Εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία στη Λάρισα: Απίστευτη τραγωδία, φόβοι για “εκατόμβη νεκρών”, 26 νεκροί και 85 τραυματίες, σοβαρότατη η κατάσταση λένε οι αρχές

Ένα σοβαρό περιστατικό με εκτροχιασμό μιας αμαξοστοιχίας έξω από τη Λάρισα, στο ύψος του Ευαγγελισμού, σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και περιπολικά της αστυνομίας. Φωτογραφία από την τηλεόραση το κανάλι OPEN




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Στους 29 ανέρχονται, κατά πληροφορίες της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, οι νεκροί από τη φονική σύγκρουση επιβατικής με εμπορική αμαξοστοιχία έξω από τη Λάρισα.

Επισήμως, η Πυροσβεστική ανακοίνωσε στις 4 τα ξημερώματα ότι υπάρχουν 26 νεκροί και 85 τραυματίες, ενώ υπάρχουν και εγκλωβισμένοι επιβάτες της αμαξοστοιχίας, η οποία λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης συγκρούστηκε με εμπορικό τρένο, λίγο έξω από τη Λάρισα.

Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο σημείο επιχειρούν 150 πυροσβέστες, ενώ έχουν σπεύσει 40 ασθενοφόρα. Ακόμη, στο σημείο βρίσκονται 32 αστυνομικοί με 15 περιπολικά.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Πυροσβεστικής στη Λάρισα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και τον απεγκλωβισμό επιβατών του τρένου, μετά το σιδηροδρομικό ατύχημα που συνέβη νωρίτερα πλησίον της περιοχής Ευαγγελισμός.

Στο σημείο επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 17 οχήματα.

Και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας μεταφέρονται, κατόπιν εντολής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, οι 60 περίπου τραυματίες της αμαξοστοιχίας που εκτροχιάστηκε αργά το βράδυ έξω από τη Λάρισα, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης.

Για φόβους ότι μπορεί να έχουμε «εκατόμβη νεκρών» κάνει λόγο ο πρόεδρος των μηχανοδηγών, Κώστας Γενιδούνιας, ο οποίος μετέβη στο σημείο της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σκάι οι νεκροί είναι 26. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Πρώτο Θέμα 26 επιβάτες έχουν σκοτωθεί. «Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αριθμό νεκρών όσο είναι σε διάρκεια η επιχείρηση. Προτεραιότητά μας είναι η διάσωση και η περίθαλψη των τραυματιών» ανέφερε κυβερνητική πηγή στην εφημερίδα.

Πληροφορίες της Πυροσβεστικής που μεταδίδει η ΕΡΤ κάνουν λόγο για 26 νεκρούς, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε όλα τα βαγόνια. Επέβαιναν στην αμαξοστοιχία 350 επιβάτες. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι δέκα επιβάτες δεν έχουν τις αισθήσεις τους. Από τους 85 τραυματίες οι 20 είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Στην επιβατική αμαξοστοιχία επέβαιναν 350 επιβάτες όταν ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αθήνα. Στη Λάρισα είχαν αποβιβαστεί περίπου οι 80, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν τη διαδρομή μέχρι τη σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων.

Αν και τα αίτια του δυστυχήματος δεν είναι ακόμα γνωστά, οι πρώτες ενδείξεις συγκλίνουν στο ανθρώπινο λάθος. Εικάζεται ότι ο σταθμάρχης στη Λάρισα έβαλε την επιβατική αμαξοστοιχία σε λάθος γραμμή με αποτέλεσμα να βρεθούν και τα δύο τρένα στην ίδια γραμμή από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις και να συγκρουστούν μετωπικά.

Η σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας που είχε ξεκινήσει από την Αθήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη με την εμπορική ήταν μετωπική και σφοδρότατη. Από τη σύγκρουση εκτροχιάσθηκαν όλα τα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας πλην του τελευταίου που ήταν και το μόνο που παρέμεινε στη γραμμή.

Ακολούθησε εκτεταμένη φωτιά από την οποία τα βαγόνια του τρένου σχεδόν «εξαυλώθηκαν», όπως μεταφέρουν σιδηροδρομικές πηγές.

Μετά τη σύγκρουση διακόπηκε η ηλεκτροδότηση με αποτέλεσμα να μην ανοίγουν οι πόρτες του τρένου και να εγκλωβιστούν επιβάτες στο εσωτερικό του.

Κόβουν την ανάσα οι εικόνες από την τραγωδία στη Λάρισα μετά τη σύγκρουση τρένων -επιβατικής και εμπιρικής αμαξοστοιχίας- έξω από τη Λάρισα, στο ύψος του Ευαγγελισμού, κοντά στα Τέμπη.

Η φωτιά που είχε ξεσπάσει από τη σύγκρουση έχει κατασβεστεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Οι καπνοί στο σημείο είναι από κάποια λάδια της μηχανής. Πάντως συνεχίζεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού επιβατών από τα δύο πρώτα επιβατικά βαγόνια.

«Eίχαμε σταματήσει, θα είχαμε μία ώρα καθυστέρηση γιατί ήταν μπροστά άλλο τρένο….», λέει στο OnLarisa.gr σοκαρισμένη επιβάτης.

«Ακούστηκε ένα μπαμ… τι να πω δεν ξέρω… δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε… το τρένο ήταν γεμάτο», συμπληρώνει άλλος επιβάτης του InterCity.

Επί τόπου στη Λάρισα μεταβαίνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά τη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Μαξίμου, η σημερινή (Τετάρτη) επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη αναβάλλεται.

Με εντολή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μεταβαίνει στα Τέμπη ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, όπου υπήρξε εκτροχιασμός και σύγκρουση αμαξοστοιχιών.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, μιλώντας σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης τόνισε ότι τα νοσοκομεία της περιοχής άνοιξαν έκτακτα. Σε «συναγερμό» βρίσκονται ορισμένα νοσοκομεία στην Αθήνα αλλά και το Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.

Οι δυνάμεις επιχειρούν να απεγκλωβίσουν κόσμο που παραμένει μέσα στα βαγόνια, ενώ οι τραυματίες μεταφέρονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας κι ακόμη ανοίγουν εκτάκτως το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το νοσοκομείο Κατερίνης.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Πυροσβεστικής στη Λάρισα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και τον απεγκλωβισμό επιβατών του τρένου, μετά το σιδηροδρομικό ατύχημα που συνέβη νωρίτερα πλησίον της περιοχής Ευαγγελισμός.

Στο σημείο επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 17 οχήματα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έγιναν γνωστά από την Πυροσβεστική, το ατύχημα συνέβη όταν συγκρούστηκαν δύο αμαξοστοιχίες, μία επιβατική και μία εμπορική, ενώ εκτροχιάστηκαν τα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας και εκδηλώθηκε πυρκαγιά.

Η φωτιά έχει περιοριστεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν πολλοί τραυματίες, ενώ υπάρχουν αναφορές και για άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους.

Η 1η Στρατια και οι μοναδες της Περιοχης Θεσσαλιας ενεργοποιούνται και μπαίνουν σε πρωτοκολλο συναγερμού, όπως προβλέπεται σε περιπτωση τέτοιων ατυχηματων. Στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε επιφυλακή, εαν χρειαστεί να υποδεχθούν τραυματίες.

Η σύγκρουση έγινε υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες και υπάρχουν επιπλέον πληροφορίες για δεκάδες τραυματίες, εγκαυματίες και ακρωτηριασμένους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο εκτροχιασμός σημειώθηκε, όταν για άγνωστο λόγο, μια αμαξοστοιχία που εκτελούσε δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, συγκρούστηκε με άλλο επιβατικό τρένο.

Η επιβατική αμαξοστοιχία φέρεται ότι εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα, και αναχώρησε στις 19:22. Τρία βαγόνια της έχουν εκτροχιαστεί.

Ο εκτροχιασμός έγινε όταν για για άγνωστο λόγο, μια αμαξοστοιχία που εκτελούσε δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, συγκρούστηκε με άλλο επιβατικό τρένο. Πληροφορίες, που μεταδίδει η ΕΡΤ, κάνουν λόγο για νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα για κάποιους επιβάτες ο τραυματισμός είναι σοβαρός.

Το συμβάν έλαβε χώρα στο ύψος του Ευαγγελισμού, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για απεγκλωβισμό των επιβατών του τρένου.

Πληροφορίες από την ΕΡΤ, το OPEN, τον ΣΚΑΙ και το Πρώτο Θέμα

Φωτογραφία από το έκτακτο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Δίκη για το Μάτι – Κατάθεση: Κανείς δεν ενημέρωσε το Λιμενικό ότι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα* H εντολή εκκένωσης έπρεπε να δοθεί πριν από τις 5.30 μμ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: