Άνθρωπος του Πούτιν ξέφυγε από την ιταλική αστυνομία λίγο πριν παραδοθεί στις ΗΠΑ: Κατηγορείται για λαθρεμπόριο στρατιωτικής τεχνολογίας

FILE PHOTO: Ιταλοί καραμπινιέροι στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης. EPA, CLAUDIO ONORATI




Ένας Ρώσος υπήκοος που κατηγορείται για λαθρεμπόριο στρατιωτικής τεχνολογίας διέφυγε από τον κατ’ οίκον περιορισμό μία ημέρα αφότου ένα ιταλικό δικαστήριο συμφώνησε να τον παραδώσει στις αρχές των ΗΠΑ.

Οι ιταλικές αρχές δήλωσαν ότι ο Artem Uss, ο οποίος συνελήφθη  με διεθνές ένταλμα σύλληψης τον περασμένο Οκτώβριο στο αεροδρόμιο Malpensa του Μιλάνο, έσπασε το ηλεκτρονικό του βραχιόλι που είχε διατάξει το δικαστήριο και έφυγε από το σπίτι του στην Cascina Vione di Basiglio στην επαρχία του Μιλάνου.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ πέρυσι κατηγόρησαν τον Uss και τέσσερις άλλους Ρώσους πολίτες για αποστολή στρατιωτικής τεχνολογίας που απέκτησαν από Αμερικανούς κατασκευαστές σε Ρώσους αγοραστές, που κατέληξαν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις έρευνες  χρησιμοποίησαν μια γερμανική εταιρεία για την αποστολή της τεχνολογίας. Ο Uss κατηγορείται επίσης για αποστολή πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στη Ρωσία κατά παράβαση των κυρώσεων και για  τραπεζική απάτη.

Εφετείο του Μιλάνου ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τρίτη ότι συμφώνησε με την έκδοση του Uss για λαθρεμπόριο πετρελαίου και όχι για λαθρεμπόριο στρατιωτικών τεχνολογιών, επικαλούμενο έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων. Ο δικηγόρος του, ο οποίος δεν ήταν άμεσα προσβάσιμος για σχολιασμό, θα μπορούσε να έχει καταθέσει προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας για να προσπαθήσει να αποτρέψει την αποστολή του πελάτη του στις ΗΠΑ

Οι Ιταλοί ερευνητές φοβούνται ότι ο Uss έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα. Είναι γιος του Aleksander Uss, του κυβερνήτη της περιφέρειας Krasnoyarsk της Σιβηρίας.

Όταν η ιταλική αστυνομία έφτασε στο διαμέρισμά του για να ελέγξει ότι βρισκόταν στο σπίτι, βρήκαν την πόρτα κλειστή και την τηλεόραση ανοιχτή. Οι ερευνητές δεν αποκλείουν την εμπλοκή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη διαφυγή του Uss.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι δικηγόροι του άνδρα πρότειναν ότι η σύλληψή του και η έκδοσή του θα αποσκοπούσαν σε «ανταλλαγή κρατουμένων», αναφέροντας πώς οι ΗΠΑ ενδιαφέρθηκαν να επιτύχουν από τη Μόσχα την απελευθέρωση του Paul Whelan, ενός Αμερικανού επιχειρηματία που το 2020 καταδικάστηκε σε 16 χρόνια στη φυλακή στη Ρωσία.

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Μεγάλη πυρκαγιά σε ρωσικό εργοστάσιο κατασκευής κινητήρων για πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: