Η Αμερική δεν θα δεχθεί τον εκβιασμό της Τουρκίας για σύνδεση των F-16 με τη Σουηδία: Αλλά προκαλεί θυμό ότι στην Ουάσιγκτον φοβούνται τον Ερντογάν (video)

FILE PHOTO: Principal Deputy Spokesperson Vedant Patel briefs reporters during the Daily Press Briefing at the U.S. Department of State in Washington, DC. State Department photo by Freddie Everett




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Επιτέλους, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε στον εκβιασμό του Ιμπραϊμ Καλίν που επιχείρησε να συνδέσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Απαιτούν την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας ΤΩΡΑ, όχι αργότερα, όπως εκβιάζει η Τουρκία για να έχει οφέλη, που αποδεικνύεται ότι δεν εξυπηρετούν τη Δυτική Συμμαχία.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ιμπαϊμ Καλίν, ο πιο στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πουλήσουν στους Τούρκους τα αμερικανικά αεροπλάνα, δεν θα εγκρίνουν την ένταξη της Σουηδίας στη Δυτική Συμμαχία. Είναι ένας ξεκάθαρος εκβιασμός, όπως καταλαβαίνει ο καθένας αν και οι Αμερικανοί είναι διστακτικοί να αποδοκιμάσουν την Άγκυρα όπως της αξίζει.

Ρωτήσαμε προχθές τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του ζητήσαμε να τοποθετηθεί για το μείζον αυτό ζήτημα. Όμως έριξε την μπάλα στην κερκίδα, διαβάζοντας μία βαρετή και ανούσια ανακοίνωση, για να μην θίξει τους Τούρκους, λόγω της προεκλογικής περιόδου που διανύει η χώρα.

  • Ο φόβος ότι θα εκμεταλλευθεί οποιαδήποτε αμερικανική κριτική ο Ερντογάν, πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 14ης Μαϊου -αν πραγματοποιηθούν οι εκλογές- αναγκάζει τους Αμερικανούς να σιωπούν.

Και αυτό είναι μέγα λάθος, διότι στέλνουν εξαιρετικά αρνητικά μηνύματα στους συνεπείς και γνήσιους συμμάχους τους. Και επίσης δεν βοηθούν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Χθες επιχειρήσαμε ξανά. Θέσαμε τον εκβιασμό του Καλίν, από άλλη «οπτική γωνία». Υποβάλαμε την εξής ρώτηση:

Ιγνατίου: Μπορώ να ρωτήσω – σας ρώτησα χθες σχετικά με αυτή τη νέα θέση της Τουρκίας για τη Σουηδία και (την ένταξη στο) ΝΑΤΟ, και μου δώσατε τη γενική απάντηση, αλλά ήθελα να σας ξαναρωτήσω εάν – ελπίζοντας να έχω μια συγκεκριμένη απάντηση. Ο κ. Καλίν, ο οποίος είναι επίσης ο εκπρόσωπος του κ. Ερντογάν, λέει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας εάν δεν πάρει τα F-16. Θα αποδεχτείτε αυτή τη νέα θέση της Τουρκίας;

Η απάντηση του αναπληρωτή εκπροσώπου μας ξάφνιασε διότι ήταν μεν παρόμοια με την προχθεσινή, αλλά έθεσε τα πράγματα στην ορθή κατεύθυνση. Απάντησε ως εξής:

ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΤΕΛ: Και πάλι, με είδατε να μιλάω για αυτό χθες (προχθές). Πιστεύουμε ότι τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία πρέπει να είναι στο ΝΑΤΟ και θα πρέπει να είναι στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό. Και οι δύο είναι ισχυροί, ικανοί εταίροι και μοιράζονται τις αξίες του ΝΑΤΟ, και η ένταξή τους στη Συμμαχία όχι μόνο θα ενισχύσει την ίδια τη Συμμαχία αλλά θα συμβάλει επίσης στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Υποστηρίζουμε και χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του Προέδρου Ερντογάν ότι θα στείλει σύντομα τα πρωτόκολλα για τη Φινλανδία στο τουρκικό κοινοβούλιο και ανυπομονούμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Και ενθαρρύνουμε επίσης τους Τούρκους συμμάχους μας να επικυρώσουν γρήγορα και τα πρωτόκολλα ένταξης της Σουηδίας. Και πάλι, η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ όχι μόνο θα ενισχύσει τη Συμμαχία, αλλά θα συμβάλει επίσης στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

  • Και όλα αυτά στα οποία αναφέρεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ποιος τα εμποδίζει να πραγματοποιηθούν; Ποια χώρα δεν επιτρέπει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως απαιτεί ο Λευκός Οίκος; Μα ποια άλλη; Η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.

Υποψιάζομαι ότι μέχρι τις εκλογές θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Οι Αμερικανοί θα απαιτούν την ένταξη και της Σουηδίας και οι Τούρκοι θα σφυρίζουν αδιάφορα, εξυπηρετώντας εξόφθαλμα τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος στην επόμενη φάση του πολέμου στην Ουκρανία -εάν ο Ρώσος πρόεδρος δεν σταματήσει αυτή την τρέλα- θα επιχειρήσει να κτυπήσει ή -αν θέλετε- να δημιουργήσει προβλήματα στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Και εκεί θα δούμε την «μαγκιά» των Αμερικανών και γενικά όλων των δυτικών.

Είναι από τα ανήκουστα, μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, να παγώνει τις εξελίξεις μέσα στη Συμμαχία, προς όφελος της Μόσχας, και οι Δυτικοί να μην λαμβάνουν μέτρα. Είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο, διότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει…

ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ 34:38 ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ: Οι τουρκικές επιθέσεις εναντίον του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ συνεχίζονται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και την αυταρχική τουρκική ηγεσία.

Ο Ιμπραϊμ Καλίν, ο οποίος αντιπροσωπεύει τον ισλαμιστή πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε τον τόνο, ισχυριζόμενος ψευδέστατα ότι ο κ. Μενέντεζ έκανε καριέρα (δήθεν) μέσω της αντιτουρκικής πολιτικής, που ασκεί. Οι εκκλήσεις για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και των απειλών εναντίον των νησιών του Αιγαίου, είναι για τα τσιράκια του Ερντογάν …«αντιτουρκική πολιτική»!!!

Βεβαίως δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Διότι ο γερουσιαστής είναι γνωστός στην Αμερική για τις δράσεις του στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, δράσεις που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τους φτωχούς πολίτες της Αμερικής, τους συνδικαλιστές της χώρας.

  • Είναι γνωστός για τις δράσεις του στην Λατινική Αμερική, καθώς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως Κουβανός και ισπανόφωνος.
  • Ο λόγος φυσικά των συνεχών επιθέσεων εναντίον του γερουσιαστή είναι ότι ξεμπροστιάζει συνεχώς την Τουρκία και τον πρόεδρο της, τον Ερντογάν.

Θυμίζω ΞΑΝΑ, διότι μερικοί στην Ελλάδα το ξεχνάνε, ότι πριν από τις αμερικανικές εκλογές, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κόμπαζε ότι θα τελείωνε ο Μενέντεζ. Υπονοούσε προφανώς ότι η Τουρκία με τις εταιρείες λόμπι θα κατάφερναν να εκλέξουν τον Δρ. Οζ, ένα γιατρό τουρκικής καταγωγής, πιστεύοντας ότι η νίκη του εν λόγω υποψήφιου θα άλλαζε τις ισορροπίες στη Γερουσία.

Αυτό δεν συνέβη. Το αντίθετο έγινε. Ο Τούρκος υποψήφιος έχασε από τον αντίπαλο του, ο οποίος υποστηρίχθηκε μαζικά από τις κοινότητες των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Κούρδων και τις χριστιανικές οργανώσεις.

Για την ιστορία να σημειώσω ότι ο Δρ Οζ είναι ο γιατρός που έκανε την επέμβαση καρδίας στον Ραούφ Ντενκτάς και του έσωσε τη ζωή, αν και στα πέριξ κυκλοφόρησε τότε πως απλά επέβλεπε και η επέμβαση έγινε από άλλους γιατρούς…

Αυτές τις μέρες, που στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου διαγκωνίζονται για το ποιος θα κυβερνήσει καλύτερα τη χώρα -αν και όλοι κυβέρνησαν χωρίς καμία επιτυχία- πίσω από τις κλειστές πόρτες στην Ουάσιγκτον γίνονται συζητήσεις για νέες συμμαχίες. Τα θέματα της ενέργειας έχουν φτάσει ψηλά-ψηλά στις ατζέντες των μεγάλων παικτών.

Ας μην κάνουμε το λάθος. Στο Αιγαίο αυτό καθ’ αυτό υπάρχουν δύο τουλάχιστον ηφαίστεια, που σημαίνει πως είναι δύσκολο να βρεθεί πετρέλαιο, πόσο μάλλον φυσικό αέριο.

Αλλά, και στην περιοχή του Καστελόριζου, και στην περιοχή της Κρήτης, λένε οι ειδικοί πως τα ενεργειακά αποθέματα είναι πλούσια. Πολύ πλούσια.

Οπότε ΔΕΝ υπάρχει κανένα θέμα συνεκμετάλλευσης. Ουδείς Πρωθυπουργός θα δεχθεί να συζητήσει για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας, ειδικά στο Καστελόριζο και την Κρήτη. Διότι την επόμενη μέρα θα πρέπει να βάλει μόνος του τη θηλειά στο λαιμό του…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η άρνηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απαντήσει στον ανήθικο εκβιασμό του Καλίν: Και ο τρόμος που προκαλεί ο Μενέντεζ στην τουρκική ηγεσία (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: