Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων: Οι «σχολές σκέψεις» για να ξεκλειδώσει το Κυπριακό στα πρωτοσέλιδα της Παρασκεύης

FILE PHOTO: O Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης προεδρεύει σε σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, Λευκωσία 30 Μαρτίου 2023. ΚΥΠΕ, Κάτια Χριστοδούλου




Η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και οι «σχολές σκέψεις» για τον τρόπο που θα «ξεκλειδώσει» το Κυπριακό, η διαπίστωση προβλήματος στα μέτρα ασφάλειας στο αεροδρόμιο Λάρνακας , είναι μεταξύ των θεμάτων που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα Παρασκευή 31 Μαρτίου.

Προβάλλονται επίσης και η ενδεχόμενη ύπαρξη κυκλώματος πίσω από την έκδοση μαθητικών αδειών οδήγησης σε αλλοδαπούς, το μεταναστευτικό, οι διεργασίες στα κόμματα ένα μήνα μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Νίκο Χριστοδουλίδη και η συνέντευξη του Πρέσβη της Παλαιστίνης που λέει ότι ο αγώνας για απελευθέρωση συνεχίζεται.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Κύκλωμα πίσω από τα πλαστά έγγραφα» γράφει στο κύριο της θέμα πως η υπόθεση έκδοσης μαθητικών αδειών οδήγησης σε αλλοδαπούς που διαμένουν παράνομα στην Κύπρο παίρνει διαστάσεις καθώς διερευνάται ύπαρξη κυκλώματος.

Αλλού, γράφει για πρόταση «take it or leave it» για την ΑΤΑ που θα καταθέσει ο Υπουργός Εργασίας σε εργοδότες και συντεχνίες. Σε άλλο της θέμα γράφει για τις ανησυχίες που καταγράφηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο χθες για το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Τρύπα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας», γράφει πως ο διευθυντής ασφάλειας αεροδρομίων του αρχηγείου της Αστυνομίας πέρασε από σημείο ελέγχου εκρηκτικά και μαχαίρια και κανένας δεν τα εντόπισε.

Αλλού, γράφει ότι στο Εθνικό Συμβούλιο διαμορφώθηκαν δύο σχολές, με τη μια να θέλει το «ξεκλείδωμα» στο Κυπριακό να γίνει με τα ευρωτουρκικά και η άλλη με τα ενεργειακά. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι το ΔΝΤ δεν θέλει αλλαγές στην ΑΤΑ.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Ψάχνουν κίνητρα για την Τουρκία», γράφει πως στο πρώτο Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Πρόεδρος εισέπραξε θετικό πρόσημο για τις πρωτοβουλίες του με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Αλλού, γράφει πως στα χέρια των Βουλευτών είναι οι αλλαγές της Υπουργού Παιδείας για τις εξετάσεις στα σχολεία. Σε άλλο της θέμα γράφει για τη σημερινή τριμερή συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Τα ενεργειακά μπορούν να απελευθερώσουν κίνητρα επανέναρξης των συνομιλιών», γράφει πως το ΑΚΕΛ στο Εθνικό Συμβούλιο έχει επανακαταθέσει πρόταση για τα ενεργειακά που μπορεί να δημιουργήσει δυναμική για επανέναρξη του διαλόγου.

Αλλού, γράφει ότι στο στόχαστρο του ΔΝΤ μπαίνουν μισθοί, επιδοτήσεις, ΓεΣΥ και ΑΤΑ. Σε άλλο θέμα γράφει πως πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν πλήρωσαν χιλιάδες ευρώ τα τελευταία χρόνια αφού εμφανίζουν μηδενική αξία στο Κτηματολόγιο.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «’Δεν είναι υποχρεωτικός ο απεσταλμένος της ΕΕ’ λέει ο Χριστοδουλίδης», για την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως παρουσιάστηκε χθες στο Εθνικό Συμβούλιο για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό και παραθέτει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου που είπε πως αν οι διαπραγματεύσεις επαναρχίσουν χωρίς τον διορισμό απεσταλμένου «προφανώς και θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις».

Αλλού, γράφει για το θέμα της ασφάλειας των ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής. Σε άλλο της θέμα γράφει για τη χθεσινή συμφωνία συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Εθνική Φρουρά του Νιου Τζέρσεϊ στο πλαίσιο του Προγράμματος Κρατικής Σύμπραξης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αναζητούν το νέο τους εαυτό» γράφει πως ένα μήνα μετά την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία τα κόμματα αναζητούν τη νέα τους ταυτότητα.

Αλλού, γράφει για το σχέδιο δράσης του Δήμου Στροβόλου για τους προσφυγικούς οικισμούς. Σε άλλο της θέμα γράφει πως οι οικογενειακές επιχειρήσεις καταγράφουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων 15 χρόνων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Αγώνας μέχρι τη νίκη και την απελευθέρωση», παραθέτει συνέντευξη του Πρέσβη της Παλαιστίνης που λέει πως οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται απτόητοι «μπροστά στην ισραηλινή βαρβαρότητα και δεν λυγίζουν ούτε το βάζουν κάτω».

Αλλού, γράφει πως οι Τράπεζες θησαυρίζουν με τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων και τις υπερχρεώσεις. Σε άλλο της θέμα γράφει πως η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» γράφει κάτω από τον τίτλο «Η Κύπρος πνίγηκε στις αιτήσεις πολιτικού ασύλου» ότι εκκρεμούν για εξέταση 30 χιλιάδες αιτήσεις.

Αλλού, γράφει για τον προβληματισμό που καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο για το μέλλον της Κύπρου. Σε άλλο της θέμα γράφει για έρευνα σχετικά με την επιθετικότητα και τη σύνδεση της με την ασθένεια της κατά πλάκα σκλήρυνσης.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: