Χωρίς τέλος η κρίση στον Λίβανο: Κλείνουν και πάλι οι εμπορικές τράπεζες ενώ η κοινωνία βυθίζεται στην απόγνωση

FILE PHOTO: A protester shouts slogans as others burn tires outside FransaBank during a protest organized by Depositors’ Outcry, in Beirut, Lebanon, 16 February 2023. EPA/WAEL HAMZEH




Οι εμπορικές τράπεζες του Λιβάνου ανακοίνωσαν χτες , Πέμπτη, ότι θα επαναλάβουν την απεργία τους, αρχής γενομένης από τις 14 Μαρτίου 2023, αποδίδοντας την απόφαση τους σε «αυθαίρετες δικαστικές αποφάσεις».

Οι τράπεζες ανέστειλαν για λίγο τo κλείσιμο τους που είχε ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου λόγω των αυξανόμενων νομικών μέτρων εναντίον τους μετά την κρίση της οικονομικής κατάρρευσης στον Λίβανο, η οποία οδήγησε στη στέρηση, των περισσότερων καταθετών, από τις αποταμιεύσεις τους.

Η Ένωση Τραπεζών στο Λίβανο απέρριψε, σε ανακοίνωση της, τις «αυθαίρετες δικαστικές αποφάσεις που εφαρμόζουν δύο μέτρα και σταθμά, υποχρεώνοντας τις τράπεζες στην πληρωμή των χρεών που τους ανήκουν σε ξένο νόμισμα που οφείλουν οι δανειολήπτες με επιταγή στην Banque du Liban ή σε λίρες Λιβάνου.

Με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία 1.500 λιρών ανά δολάριο, ενώ υποχρεώνει τις τράπεζες να πληρώνουν ή να μεταφέρουν καταθέσεις σε ξένο νόμισμα με μετρητά και στο ίδιο νόμισμα και προς όφελος ορισμένων καταθετών σε βάρος άλλων καταθετών.

Η Ένωση επισημαίνει ότι «οι τράπεζες δεν άφησαν κανένα δικαστικό μέσο για να απαιτήσουν τη διόρθωση της ανισορροπίας, αλλά χωρίς αποτέλεσμα».

Σε άρθρο για τις συνθήκες των τραπεζών στο Λίβανο που δημοσιεύθηκε Τετάρτη, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Τραπεζών στο Λίβανο, Φάντι Χαλάφ, είπε ότι «οι εμπορικές τράπεζες δεν έχουν επαρκή ρευστότητα για να πληρώσουν τους καταθέτες».

Ο Λίβανος βρέθηκε στη μέση μιας οικονομικής κατάρρευσης που κατέστρεψε το τοπικό νόμισμα περισσότερο από το 98% της αξίας του και ώθησε περισσότερο από το 80% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Σκηνικό τρόμου στην Κορεατική χερσόνησο: Με «πραγματικό πόλεμο» απειλεί ο Κιμ κατά τη διάρκεια άσκησης εκτόξευσης πυραύλων

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: