Η οδύνη να βρει κάθαρση, να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στον σιδηρόδρομο: Οι ανακοινώσεις Γεραπετρίτη μετά τα Τέμπη (βίντεο)

Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης. Photo screenshot via ert




Την πρώτη συνέντευξη Τύπου για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη δίνει ο υπουργός Επικρατείας,

αρμόδιος και για θέματα Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης θα αναφερθεί σε όσα θα έπρεπε να έχουν γίνει το βράδυ της περασμένης Τρίτης, θα τοποθετηθεί για την υλοποίηση της επίμαχης σύμβασης 717 αναφορικά με την τηλεδιοίκησης και τη φωτοσήμανση, ενώ θα ανακοινώσει και ορισμένες άμεσες παρεμβάσεις, μέχρι να λειτουργήσει πλήρως η τηλεδιοίκηση σε όλο το μήκος του δικτύου.

Ο κ. Γεραπετρίτης χθες επιθεώρησε τον σταθμό τηλεδιοίκησης στη Θεσσαλονίκη.

Στο παρακάτω link μπορείτε να παρακολουθήσετε σε live stream στις 11:00 τη συνέντευξη Τύπου του κ. Γεραπετρίτη:

Η οδύνη θα πρέπει να βρει μια κάθαρση.

Δεν βρίσκομαι εδώ για κομματική ή πολιτική αντιπαράθεση. Όχι στους συμψηφισμούς και στις μεταθέσεις ευθύνης.

Ζητώ συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης γιατί δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε αυτό το δυστύχημα.

Έχω ευθύνη για επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων με τους αναγκαίους όρους ασφαλείας.

Αυτονόητο είναι ότι δεν έχω αρμοδιότητα ούτε διάθεση για την ουσία της απόδοσης ευθυνών. Εργο της Δικαιοσύνης και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια και στη Βουλή. Θα προκαλέσω συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση των παθογενειών.

Η ευθύνη έχει αναληφθεί από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών. Έχουν γίνει αποδεκτές και οι διοικήσεις των σιδηροδρόμων.

Εϊδα επι τόπου τις συνθήκες του συμβάντος αλλά και τον τρόπο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη. Το τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας λειτουργούσε αδιαλείπτως. Καμία διακοπή στη λειτουργία.

Έπρεπε να υπάρξει αυτόματη χάραξη πορείας το βράδυ τους δυστυχήματος. Σε δεύτερο επίπεδο θα έπρεπε να γίνει χειροκίνητα. Σε τρίτο επίπεδο θα έπρεπε πάνω στον πίνακα να υπάρξει παρακολούθηση σε διαδρομή 5,5 χιλιομέτρων, όπου ήταν εφικτό. Αν είχαν γίνει αυτά θα είχαν αντιληφθεί το πρόβλημα και θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα.

Αυτά δεν τα λέω για να τονίσω το ζήτημα του ανρθώπινου λάθους. Άσχετα με το ανρθώπινο λάθος αν είχαμε ένα πλήρες καθολικό σύστημα τηλεδιοίκησης κατά πάσα βεβαιότητα το δυστύχημα θα είναι αποφευχθεί.

Πέρα και πάνω από το ανθρώπινο λάθος θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί οι διδικασίες.

Παρότι δεν αποτελεί παρηγοριά λειτούργησε το πρωτόκολο μαζικών καταστροφών.

Ακούω όλο αυτό το διάστημα πέρα από το θέμα των ηλεκτρονικών υποδομών και για το θέμα του προσωπικο’υ. Είναι προφανές ότι πάντοτε απαιτείται περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό. Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια. Την τελευταία 10έτια έγινε μείωσε και δυστυχώς δεν υπήρξε αναπλήρωση λόγω και των μνημονίων.

Τα τελευταία χρόνια έγινε κάποια προσπάθεια αναπλήρωσης.

Δρομολόγηση σημαντικού αριθμού μόνιμων προσλήψεων στον ΟΣΕ. Το 2021 και 2022 έγινε διαγωγισμός για πρόσληψη 217, επιπλέον των 200 σταθμαρχών και κλειδούχων που προσλήφθηκαν με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Τα προηγούμενα πέντε χρόνια είχαν προκηρυχθεί 35 θέσεις και είχαν προσληφθεί 24.

Ολοφάνερο ότι ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα διαχρονική απαξίωση.

Λειτούργησε με αυτές τις προϋποθέσεις για 50 χρόνια με έμφαση στη χειροκίνητη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας.

Η σύμβαση του 2014 αναπτύχθηκε έως το 2017 μερικώς, παράδοση 32%. Στο παραδοτέο υπήρχαν σφάλματα. Μόνο το 18% πλήρως λειτουργικό. Το 2017 σταματάει εφαρμογή της σύμβασης λόγω σοβαρότατων λαθών.

Από το 2017 έως το 2019 καμία απολύτως παράδοση. Το 2019 αλλάζει ο φορέας. Γίνεται προσπάθεια ανάταξης της σύμβασης. Λόγω προβληματων γραφειοκρατικού χαρακτήρα καθυστερούν οι διαδικασίες και τελικά η συμπληρωματική σύμβαση υπεγράφη το 2021. Σήμερα έχει παραδοθεί περίπου το 70% και εντός του έτους η παράδοση του υπόλοιπου έργου.

Άμεσα υπάρχουν δυο ζητήματα. Υλοποίηση της σύμβασης τεχνολογικής αναβάθμισης με ταχύτατους ρυθμούς. Ήδη ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τη μητρική εταιρεία της Γαλλία που έχει αναλάβει την αναβάθμιση. Πλήρης κατανόηση εκ μέρους της αναδόχου γαλλικής εταιρείας. Καμία απολύτως καθυστέρηση στην υλοποίηση.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου.

Είναι σημαντικό ο σιδηρόδρομος να ξεκινήσει εκ νέου. Να στηρίξουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στον σιδηρόδρομο. Η επανεκκίνηση θα γίνει μόνον υπό όρους απόλυτης ασφάλειας.

Για το υπόλοιπο διάστημα υποχρεωτικώς δυο σταθμάρχες σε όλους τους σταθμούς, με μείωση μεταφορικού έργου και μεγαλύτερο συντονισμό.

Εχουμε ήδη συμφωνήσει με την Hellenic Train για την επανεκκίνηση με ασφάλεια. Οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμη για την ανάταξη της εμπιστοσύνης. Είναι διατεθιμένοι να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους.

Πέρα από το ζήτημα της επανεκκίνησης περαιτέρω ενίσχυση για τα οικονομικά και το προσωπικό. Αυξάνεται το ποσό του προϋπολογισμού. Ήδη είχε εγγραφεί ποσό 75 εκατ. Από το ταμείο ανάκαμψης 185 εκατ. για την αναβάθμιση των δομών.

Για το προσωπικό θα μελετηθεί εκ νέου το θέμα των προσλήψεων και της εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα σπουδών των σταθμαρχών καθορίζεται από αυστηρούς κανόνες με βάση τα ισχύοντα στην ευρωπαϊκή ένωση. Είναι μια σχετικώς αυστηρή διαδικασία για πληρέστερη εκπαίδευση.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα στη Βουλή προς ψήφιση αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για καταστροφές, δολιοφθορές, κλοπές.

Μακροπρόθεσμα ήδη υπάρχει εκπόνηση σχεδίου για το επιχειρησιακό σχέδιο ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: