Εθνικό πένθος για το έγκλημα στα Τέμπη: Παρέμβαση Ντογιάκου, 40 οι νεκροί, φόβοι για περισσότερους – Παγκόσμιο θέμα η σύγκρουση των τρένων [live ενημέρωση]

FILE PHOTO: Κατεστραμμένα βαγόνια των τραίνων που συγκρούστηκαν έξω από την Λάρισα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Σε εγκληματικά  λάθη και παραλείψεις οφείλεται -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- η μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα. Δυο τρένα βρέθηκαν να κινούνται στην ίδια γραμμή, σε σημείο που η γραμμή ήταν διπλή.

O εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ανέθεσε τη προανάκριση για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος στον προϊστάμενο εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, ενώ με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κηρύσσεται 3ημερο εθνικό πένθος.

Η πολύνεκρη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών, μιας εμπορικής και μιας επιβατικής, στα Τέμπη από την οποία προκλήθηκε και πυρκαγιά, σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 40 νεκροί, 66 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία εκ των οποίων 6 σε ΜΕΘ. Νωρίτερα ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά την 4η ενημέρωση που έγινε για τον επίσημο απολογισμό σε σχέση με την τραγωδία ανέφερε ότι οι νεκροί ήταν 36 νεκροί, 66 νοσηλεύονται, 6 σε ΜΕΘ. Και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά.

Συνολικά 346 επιβάτες βρίσκονταν στην επιβατική αμαξοστοιχία, ενώ δεν έχει αναφερθεί αριθμός αγνοουμένων. Νεκροί είναι και οι εννέα εργαζόμενοι του ΟΣΕ, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 130 είναι οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Λάρισας, Κατερίνης, Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα η διαδικασία ταυτοποίησης των νεκρών συνεχίζεται στο νοσοκομείο της Λάρισας.

Οι επιχειρήσεις έρευνας για απεγκλωβισμό επιβατών είναι σε πλήρη εξέλιξη από διασώστες αλλά και εθελοντές που έχουν σπεύσει στο σημείο και ψάχνουν κάθε σπιθαμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι νεκροί ανασύρθηκαν από το τρίτο βαγόνι, ενώ η έρευνα στο πρώτο και το δεύτερο βαγόνι ξεκινά τώρα.

Η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ενώ η εμπορική που μάλλον μετέφερε λαμαρίνες, το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

Η σύγκρουση έγινε υπό συνθήκες που διερευνώνται, ωστόσο αυτό που φαίνεται πως έγινε είναι ότι οι δυο αμαξοστοιχίες βρέθηκαν, μετά τον σταθμό της Λάρισας, να κινούνται στην ίδια γραμμή, καταλήγοντας να συγκρουστούν μετωπικά.

Αυτή τη στιγμή γερανοφόρα μετακινούν τα συντρίμμια των βαγονιών γιατί έχουν πάρει κλίση. Τα τρία βαγόνια που εκτροχιάστηκαν, το βαγόνι της πρώτης θέσης, το εστιατόριο κι άλλο ένα, θυμίζουν άμορφη μάζα.

Οι αρχές έδωσαν τηλέφωνο ενημέρωσης για του συγγενείς των επιβατών: 2410 683185-6

Έχει προσαχθεί ο σταθμάρχης βάρδιας και ο Εισαγγελέας θα κρίνει σε λίγη ώρα αν θα συλληφθεί. Κατάθεση έχουν δώσει στην Τροχαία Λάρισας ο εκπρόσωπος της Hellenic Train και δύο προϊστάμενοι τμημάτων, Μηχανοδηγών και Εκδοτηρίων.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, στα πρώτα τρία βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity 62 «αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες από 1.200 έως 1.500 βαθμοί Κελσίου».

Το συμβάν έλαβε χώρα στο ύψος του Ευαγγελισμού. Η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα, και αναχώρησε στις 19:22. Τρία βαγόνια της έχουν εκτροχιαστεί.

Ο σταθμάρχης της Λάρισας και ο κλειδούχος έχουν οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η επιβατική αμαξοστοιχία με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη μπήκε σε λάθος γραμμή όπου ήδη υπήρχε και η εμπορευματική αμαξοστοιχία με κατεύθυνση προς την Αθήνα.

Όπως μάλιστα καταγγέλλουν εργαζόμενοι και ο πρόεδρος των μηχανοδηγών εδώ και πολλά χρόνια δεν λειτουργούν τα συστήματα αυτοματισμού για τον έλεγχο των γραμμών.

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα έγινε πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη καθώς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης καλύπτουν με συνεχή ροή τις εξελίξεις από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν μετά τη σύγκρουση δύο τραίνων στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος του BBC, το οποίο στον ιστότοπό του έχει συνεχή ενημέρωση για την τραγωδία.

«Τουλάχιστον 32 νεκροί και δεκάδες τραυματίες στη σύγκρουση μεταξύ ενός επιβατικού και εμπορικού τραίνου», αναφέρει στην πρώτη σελίδα του ιστότοπού της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Το CNN με τίτλο «Ήταν 10 εφιαλτικά δευτερόλεπτα με φωτιά» φιλοξενεί δηλώσεις διασωθέντων.
Πολύ ψηλά στα θέματά του έχει το CNN τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.

Οι γαλλικές εφημερίδες Figaro και Monde καλύπτουν εκτενώς το τραγικό συμβάν, κάνοντας λόγο για «το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ελλάδα».

Παράλληλα, από την ώρα που σημειώθηκε το δυστύχημα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Reuters και το AFP, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Πρώτο θέμα και στην Independent είναι το σιδηροδρομικό δυστύχημα, η οποία στον ιστότοπό της έχει και live ενημέρωση, όπως και το BBC. Επίσης, οι Times αναφέρονται στην τραγωδία αυτή.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel έχει εκτενές ρεπορτάζ από το δυστύχημα στην πρώτη σελίδα του ιστότοπού του, όπως και η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

 Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ 

Αναπάντητα είναι τα ερωτήματα για τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη με 32 νεκρούς και 53 τραυματίες, μέχρι στιγμής. Για το τι μπορεί να οδήγησε στην μετωπική σύγκρουση της εμπορικής και επιβατικής αμαξοστοιχίας καθώς και στις ελλείψεις των συστημάτων προειδοποίησης μίλησε στην ΕΡΤ ο Κώστας Γενιδούνιας, πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ καταγγέλοντας ότι όλα γίνονται χειροκίνητα και εμπειρικά.

«Έχει συμβεί το αδιανότητο. Δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή. Το Intercity ανέβαινε προς Θεσσαλονίκη, το εμπορικό κατέβαινε από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα και από ότι φαίνεται υπήρξε μετωπική σύγκρουση και τα αποτελέσματα της τα βλέπετε όλοι» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο μηχανοδηγός.

Ερωτώμενος για το πώς εξηγεί το ότι δεν ενημερώθηκαν οι συνάδελφοί του ότι κινούνταν στην ίδια γραμμή και αν υπάρχει κάποιο κεντρικό σύστημα που έχει την επιτήρηση των αμαξοστοιχιών η απάντηση του κ. Γενιδούνια ήταν αποκαλυπτική:

«Δεν λειτουργεί τίποτα. Γίνονται όλα με ανθρώπινο παράγοντα, χειροκίνητα. Είμαστε στο manual (χειροκίνητο). Όπως είμαστε σε όλη τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη» κατήγγειλε ο κ. Γενιδούνιας προσθέτοντας ότι ούτε οι ενδείξεις λειτουργούν, ούτε τα φωτοσήματα, ούτε ο έλεγχος της κυκλοφορίας.

«Αν αυτά λειτουργούσαν, οι μηχανοδηγοί θα βλέπανε την κόκκινη ένδειξη και τα τρένα θα σταματούσαν σε απόσταση μεταξύ τους 500 μ», κατήγγειλε τονίζοντας ότι ως φορέας έχουν κάνει έγραφες διαμαρτυρίες γι’ αυτό το θέμα.

Ειδικότερα τόνισε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα τα συστήματα που υπήρχαν δεν λειτουργούν. «Εμείς συνεχώς διαμαρτυρώμαστε γι’ αυτά. Εμείς παίρνουμε συνέχεια εντολές και πάμε όπου μας λένε», πρόσθεσε συμπληρώνοντας ότι αρμόδιοι για να απαντήσουν είναι άλλοι.

«Ψάχνω τους συναδέλφους μου» είπε ο κ. Γενιδούνιας όντας συγκλονισμένος από αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι υπάρχει διπλή γραμμή και δεν μπορεί να καταλάβει γιατί βρέθηκαν οι δύο αμαξοστοιχίες στην ίδια γραμμή.

«Προφανώς οι συνάδελφοι βρήκαν ο ένας τον άλλο στην ίδια γραμμή», συμπλήρωσε προσθέντας ότι «η γραμμή Αθήνα Θεσσαλονίκη είναι διπλή. Αν σε κάποιο σημείο γίνονται έργα, υπάρχουν εκεί διακλαδώσεις οι οποίες κατευθύνουν τα τρένα. Εδώ η γραμμή είναι διπλή και δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή. Το ένα κατέβαινε και το άλλο ανέβαινε».

Τι λέει ο πρόεδρος Σιδηροδρομικών για τα αίτια της σύγκρουσης

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Γιάννης Ντίτσας μιλώντας στην ΕΡΤ για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη είπε πως εμπειρικά εκτιμά πως πρόκειται για λάθος και ευχήθηκε αυτό να είναι το τελευταίο τέτοιο δυστύχημα.

Τόνισε πως το μόνο παρήγορο είναι πως αυτό δεν συνέβη στο εσωτερικό των τούνελ που ήταν σε κοντινή απόσταση.

Όσο και να φαίνεται περίεργο πρόκειται για κάποιο λάθος. Έγινε κάτι που θα διερευνηθεί από τους αρμόδιους, αλλά έγινε λάθος, είπε σημειώνοντας πως ο ίδιος έχει εμπειρία 40 ετών και πως δεν μπορεί να πει εάν το λάθος έγινε στο έδαφος ή στο τρένο.

Από τις πρώτες ώρες υπάρχουν εκεί στελέχη του ΟΣΕ και της Hellenic Train, είπε και πρόσθεσε πως το κάθε τρένο φεύγει από το σταθμό με ευθύνη του σταθμάρχη του σταθμού.

Απαντώντας για το γιατί και ο κλειδούχος καταθέτει στις αρχές μαζί με τον σταθμάρχη είπε πως οι εντολές δίνονται από το γραφείο του σταθμού και οι αλλαγές που χρειάζονται γίνονται ηλεκτρικά

Είπε πως μένει να αποδειχτεί γιατί το τρένο βρέθηκε στη γραμμή ανόδου και όχι καθόδου, και πως ο μηχανοδηγός του τρένου μπορεί αυτό να το αντιληφθεί ωστόσο δεν είναι σε θέση να ξέρει εάν έρχεται άλλο τρένο, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως οι όποιες συνομιλίες γίνονται με τον σταθμάρχη καταγράφονται. Ο οδηγός ακολουθεί εντολές είπε.

Τα τρία πρώτα βαγόνια από την επιβατική αμαξοστοιχία έχουν διαλυθεί κυριολεκτικά από τη σύγκρουση και τη φωτιά που ακολούθησε και όλοι αναλογίζονται τι θα είχε συμβεί αν η σύγκρουση γινόταν λίγες εκατοντάδες μέτρα νωρίτερα μέσα στα τούνελ.




 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, ανέφερε ότι οι σωροί των νεκρών έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της Λάρισας προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης.




Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης επιχειρούν 150 πυροσβέστες και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας με 40 ασθενοφόρα.

Στο έργο τους συνδράμουν 32 αστυνομικοί με 15 περιπολικά. Παράλληλα, έχουν σπεύσει επιτόπου γερανοφόρα οχήματα.




«Τα βαγόνια 1 και 2 δεν υπάρχουν – Λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης εκτινάχθηκαν» έκανε γνωστό στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην ΕΡΤ. «Τα βαγόνια 1 και 2 έχουν διαλυθεί τελείως» είπε στην ΕΡΤ σε ζωντανή σύνδεση ο ίδιος, κάνοντας αυτοψία.

Για ένα τραγικό δυστύχημα έκανε λόγο ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, παραπέμποντας σε επερχόμενες δηλώσεις από την Πολιτική Προστασία.




Το συμβάν έλαβε χώρα στο ύψος του Ευαγγελισμού. Η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα, και αναχώρησε στις 19:22. Τρία βαγόνια της έχουν εκτροχιαστεί.




 




 

Ανακοίνωση της Hellenic Train

«Τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα» που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού, εκφράζει με νέα της ανακοίνωση η Hellenic Train.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές» και ενημερώνει ότι «θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών».

Ακολουθεί η αναλυτική ανακοίνωση

“H Hellenic Train εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού.

Το προσωπικό της Hellenic Train, που εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, προσφέρει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών και όλων των επιβατών.

Η Hellenic Train θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.

Η εταιρεία, με αίσθημα ευθύνης, ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό της μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η φροντίδα και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews, opentv

Έγκλημα στα Τέμπη: Έβαλαν δυο τρένα στην ίδια γραμμή – 32 νεκροί και 53 νοσηλεύονται [videos, live ενημέρωση]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: