Η επανεμφάνιση του Αλί Αγκτσά, ο άγνωστος «δωρητής», οι μαφιόζοι φίλοι του Ερντογάν και οι απειλές δολοφονίας του Κιλιτσντάρογλου [video]

File Photo epa02703037 A picture dated December 1983 shows Pope John Paul II (L) as he visits Turkish Mehmet Ali Agca (R) at Regina Coeli prison in Rome, Italy. John Paul II’s beatification will be celebrated in Rome, Italy on 01 May 2011 after the Vatican credited him with the miraculous cure of a nun said to have had Parkinson’s Disease. EPA/STR ***PLEASE REFER TO THE ADVISORY NOTICE epa02703005 FOR COMPLETE FEATURE TEXT***




Ο Τούρκος υπερεθνικιστής Μεχμέτ Αλί Αγκτσά (Mehmet Ali Ağca), που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Αμπτνί Ιπεκτσί (Abdi İpekçi) και την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, αποκάλυψε πρόσφατα ότι του δόθηκε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό από έναν άγνωστο δωρητή στην Ευρώπη για τις δραστηριότητες και τις απόψεις του κατά του Βατικανού.

Όπως καταγράφει στο Nordic Monitor ο αυτοεξόριστος στη Στοκχόλμη Τούρκος δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt

«Στην Ευρώπη, υπάρχει ένας «γκαβούρ» [άπιστος] που βλέπει όλα τα κακά του Βατικανού και μισεί το Βατικανό. Υπάρχουν αρχεία για αυτό, υπάρχουν αρχεία τραπεζών. … Ήταν μια πολύ καλή δωρεά που θα είναι αρκετή για τα επόμενα 20 χρόνια», είπε χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητα του δότη ή σε ποια χώρα της Ευρώπης βρίσκεται.

Η αποκάλυψη έγινε στις 13 Μαρτίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Oda-TV, ένα προπαγανδιστικό μέσο ενημέρωσης συνωμοσίας υπό τον έλεγχο της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT.

Ερωτηθείς πώς συντηρεί τον εαυτό του οικονομικά, ο Ağca είπε ότι ένας δωρητής στην Ευρώπη, ένας μη Τούρκος, είχε κάνει μια τεράστια κατάθεση εφάπαξ στον λογαριασμό του στην Τουρκία που θα κάλυπτε τα έξοδά του για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Είπε ότι τα χρήματα στάλθηκαν επειδή ο δωρητής θαύμαζε το έργο του και μοιράζεται μια παρόμοια οπτική κατά του Βατικανού. Το τουρκικό κράτος γνωρίζει τα πάντα για τα κονδύλια, τόνισε.

Ο καταδικασμένος δολοφόνος αποκάλυψε επίσης ότι επρόκειτο να βγάλει περισσότερα χρήματα σε μια προγραμματισμένη τηλεοπτική σειρά, η οποία ισχυρίστηκε ότι θα αποκάλυπτε πώς οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η CIA σχεδίαζαν να ανατρέψουν τη Σοβιετική Ένωση με ψέματα και συκοφαντίες. Ονόμασε το Netflix ως την πλατφόρμα που θα μετέδιδε τη σειρά εάν και όταν το έργο γίνει πραγματικότητα.

Απελευθερωμένος από τη φυλακή το 2010, αφού εξέτισε ποινή 30 ετών, ο Ağca έχει ήδη εξαργυρώσει τη φήμη του, συμφωνώντας να συμμετάσχει σε συνεντεύξεις επί πληρωμή. Είπε ότι είχε κερδίσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τέτοιες συνεντεύξεις που είχαν οργανώσει ξένα δίκτυα.

Είπε επίσης ότι κέρδισε κάποια χρήματα από βιβλία που έγραψε, παρόλο που περιελάμβαναν πολλές αντιφάσεις και ασυνέπειες και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν αξιόπιστα.

Το βίντεο με τη μαφία

Το όνομα του Ağca ήρθε ξανά πρόσφατα στη δημοσιότητα μετά τη διαρροή ενός βίντεο από μια ιδιωτική συγκέντρωση ηγετών της μαφίας και προσωπικοτήτων του οργανωμένου εγκλήματος κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία και πώς ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να διατηρήσει την εξουσία ώστε οι εγκληματίες να συνεχίσουν να χτίζουν τις παράνομες επιχειρήσεις τους.

Στο βίντεο ο Ağca εμφανίζεται ως μια σεβαστή φιγούρα που άκουγαν με σεβασμό σκιερές φιγούρες που κάθονταν στις καρέκλες και τους καναπέδες με τους σωματοφύλακές τους να στέκονται στην άκρη του μεγάλου καθιστικού.

Στη συνομιλία, οι ηγέτες της μαφίας καυχιόνταν για τον έλεγχο των δρόμων της Τουρκίας, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν εδραίωσε την εξουσία του και κυριάρχησε σε κρίσιμους θεσμούς όπως η αστυνομία που υποτίθεται ότι μάχεται κατά της μαφίας.

Η συνάντηση προκάλεσε φόβους στο μπλοκ της αντιπολίτευσης στην Τουρκία εν μέσω φημών για σχεδία δολοφονίας που ετοιμάζονται σε μαύρους κύκλους που θα στόχευαν τους πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν.

Ο ισχυρισμός για απόπειρα δολοφονίας κατά της ζωής του Kemal Kılıçdaroğlu, του υποψηφίου της αντιπολίτευσης που αμφισβητεί τον Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου, έγινε για πρώτη φορά από τον Alaattin Aldemir, πρώην επικεφαλής της ακροδεξιάς εθνικιστικής ομάδας Γκρίζοι Λύκοι (Ülkü Ocakları) στις 7 Μαρτίου.

Ο Aldemir, ο οποίος τώρα υπηρετεί ως σύμβουλος του Kılıçdaroğlu, είπε ότι έλαβε μια πληροφορία από μια πηγή που ισχυρίστηκε ότι θα γίνει απόπειρα κατά της ζωής του Kılıçdaroğlu μέσω μιας ομάδας μαφίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Kılıçdaroğlu αντιμετωπίζει απειλή από μια ομάδα μαφίας που ευθυγραμμίζεται με την κυβέρνηση Ερντογάν. Στις 17 Νοεμβρίου 2020, ο Alaattin Çakıcı, το πιο διαβόητο αφεντικό μαφίας της Τουρκίας που καταδικάστηκε και εξέτισε ποινή για πολλαπλές κατηγορίες, από οργανωμένο έγκλημα έως διακίνηση ναρκωτικών, δεσμεύτηκε σε μια χειρόγραφη δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Twitter να τιμωρήσει τον Kılıçdaroğlu. Προσβάλλοντας τον πολιτικό ως «αδαή πληροφοριοδότη που υπηρετεί τους προδότες σαν σκύλος», ο αρχηγός της μαφίας απείλησε να τον σκοτώσει με καρφί.

Το αφεντικό της μαφίας, που είχε συνεργαστεί με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών στο παρελθόν, αποφυλακίστηκε χάρη σε αμνηστία της κυβέρνησης Ερντογάν. Συγκέντρωσε άλλες ομάδες μαφίας για να στηρίξει την κυβέρνηση διατηρώντας ένα κλίμα φόβου για τους αντιπάλους, τους αντιφρονούντες και τους επικριτές της κυβέρνησης.

Ο Ağca είναι ένας από τους συνεργάτες του Çakıcı που τον συνάντησε αφού βγήκε από τη φυλακή. Είπε ότι αυτή τη στιγμή εργάζεται σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσει τις απόψεις του.

Διαγνώστηκε με αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, ο Ağca κάποια στιγμή ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ήταν ο Μεσσίας. «Μιλώ σε όλη την ανθρωπότητα ως Μεσσίας Μεχμέτ Αλί Αγκτά, ο πρώτος παγκόσμιος υπηρέτης και εκπρόσωπος του μοναδικού Θεού που δημιούργησε το σύμπαν και το κατευθύνει», έγραψε ένα σημείωμα όταν πλήρωνε παραγγελίες για τα βιβλία του από το κελί της φυλακής του.

Μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου İpekçi την 1η Φεβρουαρίου 1979, ο Ağca καταδικάστηκε και οδηγήθηκε στη φυλακή για να εκτίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης, αλλά γλίτωσε σε λιγότερο από έξι μήνες μετά την ποινή, σύμφωνα με πληροφορίες με τη βοήθεια των τουρκικών αρχών. Κατέφυγε στη Βουλγαρία, την Αυστρία και την Ισπανία προτού αναδυθεί στο Βατικανό δύο χρόνια αργότερα και πυροβολήσει τον Πάπα στην κοιλιά, το αριστερό χέρι και το δεξί χέρι. Ο Πάπας επέζησε επειδή οι σφαίρες δεν πέτυχαν τα ζωτικά του όργανα.

Ο Ağca εξέτισε 19 χρόνια σε ιταλική φυλακή για την επίθεση κατά του Πάπα το 1981 και το 2000 εκδόθηκε στην Τουρκία, όπου συμπλήρωσε 10ετή κάθειρξη για τη δολοφονία του İpekçi το 1979. Μετά την αποφυλάκισή του τον Ιανουάριο του 2010, εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ζει στην περιοχή Beylikduzu στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης.

Το κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας του Πάπα δεν διευκρινίστηκε ποτέ πλήρως και το δίκτυο που υποστήριξε τον Ağca και τους συνεργάτες του δεν έχει αποκαλυφθεί. Έδινε αντικρουόμενους λογαριασμούς κάθε φορά που ανακρίθηκε από την ιταλική αστυνομία.

Σχετικά με τη δολοφονία του δημοσιογράφου, ο Ağca είπε ότι ποτέ δεν μετάνιωσε που τον σκότωσε.

Πηγή Nordic Monitor / Abdullah Bozkurt
Στοκχόλμη, Σουηδία

Το Κουρδικό κόμμα HDP στην πανστρατιά για την ήττα του Ερντογάν: Δεν κατεβάζουν δικό τους υποψήφιο – Θέλουν να τον τελειώσουν από τον πρώτο γύρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: