Οι “δύο παλιοί γνωστοί”: Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης βρίσκονται ενώπιον της επιστροφής τους στην εξουσία;

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας (Α), και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης (Κ) περπατούν στους δρόμους της Αθήνας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Εξακολουθεί να είναι μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους, αλλά δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί: Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών του Γιάνης Βαρουφάκης βρίσκονται ενδεχομένως ενώπιον της επιστροφής τους στην εξουσία.

Τα παραπάνω αναφέρει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σε ανταπόκριση του Michael Martens από την Αθήνα με τίτλο «Δύο παλιοί γνωστοί».

Σημειώνει, μεταξύ άλλων:

Τουλάχιστον ο Τσίπρας δεν φαίνεται πλέον να μην έχει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα καμία ελπίδα, όπως φαινόταν εδώ και πολύ καιρό. Από τον Ιούλιο του 2019, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωθυπουργία, το συντηρητικό κόμμα του Νέα Δημοκρατία προηγείται σαφώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις από το ΣΥΡΙΖΑ του προκατόχου του Τσίπρα.

Ειδικά όμως τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, το προβάδισμά του έχει συρρικνωθεί τόσο πολύ, ώστε μια αλλαγή στην εξουσία δεν φαίνεται πλέον εντελώς απίθανη. Αναμένεται τουλάχιστον ότι ο Μητσοτάκης, ο οποίος μέχρι τώρα κυβερνούσε μόνος του, θα εξαρτάται στο μέλλον από εταίρους στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

Και στο σημείο αυτό είναι που περιπλέκονται τα πράγματα, καθώς αποξένωσε τον σημαντικότερο πιθανό εταίρο του. Ο συνδυασμός ενός νέου εκλογικού νόμου, ενός σκανδάλου υποκλοπών και ενός σιδηροδρομικού δυστυχήματος, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα μία περίοδο αναταράξεων στην Ελλάδα.

Κατά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν το Μάιο, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εκλογικού νόμου στην Ελλάδα δεν ισχύει πλέον: Το ισχυρότερο κόμμα έπαιρνε 40 με 50 έδρες ως «δώρο».

Δεδομένου ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει μόνο 300 έδρες, αυτό το μπόνους μετέβαλλε σημαντικά το εκλογικό αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά, εξασφάλιζε ότι θα ήταν δυνατόν να σχηματιστούν σταθερές μονοκομματικές κυβερνήσεις. Οι συμμαχικές κυβερνήσεις εξακολουθούν να αποτελούν στην Ελλάδα την εξαίρεση.

Ωστόσο το 2016, όταν φάνηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναδεικνυόταν και πάλι η ισχυρότερη δύναμη, ο Τσίπρας μεταρρύθμισε τον εκλογικό νόμο και κατήργησε το μπόνους. Έτσι, όποιος κερδίσει τις επόμενες εκλογές δεν θα λάβει επιπλέον έδρες και θα χρειαστεί εταίρους, γιατί κανένα κόμμα στην Ελλάδα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προσεγγίσει από μόνο του την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.

Μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα η Νέα Δημοκρατία, η οποία το τελευταίο διάστημα ούτως ή άλλως εμφανιζόταν αποδυναμωμένη, υπέστη και άλλες απώλειες στα ποσοστά αποδοχής της. Ακόμη κι αν το κόμμα βελτιώσει εκ νέου τις επιδόσεις του μέχρι την ημέρα των εκλογών, μια μονοκομματική κυβέρνηση αποκλείεται.

Ο Μητσοτάκης έχει εδώ και καιρό ανακοινώσει ότι θα επιδιώξει άμεσα τη διενέργεια νέων βουλευτικών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν με έναν εκλογικό νόμο που υπερψήφισε το κόμμα του. Στις πιθανές δεύτερες βουλευτικές εκλογές θα υπάρχει και πάλι «μπόνους υπέρ του νικητή».

Προς το παρόν, ωστόσο, φαίνεται ότι ούτε αυτό θα είναι αρκετό για να επιτρέψει στο Μητσοτάκη να συνεχίσει να κυβερνά μόνος του, καθώς το μπόνους θα ισχύει μόνο κλιμακωτά. Ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα και τον αριθμό των κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, προβλέπονται 20 έως 50 επιπλέον έδρες για το ισχυρότερο κόμμα.

Οι 50 επιπλέον έδρες φαντάζουν απρόσιτες για τον Μητσοτάκη, ενώ οι 20 μπορεί να μην είναι αρκετές για να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Μαθηματικά, η συγκρότηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να καταστεί δυνατή ακόμη και μετά τις επόμενες εκλογές. Όμως ο Τσίπρας θα χρειαστεί πιθανώς τουλάχιστον δύο εταίρους για να το καταφέρει: Το άλλοτε ισχυρό ΠΑΣΟΚ και το μικρό κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, με την προϋπόθεση ότι το τελευταίο θα καταφέρει να περάσει και πάλι το εκλογικό όριο του 3%.

Μία τέτοια κυβέρνηση συνασπισμού θα ήταν μάλλον ένα ασταθές κατασκεύασμα, ειδικά από τη στιγμή που ο Τσίπρας κινείται τα τελευταία χρόνια προσεκτικά προς το Κέντρο και ο Βαρουφάκης τοποθετείται πολιτικά σαφώς στα αριστερά του. Από την άλλη, σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη, ο Τσίπρας έχει εμπειρία στις κυβερνητικές συμμαχίες.

Από το 2015 έως το 2019 συγκυβερνούσε με το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες, το οποίο έκτοτε έχει βυθιστεί στην πολιτική αφάνεια. Αυτή η συμμαχία Αριστεράς-Δεξιάς είχε διάρκεια, και επειδή οι ανέσεις της εξουσίας συνέβαλαν στην υπέρβαση των ιδεολογικών διαφορών μεταξύ των πρωταγωνιστών της.

Ωστόσο, η προοπτική να κατευθύνουν ξανά τις τύχες της Ελλάδας Τσίπρας και Βαρουφάκης θα μπορούσε να οδηγήσει την τελευταία στιγμή πολλούς αναποφάσιστους στην αγκαλιά της Νέας Δημοκρατίας. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν έχει ξεχάσει το πώς ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης παραλίγο να βγάλουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη το 2015. Κλειστές τράπεζες, γενική αβεβαιότητα, Grexit -σχεδόν κανείς δεν θέλει να επιστρέψουν όλα αυτά.

Πάντως ο Μητσοτάκης θα πρέπει να κατηγορήσει τον εαυτό του για το ότι τα πράγματα έχουν γίνει τόσο δύσκολη για τον ίδιο. Μία από τις πρώτες αποφάσεις του το 2019, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ήταν ένα διάταγμα με το οποίο αφαίρεσε την εποπτεία της ΕΥΠ από το Υπουργείο Εσωτερικών και την ανέθεσε απευθείας στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, δηλαδή στον ίδιο.

Όταν αποκαλύφθηκε πέρυσι ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε όχι μόνο πολλούς δημοσιογράφους, αλλά και τον πολιτικό της αντιπολίτευσης και νυν Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα. Βεβαίως, ακόμα και πολλοί από τους ψηφοφόρους του δεν τον πίστεψαν, ειδικά από τη στιγμή που ο Μητσοτάκης απέτρεπε συστηματικά κάθε προσπάθεια διαλεύκανσης της υπόθεσης (…)

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung – Ανταπόκριση του Michael Martens από την Αθήνα

Ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει με την “εκλογική φωτιά”: Η προεδρική κούρσα στην Τουρκία θα εξαρτηθεί από τρεις αγνώστους…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: