» στα βόρεια του Μπαχμούτ, ενώ τώρα αναφέρει ότι η κατάσταση παραμένει τραγική καθώς η Ρωσία συνεχίζει την επίθεση. Οι Ρώσοι εισβολείς ωστόσο συντρίβονται μαζικά και μειώνονται οι επιθετικές τους ικανότητες.

  • Υπήρξε επίσης ομόφωνη συμφωνία να συνεχιστεί η υπεράσπιση του Μπαχμούτ σε μια συνεδρίαση του Αρχηγείου του Ανώτατου Διοικητή στις 14 Μαρτίου.

Νωρίτερα, στις 13 Μαρτίου, ο Διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, Συνταγματάρχης Oleksandr Syrskyi, δήλωσε ότι η κατάσταση στο Μπαχμούτ παραμένει δύσκολη, με πολεμιστές της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner να προσπαθούν να διαπεράσουν τις κεντρικές περιοχές της πόλης.

 

 

Με πληροφορίες από The New Voice of Ukraine

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Λονδίνο, United Kingdom

Στην πρώτη γραμμή στο Μπαχμούτ αιφνιδιαστικά ο Ζελένσκι: Χάνει την δυναμική της η ρωσική επίθεση, λένε οι βρετανικές υπηρεσίες [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: