Απόλυτη ήττα για την Wagner: Αποσύρει τους αποδεκατισμένους μισθοφόρους του από την Ουκρανία ο “σεφ του Πούτιν”, Πριγκόζιν [videos]

FILE PHOTO: H είσοδοw των γραφείων της Wagner στην Αγία Πετρούπολη, EPA, ANATOLY MALTSEV




Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, μέχρι πρότινος στενός σύμμαχος και συνεργάτης του Πούτιν, ιδρυτής του ιδιωτικού στρατού Wagner, φέρεται να ετοιμάζει την απαγκίστρωση της μισθοφορικής του οργάνωσης από την Ουκρανία, καθώς η ηγεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατάφερε να του κόψει κάθε ζωτικής σημασίας προμήθεια για τα στρατεύματά του, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση.

Πλέον, παρά τον ένδοξο παρελθόν του στο πλευρό του Πούτιν, ο Πριγκόζιν  θεωρείται και αντιμετωπίζεται ως αυξανόμενη απειλή από τις υπηρεσίες ασφαλείας και το πολιτικό κατεστημένο της Μόσχας, σημειώνει το δημοσίευμα του πρακτορείου, υπενθυμίζοντας ότι ο μισθοφορικός στρατός βρίσκεται τους τελευταίους μήνες αντιμέτωπος με σοβαρές ελλείψεις ι ανθρώπινου δυναμικού – λόγω απωλειών αλλά και απαγόρευσης νέων στρατολογήσεων σε φυλακές της Ρωσίας- αλλά και με σοβαρές ελλείψεις πυρομαχικών. Η Μόσχα έχει κόψει τον ανεφοδιασμό του, κάτι για το οποίο έχει πολλάκις διαμαρτυρηθεί δημοσίως ο Πριγκόζιν.

Ποταμοί αίματος για 10 ή 100 μέτρα γης

Οι δυνάμεις της Wagner δεν κατάφεραν μέχρι στιγμής να επιτύχουν τον κύριο στόχο τους – την κατάληψη της ουκρανικής πόλης Μπαχμούτ – παρά τις προσπάθειές τους επί 4 και πλέον μήνες και τις απίστευτες απώλειές.

Ο ίδιος ο Πρικγόζιν έχει δημοσιοποιήσει βιντεο και φωτογραφίες με εκατόμβες των μισθοφόρων του στην Μπαχμούτ σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει δημόσια υποστήριξη αλλά και να αποσπάσει βοήθεια από το Κρεμλίνο.

Όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ούτε όπως ο ίδιος θα ήθελε – με τις δυνάμεις του να καταλαμβάνουν την πόλη και να αφήνουν πίσω τις τακτικές ρωσικές δυνάμεις – ούτε όπως θα ήθελα οι στρατηγοί της Μόσχας.

Αναλυτές, παρατηρητές, οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν πως η ρωσική επίθεση για την Μπαχμούτ ουσιαστικά απέτυχε, καθώς τόσους μήνες έχουν αποσπάσει ελάχιστες εκατοντάδες μέτρα έναντι ασύλληπτου αριθμού απωλειών.

 

 

Πίσω στην Αφρική…

Τώρα ο Πριγκόζιν σχεδιάζει να στρέψει την προσοχή του πίσω στην Αφρική, λένε οι πηγές του Bloomberg.

Η αλλαγή αυτή συνιστά ξαφνική ανατροπή στη μοίρα του Πριγκόζιν, παλιού συμμάχου του Πούτιν που αναδείχθηκε ως η σταθερή εναλλακτική λύση στον παραπαίοντα ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.

Όμως, ενώ οι μαχητές του δεν κατάφεραν να προχωρήσουν περισσότερα από μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μέσα και γύρω από το Μπαχμούτ, παρά τους μήνες μαχών, η στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας κατάφερε να πείσει τον Πούτιν ότι δεν ισχύει η εικόνα της “περίφημης στρατιωτικής ικανότητας” της Wagner, υποστηρίζοντας ότι τα αποτελέσματα που πέτυχε ήταν το αποτέλεσμα της χρήσης κυμάτων μισθοφόρων πρώην καταδίκων που τους στρατολόγησε στέλνοντάς τους στον βέβαιο θάνατο,  δήλωσαν άνθρωποι κοντά στο Κρεμλίνο και τις υπηρεσίες πληροφοριών, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Bloomberg.

Ο Ρώσος ηγέτης τελικά παρενέβη για να μεταβιβάσει τη στρατολόγηση των φυλακών στο Υπουργείο Άμυνας, διακόπτοντας τη ροή των νεοσύλλεκτων προς τη Wagner. Οι προμήθειες πυρομαχικών του στρατού επιβραδύνθηκαν. Η “ασυλία” του Πριγκόζιν τελειωσε για το Κρεμλίνο.

Εμπόδιο για όλους ο Πριγκόζιν

«Ο Πριγκόζιν μπαίνει εμπόδιο σε όλους», λέει η Tatiana Stanovaya, ιδρύτρια της εταιρείας πολιτικών συμβούλων R.Politik.

«Η μόνη του προστασία τώρα είναι η προσωπική του σχέση με τον Πούτιν, ο οποίος εξακολουθεί να τον βρίσκει χρήσιμο κατά κάποιο τρόπο».

Μετά από δημόσια παράπονα για εβδομάδες ότι ο στρατός δεν παρέδιδε ζωτικής σημασίας οβίδες και άλλες προμήθειες, ο Πριγκόζιν παραδέχτηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ο Wagner θα να «κάνει reset και να μειώσει το μέγεθός της» μετά το τέλος της μάχης του Μπαχμούτ.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Prigozhin θα αναδιατάξει στρατεύματα στην Αφρική, αλλά όσοι γνωρίζουν την κατάσταση είπαν ότι οι επιχειρήσεις εκεί είναι πιθανό να τραβήξουν περισσότερο την προσοχή του στο μέλλον καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία έχει γίνει πιο δύσκολη για τα στρατεύματά του.

Μια ανακοίνωση στρατολόγησης μισθοφόρων που δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα καλούσε αιτούντες για εξάμηνες θέσεις μισθοφόρων στην Ουκρανία και 9-14 μήνες στην Αφρική, διευκρινίζοντας ότι όσοι επιδιώκουν να υπηρετήσουν σε αφρικανικές χώρες θα τοποθετηθούν σε εφεδρεία.

Ο Πριγκόζιν έχει στείλει  στρατεύματα μιισθοφόρων του για να βοηθήσει τη Ρωσία να υποστηρίξει τον δικτάτορα της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Έφτιαξε επίσης ένα δίκτυο στην Αφρική που εκτείνεται από τη Λιβύη μέχρι το Σουδάν, το Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για την υποστήριξη των γεωπολιτικών στόχων του Κρεμλίνου.

Πρόσφατα υπήρξαν αναφορές ότι η Wagner μετακομίζει στη Μπουρκίνα Φάσο αφού η χώρα διέταξε τα γαλλικά στρατεύματα να φύγουν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πήγε περιοδεία στην Αφρική τον περασμένο μήνα, χαρακτήρισε Wagner «την ασφάλεια ζωής των αποτυχημένων καθεστώτων και των πραξικοπηματιών», αποκαλώντας την «ομάδα εγκληματιών μισθοφόρων».

Η υπηρεσία πληροφοριών της Ιταλίας προειδοποίησε σε πρόσφατη έκθεση ότι η αυξημένη δραστηριότητα από ρωσικές ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη Βόρεια και Δυτική Αφρική, οδηγώντας σε αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανησυχεί πολύ για ένα καλοκαιρινό μεταναστευτικό κύμα, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τη σκέψη της. Ο υπουργός Άμυνας της κατηγόρησε δημοσίως τους μισθοφόρους ότι βρίσκονταν πίσω από ένα μεγάλο κύμα πλοίων με μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο. Ο Πριγκόζιν το αρνήθηκε.

Καταδικασμένοι στρατιώτες

Μετά την έναρξη της εισβολής Πούτιν  στην Ουκρανία, ο Πριγκόζιν μετέφερε τις κύριες προσπάθειές του εκεί και έλαβε την άδεια του Κρεμλίνου να στρατολογήσει κρατούμενους με την υπόσχεση πρόωρης απελευθέρωσης εάν επιβίωναν έξι μήνες στο πεδίο της μάχης.

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι περίπου οι μισοί από τους 40.000 κατάδικους που στάλθηκαν στη μάχη με λίγη προετοιμασία σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις μάχες στο Μπαχμούτ και στην Σολεντάρ,  νωρίτερα αυτό το έτος. Επιπλέον, η Wagner έχει περίπου 10.000 επαγγελματίες μισθοφόρους που πολεμούν στην Ουκρανία, τους οποίους έχει αναπτύξει πιο προσεκτικά, λένε οι ΗΠΑ.

Ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι άνοιξε κέντρα στρατολόγησης σε αθλητικά κέντρα και συλλόγους πολεμικών τεχνών σε 42 ρωσικές πόλεις και είπε την Κυριακή ότι ελπίζει να προσελκύσει 30.000 νεοσύλλεκτους, αλλά δεν είναι σαφές πόσο επιτυχημένη θα είναι η προσπάθεια.

Η επιρροή του φαινόταν να κορυφώνεται στα τέλη του περασμένου έτους, όταν επιτέθηκε δημόσια στην στρατιωτική ηγεσία της Μόσχας ενώ τρομοκρατούσε με σταλινικού τύπου αναφορές για καταστολή των αντιπάλων του .

Το πρώτο εξωτερικό σημάδι ότι ο Πριγκόζιν το είχε παρατραβήξει,  ήρθε στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν ο Πούτιν προώθησε τον Γκενάντι Γερασίμοφ επικεφαλής της ουκρανικής εισβολής – ουσιαστικά πλήττοντας βάναυσα τον Πριγκόζιν – αφού ο Γκερασίμοφ υπήρξε ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος του ανάμεσα στους “γραφειοκράτες” της Μόσχας.

Οι αποκαλύψεις ακραίας βαρβαρότητας από τη Wagner, συμπεριλαμβανομένων των συνοπτικών εκτελέσεων πρώην καταδίκων που αρνήθηκαν να πολεμήσουν, προερχόμενες από αποστάτες που κατέφυγαν στην Ευρώπη, έχουν βλάψει τη φήμη του Πριγκόζιν στα μάτια του Πούτιν, είπε ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Τα στρατεύματα – σοκ του Πριγκόζιν παραμένουν χρήσιμα από στρατιωτική άποψη, και αν πέσει η Μπαχμούτ, η  Wagner θα μπορούσε να συνεχίσει να παίζει ρόλο σε περαιτέρω επιθέσεις σε μια προσπάθεια να καταλάβει τις υπόλοιπες πόλεις που ελέγχονται από την Ουκρανία στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, λένε δύο άτομα κοντά στο Κρεμλίνο και τις υπηρεσίες πληροφοριών Υπηρεσίες.

Η πολιτική διάσταση

Όμως, δεν θα έχει την ευκαιρία να λάβει τα εύσημα από τα ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο ΜΜΕ για την ανάληψη του Μπαχμούτ, που θα ήταν [εφόσον συνέβαινε] η πρώτη σημαντική πρόοδος της Ρωσίας από τα μέσα του 2022, είπε μια πηγή.

Ο Πριγκόζιν πάντως άφησε να εννοηθεί ότι δεν εγκαταλείπει τις πολιτικές φιλοδοξίες στη Ρωσία, όπου διευθύνει μια ισχυρή εταιρεία μέσων ενημέρωσης υπέρ του Κρεμλίνου και επωφελείται από επικερδείς κρατικές συμβάσεις.

Είπε σε πρόσφατο βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι η Wagner «θα μεταμορφωθεί από τον καλύτερο ιδιωτικό στρατό στον κόσμο σε στρατό ιδεολογίας και αυτή η ιδεολογία θα είναι ο αγώνας για δικαιοσύνη».

Τελικά, και αυτό θα μπορούσε να μείνει στα λόγια χωρίς την έγκριση της ρωσικής ηγεσίας.

«Ο Πριγκόζιν έγινε υπερβολικά ανεξάρτητος, κάτι που ανέτρεψε την ισορροπία μεταξύ των ελίτ », είπε ο Αντρέι Κολέσνικοφ, ανώτερος συνεργάτης του Ιδρύματος Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη. «Μόνο ο Πούτιν μπορεί να καθορίσει ποια είναι τα όρια».

Με πληροφορίες από The Moscow Times/Bloomberg

 

Αυτό λέγεται εμφύλιος: Για εσχάτη προδοσία κατηγορεί ο αρχηγός της μισθοφορικής Wagner τους στρατηγούς του Πούτιν [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: