Σεργκέι Ρολντούγκιν, ο τσελίστας – «πορτοφόλι» του Πούτιν με το Strantivarius: Τέσσερις τραπεζίτες δικάζονται στη Ζυρίχη για ξέπλυμα εκατομμυρίων

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin (L) decorates Russian cellist Sergei Roldugin (R) with the Order ‘For Merit to the Fatherland’ in the Kremlin in Moscow, EPA/IVAN SEKRETAREV/POOL




Τέσσερις τραπεζίτες θα δικαστούν στη Ζυρίχη την επόμενη εβδομάδα με την κατηγορία ότι βοήθησαν έναν άνδρα γνωστό ως «το πορτοφόλι του Βλαντιμίρ Πούτιν» να καταθέσει εκατομμύρια ελβετικά φράγκα στην Ελβετία.

Οι τέσσερις άνδρες, που εργάζονταν στην Gazprombank, θα παρουσιαστούν στο περιφερειακό δικαστήριο της Ζυρίχης στις 8 Μαρτίου κατηγορούμενοι για έλλειψη επιμέλειας στις οικονομικές συναλλαγές.

Οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι «απέτυχαν να ασκήσουν τη δέουσα επιμέλεια για να εξακριβώσουν την ταυτότητα του πραγματικού δικαιούχου», των κεφαλαίων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που είδε το Reuters.

Τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το ποσό που εμπλέκεται στην υπόθεση ήταν περίπου 50 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (44 εκατομμύρια δολάρια).

Οι άνδρες, που ήταν ανώτερα στελέχη της τράπεζας, η οποία επί του παρόντος κλείνει τις δραστηριότητές της στην Ελβετία, δεν μπορούν να αναγνωριστούν βάσει των ελβετικών περιορισμών. Οι δικηγόροι τους δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Εκπρόσωπος της Gazprombank είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μια εν εξελίξει δίκη και αναφέρθηκε στο τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων.

Δύο λογαριασμοί άνοιξαν στη Gazprombank το 2014, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, με τον πραγματικό ιδιοκτήτη να προσδιορίζεται ως ο tτσελίστας επιχειρηματίας Σεργκέι Ρόλντουγκιν, στενός έμπιστος και φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο ρόλος του Roldugin ως «πορτοφόλι» για τον Ρώσο πρόεδρο αποκαλύφθηκε το 2016 από τα Panama Papers, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από τον Guardian σε συνεργασία με άλλα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον και της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung.

Οι τραπεζίτες δεν διενήργησαν κανέναν έλεγχο για να δουν εάν ο Ρολντουγκίν, τσελίστας και μαέστρος, ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης των περιουσιακών στοιχείων, ανέφερε το κατηγορητήριο.

«Την ώρα του ανοίγματος του λογαριασμού αναφέρθηκε ότι ο Σεργκέι Ρολντουγκίν ήταν στενός φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και νονός της κόρης του», προστίθεται.

Οι κατηγορούμενοι δεν προσπάθησαν να διευκρινίσουν εάν ο Roldugin ήταν ο πραγματικός δικαιούχος των περιουσιακών στοιχείων ή από πού προήλθαν τα χρήματα, ανέφερε το έγγραφο του δικαστηρίου.

Στα έγγραφα της τράπεζας, αναφέρονταν μόνο η επαγγελματική δραστηριότητα του Roldugin ως μουσικού, καθιστώντας την ιδιοκτησία και τη συμμετοχή του «σε καμία περίπτωση εύλογη», ανέφεραν τα δικαστικά έγγραφα.

epa05291327 Russian cellist and friend of Vladimir Putin Sergei Roldugin (2-L) performs during a concert by the Mariinsky Theater Orchestra in Palmyra amphitheater in Tadmur District, Homs Governorate, Syria, 05 May 2016. The concert, organized by conductor Valery Gergiev, occurred after the city was recently recaptured from Islamic State (or ISIS) militants by Syrian government forces backed by Russian troops. EPA/SERGEI CHIRIKOV

Ποιος είναι ο Σεργκέι Ρολντούγκιν

Σύμφωνα με την wikipedia

Ο Sergei Pavlovich Roldugin (Ρωσικά : Сергей Павлович Ролдугин, γεννημένος στις 28 Σεπτεμβρίου 1951 Sakhalin ίναι Ρώσος τσελίστας και επιχειρηματίας, με έδρα την Αγία Πετρούπολη . Είναι στενός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν . Έχει εμπλακεί σε πολλά σχέδια ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και υπεράκτιας πλούτου για ρωσικές ελίτ. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στον Roldugin.

Πρώιμη ζωή

Ο Roldugin γεννήθηκε στη Σαχαλίνη όπου βρισκόταν ο πατέρας του, στρατιωτικός. Ενώ ήταν μικρός, οι γονείς του μετακόμισαν στη Ρίγα της Λετονίας , όπου σπούδασε και μιλούσε άπταιστα τα λετονικά στο Λετονικό Σχολείο. Έχει συγγενείς στη Ρίγα όπου είναι θαμμένοι οι γονείς του.

Καριέρα

Του απονεμήθηκε το 3ο βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού Μουσικού Φεστιβάλ Άνοιξης της Πράγας το 1980 . Το 1984 ο Roldugin διορίστηκε ο κύριος τσελίστας της Ορχήστρας της Όπερας του Κίροφ . Στη συνέχεια κατείχε θέση καθηγητή στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης , όπου διετέλεσε πρύτανης του ιδρύματος από το 2002-05. Προσκεκλημένος μαέστρος της ορχήστρας του θεάτρου Mariinsky , έχει ανακηρυχθεί Λαϊκός Καλλιτέχνης της Ρωσίας .

Από τη δεκαετία του 1990, ο Roldugin δραστηριοποιείται στον κλάδο του πετρελαίου και των μέσων ενημέρωσης. Είναι γνωστός για το ότι ξεκίνησε την ανακαίνιση του κατεστραμμένου παλατιού Alexis ως μουσικό σχολείο και για το ότι είχε εμφανιστεί στα ερείπια της Παλμύρας ένα μήνα μετά την ανάκτηση της τοποθεσίας από το ISIL.Ο Roldugin παίζει το τσέλο Stuart που έφτιαξε ο Antonio Stradivari το 1732. το όργανο του κόστισε 12 εκατομμύρια δολάρια.

Σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Sergei Roldugin είναι νονός της Maria Vorontsova (γενν. 1985), της μεγαλύτερης κόρης του Vladimir Putin. Είναι φίλος με τον Πούτιν από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Τον Μάρτιο του 2016, ο Guardian περιέγραψε τον Roldugin ως «τον καλύτερο φίλο του Πούτιν». Ήταν ο Roldugin που σύστησε τον Πούτιν στη Λιουντμίλα , τη μελλοντική σύζυγό του.

Σε σχέση με τα Panama Papers , το Organized Crime and Corruption Reporting Project περιέγραψε τον Roldugin ως τον «μυστικό φροντιστή» του κρυμμένου πλούτου του Πούτιν μέσω της συμμετοχής του σε συναλλαγές με τους Mossack Fonseca και Dietrich, Baumgartner & Partner, οι οποίοι είναι Ελβετοί δικηγόροι στη Ζυρίχη, σε διάφορους υπεράκτιες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των εγγεγραμμένων στον Παναμά International Media Overseas, των Βρετανικών Παρθένων Νήσων (BVI) εγγεγραμμένων στη Sonnette Overseas, της Sunbarn Ltd και της Sandalwood Continental και η BVI εγγεγραμμένη στην Ove Financial Corp.

Πλούτος

Το 2008 υπό την ηγεσία του Sergey Skvortsov , η Troika Dialog πρωτοστάτησε στη συμμαχία AvtoVAZ – Renault – Nissan και στη συνεργασία μεταξύ της KAMAZ OJSC, της Daimler AG Concern και της Rostec. Στις αρχές Απριλίου 2008, ο Rubin Vandaryan δήλωσε ότι η Troika Dialog μέσω της Avtoinvest και της Kamaz-Capital είχε το μερίδιο ελέγχου στην KamAZ. Από το 2008, η Troika Dialog ήταν ο ονομαστικός ιδιοκτήτης της AvtoVAZ και της KamAZ για τον πραγματικό ιδιοκτήτη Sergei Roldugin.

Η Roldugin διατηρεί στενούς οικονομικούς δεσμούς με την RCB Bank με έδρα την Κύπρο , η οποία είναι θυγατρική της VTB Bank, τον Yuri Kovalchuk της Rossiya Bank , τον Oleg Gordin που κατέχει την Sandalwood Continental ως νόμιμο εκπρόσωπο της Roldugin μέσω της αποκλειστικής ιδιοκτησίας της International Media Overseas από την Roldugin και είναι Ο επιχειρηματίας της Αγίας Πετρούπολης με τη Rossiya Bank, Aleksander Plekhov που κατέχει την Sunbarn Ltd ως νόμιμο εκπρόσωπο της Roldugin μέσω της αποκλειστικής ιδιοκτησίας της Sonnette Overseas από την Roldugin και είναι επιχειρηματίας της Αγίας Πετρούπολης με τη Rossiya Bank, Yevgeny Malov που είναι συνεργάτης του Gennady Timchenko και ενός από τους ιδρυτές του εμπόρου πετρελαίου Gunvor , της οικογένειας Rotenberg ( Arkady, Igor και Boris ), Suleyman Kerimov , Alexei Mordashov και άλλοι Ρώσοι ολιγάρχες

Ιδρύθηκε από τον Mikhail Lesin , η Video International (VI) είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεοπτικής διαφήμισης της Ρωσίας, η οποία έχει μεγάλο μερίδιο μέσω του Med Media Network με έδρα την Κύπρο , το οποίο ανήκει αποκλειστικά στη International Media Overseas της Roldugin.

Τον Μάρτιο του 2019, ο Roldugin ενεπλάκη σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα ξεπλύματος χρήματος σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που φέρεται να κατασκευάστηκε από την Sberbank CIB (παλαιότερα γνωστό ως “Troika Dialog”), στο οποίο ο Roldugin έλαβε 69 εκατομμύρια δολάρια. Το σύστημα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος είναι γνωστό ως ŪkioLeaks ή Troika Laundromat.

Εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες του 2016 πειρατεία

Σύμφωνα με τον Andrei Soldatov , η κυκλοφορία των Panama Papers στις 3 Απριλίου 2016, η οποία είναι γνωστή στη Ρωσία ως OffshoreGate ( Ρωσικά : “Офшоргейта” ), και, ειδικότερα, πληροφορίες σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία του Roldugin σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία συνδέονται στενά με τον Vladimir Τα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν, οδήγησαν άμεσα σε ένα τσαντάκι με τον Πούτιν να διατάζει hacks της Χίλαρι Κλίντον , του κόμματός της και άλλων για να υποστηρίξουν την προεδρική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 και το κόμμα του . O Ντμίτρι Αλπέροβιτς , ένας από τους ιδρυτές του CrowdStrike , δήλωσε, “Έριξαν ([χάκερ]) ένα ευρύ δίχτυ χωρίς να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιο μπορεί να είναι το όφελος” και Ο Αντρέι Σολντάτοφ είπε, “Ήταν μια σειρά από τακτικές επιχειρήσεις. Κάθε στιγμή, οι άνθρωποι που έκαναν αυτό το [hacking] ήταν γεμάτοι με ενθουσιασμό για το πόσο καλά πήγαινε και αυτή η επιτυχία τους ώθησε να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο.”

Κυρώσεις

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 , η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στον Roldugin.

Προσωπική ζωή

Η πρώτη σύζυγος του Roldugin ήταν η Irina Nikitina, Πρόεδρος του Ιδρύματος Musical Olympus. Η σημερινή του σύζυγος είναι η Έλενα Μίρτοβα (τραγουδίστρια όπερας, σοπράνο).

Με πληροφορίες από theguardian.com και wikipedia

Η ερωμένη του Πούτιν ζει με τα παιδιά της στο “μεγαλύτερο διαμέρισμα της Ρωσίας” που της αγόρασε ο ίδιος * Απίστευτη χλιδή και τσαρικό μεγαλείο…[photos, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: