Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Τα επιτόκια της ΕΚΤ και το Κυπριακό στα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής

FILE PHOTO: Πολίτες κοιτάζουν τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και το Κυπριακό κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου την Παρασκευή.

Προβάλλονται επίσης οι κυβερνοεπιθέσεις στο πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Κτηματολόγιο, η κατάσταση με τις επικίνδυνες οικοδομές, οι θάνατοι από γρίπη, η δεύτερη νεκροψία στη σορό της νεαρής Ουκρανής που βρέθηκε νεκρή στη Πέτρα του Ρωμιού και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Σε επιφυλακή η ΕΚΤ» γράφει ότι η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα αύξηση 50 μονάδων ως επακόλουθο των προσπαθειών απόκρουσης του πληθωρισμού με την Κριστίν Λαγκάρντ να ζητά να σταματήσουν τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Γράφει επίσης ότι αποκρούστηκε η κυβερνοεπίθεση στις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τον Πρύτανη Τάσο Χριστοφίδη να αναφέρει ότι επανέρχονται σταδιακά οι διαδικτυακές υπηρεσίες. Αλλού αναφέρει ότι δυόμιση εβδομάδες μετά, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Μετά την καταιγίδα, άνοδος κατά 0,50% στα επιτόκια» και γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν διαφοροποιεί την πολιτική της. Αλλού αναφέρει ότι αρμόδια υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες, βουλή και τοπική αυτοδιοίκηση, τρέχουν να βρουν λύση στις επικίνδυνες οικοδομές και προσφυγικές κατοικίες.

Γράφει επίσης ότι σύμφωνα με νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, δεν θα δίνεται το δικαίωμα στο παιδί του οποίου η σύλληψη έγινε με τη βοήθεια δότη σπέρματος ή δότρια ωραρίου, να γνωρίζει την ταυτότητά του δότη.

«O Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Εμμονή για επιτόκια παρά την καταιγίδα» γράφει ότι παρά την έντονη ανησυχία κυβερνήσεων, οικονομικών οργανισμών, επιχειρήσεων, δανειοληπτών και αναλυτών ότι ενδεχόμενη συνέχιση της επιβολής αυξήσεων στα επιτόκια δυνατό να επεκτείνει τις αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την έκτη αύξηση επιτοκίων από τον περασμένο Ιούλιο.

Γράφει αλλού ότι αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στα δάση της Κύπρου λόγω της έντονης παρουσίας της κάμπιας. Ο «Φ» αναφέρει επίσης ότι η αύξηση της ΑΤΑ κλειδώνει αλλά όχι 100%.

Η «Χαραυγή» προβάλλει το πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Αν μείνει η διχοτόμηση, η Κύπρος θα κάθεται σε ωρολογιακή βόμβα» και επικαλείται τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ο οποίος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να πείσει ότι έχει γνήσια πολιτική βούληση για λύση.

Γράφει επίσης ότι η πίεση της Επιτροπής Προσφύγων έφερε δεσμεύσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών για σταδιακή επιδιόρθωση πολυκατοικιών στους προσφυγικούς συνοικισμούς. Γράφει επίσης ότι αν δεν αλλάξουν στάση Κυβέρνηση και εργοδότες ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα, θα έρθουν κινητοποιήσεις.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια παρά την αναστάτωση» προβάλλει την νέα αύξηση επιτοκίων που ανακοίνωσε χθες η τράπεζα. Αλλού αναφέρει ότι 14 θάνατοι σημειώθηκαν τον χειμώνα από τη γρίπη στην Κύπρο.

Γράφει επίσης ότι δεύτερη νεκροψία στη σορό της Ουκρανής Λέσια Μπίκοβα που βρέθηκε νεκρή στη Πέτρα του Ρωμιού αμφισβητεί τα ευρήματα της πρώτης νεκροψίας.

Με κύριο τίτλο «Μποϋκοτάζ στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ!» η εβδομαδιαία «Γνώμη» αναφέρει ότι προκαλεί ζημιά στην υπόθεση της Κύπρου ο πολιτικός «αχταρμάς» που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Γράφει επίσης ότι με την Αννίτα Δημητρίου στην ηγεσία του ΔΗΣΥ, το κόμμα δεν θα αλλάξει θέσεις επί της ουσίας. Αλλού αναφέρει ότι η επόμενη μέρα των εκλογών βρίσκει το ΑΚΕΛ και ολόκληρο το λαϊκό κίνημα σε διάταξη μάχης.

Το εβδομαδιαίο «Το κυπριακό Ποντίκι» με τίτλο «Ευρωπαϊκό ‘εμβολιασμό’ στο Κυπριακό επιχειρεί ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης» με τον ΟΗΕ να δυσανασχετεί ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στηρίζει το διορισμό πολιτικής προσωπικότητας με βαρύτητα από τον χώρο της ΕΕ.

Γράφει ότι πολύ περιορισμένη χαρακτήρισε την έκθεση της ευρωζώνης στην χρεωκοπία της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος του Eurogroup. Αλλού αναφέρει ότι αυξήθηκαν τα εγκλήματα μίσους κατά 11,6%, σύμφωνα με το FBI.

Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Σε “ασφυξία” οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία: Σεισμός και εκλογές “ευκαιρία” για περαιτέρω καθεστωτική καταστολή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: