Αστεροειδής μεγέθους 112 καμηλών δρομάδων θα περάσει από τη Γη με ταχύτητα 82.224 χιλιόμετρα την ώρα

File Photo: Αστεροειδής EPA, ESO,M. Kornmesser




Ένας μεγάλος αστεροειδής μεγέθους 112 καμηλών δρομάδων πρόκειται να περάσει από τη Γη την Τετάρτη σύμφωνα με τον ιχνηλάτη αστεροειδών της NASA.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του AARON REICH στην Jerusalem Post, ο συγκεκριμένος αστεροειδής έχει χαρακτηριστεί 2023 DQ, αφού ανακαλύφθηκε αρκετά πρόσφατα φέτος, σύμφωνα με το Κέντρο Μελετών Αντικειμένων κοντά στη Γη (CNEOS) στο Εργαστήριο Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA (JPL).

Πόσο μεγάλος είναι ο αστεροειδής

Ο αστεροειδής 2023 DQ είναι αρκετά μεγάλος, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πράγματα, με τη NASA να υπολογίζει τη μέγιστη διάμετρό του στα 270 μέτρα.

Για σύγκριση, η μέση καμήλα Δρομάς, δηλαδή οι μεγάλες καμήλες με μία καμπούρα, μπορεί να φτάσει περίπου τα 2,4 μέτρα σε ύψος. Αυτό σημαίνει ότι η διάμετρος αυτού του αστεροειδούς είναι όσο περισσότερες από 112 καμήλες.

Φυσικά, αυτές οι καμήλες θα είναι επίσης πολύ βαριές, αλλά είναι αναμφίβολα σαφές ότι αυτός ο μεγάλος αστεροειδής είναι πολύ, πολύ βαρύτερος.

Όσον αφορά την ταχύτητα, η σύγκριση δεν είναι καν κοντά.

Αυτές οι καμήλες μπορούν να τρέξουν με ταχύτητα περίπου 19 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. Αυτό είναι πιο γρήγορο από ό,τι θα περίμενε κανείς από αυτά τα μεγάλα ζώα της ερήμου.

Ωστόσο, ο αστεροειδής 2023 DQ είναι σημαντικά ταχύτερος, με 22,84 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο ή 82.224 χιλιόμετρα την ώρα.

Ένας αστεροειδής θα χτυπήσει τη Γη το 2023;

Ο αστεροειδής 2023 DQ είναι πολύ μεγάλος και η τροχιά του τον οδηγεί σχετικά κοντά στη Γη, τουλάχιστον σε κοσμική κλίμακα.

Γιατί στην πράξη, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να χτυπήσει τον πλανήτη.

Το πολύ, ο αστεροειδής 2023 DQ θα πετάξει σε απόσταση περίπου 2,3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Αυτό δεν είναι πολύ μακριά, αλλά είναι πολύ πιο μακριά από τη Σελήνη, η οποία περιφέρεται γύρω από τη Γη σε απόσταση περίπου 384.000 χιλιομέτρων.

Και θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες και γι’ αυτό, γιατί αν αυτός ο αστεροειδής όντως χτυπούσε τη Γη, θα ήταν σίγουρα αρκετά μεγάλος για να προκαλέσει μεγάλη ζημιά.

Το Ινστιτούτο Επιστημών Davidson, ο εκπαιδευτικός βραχίονας του Ινστιτούτου Επιστήμης Weizmann του Ισραήλ, έχει πει ότι ένας αστεροειδής διαμέτρου 140 μέτρων ή περισσότερο θα απελευθέρωσε ποσότητα ενέργειας τουλάχιστον χίλιες φορές μεγαλύτερη από αυτή που απελευθερώθηκε από την πρώτη ατομική βόμβα.

Αλλά ενώ αυτό δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί, μικρότερες κρούσεις αστεροειδών έχουν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν στη Γη.

Να μερικά παραδείγματα.

Τον Μάρτιο του 2022, ένας μικρός αστεροειδής περίπου στο μισό μέγεθος μιας καμηλοπάρδαλης γνωστός ως 2022 EB5 χτύπησε τη Γη λίγες ώρες μετά την ανακάλυψή του. Αλλά δεδομένου του πόσο μικρό ήταν, δεν προκάλεσε καμία ζημιά.

Πιο πρόσφατα, στα τέλη Νοεμβρίου 2022, ο μικροσκοπικός αστεροειδής 2022 WJ1 εξερράγη ακίνδυνα σε θραύσματα που διασκορπίστηκαν γύρω από τη λίμνη Οντάριο.

Η NASA είχε προβλέψει ότι αυτός ο μικρός αστεροειδής μήκους ενός μέτρου θα έπληττε αυτήν την τοποθεσία και γνώριζε ότι δεν θα υπήρχε καμία ζημιά από αυτό.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2023, ο αστεροειδής 2023 CX1, διπλάσιος σε μέγεθος από ένα τρόπαιο Super Bowl, έπληξε τη Γη κοντά στη Νορμανδία της Γαλλίας. Και αυτό δεν προκάλεσε ζημιές.

Και πιο πρόσφατα, μόλις λίγες μέρες μετά, ένας μετεωρίτης στο μέγεθος ενός Pembroke Welsh Corg i και το συνολικό βάρος τεσσάρων μωρών ελεφάντων χτύπησε τη Γη στο Τέξας.

Έχουμε κάποιον τρόπο να σταματήσουμε έναν αστεροειδή να χτυπήσει τη Γη;

Οι επιστήμονες που εργάζονται στον τομέα της πλανητικής άμυνας εργάζονται σκληρά προσπαθώντας να επινοήσουν τρόπους για να κρατήσουν τη Γη ασφαλή από αστεροειδείς. Το πιο αξιοσημείωτο από αυτά είναι η Αποστολή Δοκιμής Ανακατεύθυνσης Διπλού Αστεροειδούς (DART) της NASA, η οποία εκτοξεύτηκε για να συντριβεί στον μακρινό αστεροειδή Dimorphous στο σύστημα Didymous, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η τροχιά του θα αλλοιωθεί.

Για να το θέσω απλά, χτύπησαν έναν αστεροειδή με ένα διαστημόπλοιο για να τον κάνουν να κινηθεί, αλλάζοντας την τροχιακή του τροχιά. Και λειτούργησε.

Μια πρόσφατη μελέτη επιβεβαίωσε επίσης την επιτυχία της, με τους επιστήμονες να είναι πλέον βέβαιοι ότι θα μπορούσαν να αποτρέψουν επαρκώς μια πρόσκρουση από έναν επικίνδυνο αστεροειδή, υπό την προϋπόθεση ότι έχουμε ειδοποιήσει μερικά χρόνια.

Και με τους επιστήμονες να βρίσκουν περισσότερους τρόπους για να εντοπίσουν τους πολλούς βραχώδεις γείτονές μας στο διάστημα – συμπεριλαμβανομένης μιας πρωτοβουλίας για τον εντοπισμό αστεροειδών που προέρχονται από την κατεύθυνση του Ήλιου, οι οποίοι είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν λόγω της λάμψης του Ήλιου – αυτό φαίνεται σαν βέβαιο.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

Σύνοδος Δία και Αφροδίτης, ορατή χωρίς τηλεσκόπιο και κιάλια [video, live]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: