Ανακρίνοντας τον Σαντάμ: Το τσάι, τα γένια του Μπιν Λάντεν και η εκτέλεση* Ο ειδικός πράκτορας του FBI αποκαλύπτει

FILE PHOTO: Ο Σαντάμ Χουσεΐν. EPA EPA,, HO




Είκοσι χρόνια μετά τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν, ο άνθρωπος που λίγους μήνες μετά ανέλαβε να ανακρίνει τον στυγνό δικτάτορα του Ιράκ και να συλλέξει το αρχικό υλικό βάσει του οποίου θα διεξαγόταν η δίκη του, γράφει βιβλίο για τις πολύωρες εκείνες ανακρίσεις που διήρκεσαν επτά μήνες.

Ο ειδικός πράκτορας ονομαζόταν Τζορτζ Πίρο (George Piro). Ενας Λιβανo-Αμερικανός, περίπου 35 ετών τότε και άριστος γνώστης των αραβικών.

Είχε κριθεί λοιπόν το κατάλληλο άτομο για να ανακρίνει τον Σαντάμ Χουσεΐν, μετά τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο του 2003.

Μετά την ανάκριση του Σαντάμ, ο Πίρο αναρριχήθηκε σε υψηλόβαθμες θέσεις στο FBI.

Αποσύρθηκε τελικά τον περασμένο Ιούλιο.

Τώρα συγγράφει βιβλίο για τις εκείνες τις μακρές ανακρίσεις του Ιρακινού δικτάτορα.

Με αφορμή τη συγγραφή του βιβλίου αυτού, το CNN προχώρησε σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη μαζί του.

Ακουλουθούν, συντετμημένα, τα κυριότερα σημεία της:

Peter Bergen (δημοσιογράφος CNN): Πες μου πώς ξεκίνησε όλο αυτό;

George Pro: Δέχτηκα μια κλήση την παραμονή των Χριστουγέννων, περίπου στις 5 το απόγευμα, από ανώτερο στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής. Και με ενημέρωσε ότι είχα μόλις επιλεγεί για να ανακρίνω τον Σαντάμ Χουσεΐν για λογαριασμό του FBI.

Bergen: Ποια ήταν η αντίδρασή σας;

Piro: Πανικός. Αρχικά -θα είμαι ειλικρινής- ήταν τρομακτικό να μαθαίνω ότι επρόκειτο να ανακρίνω κάποιον που ήταν στην παγκόσμια σκηνή τόσα πολλά χρόνια. Πήγα στο Barnes & Noble (σσ: μεγάλο βιοβλιοπωλείο της Νέας Υόρκης) και αγόρασα δύο βιβλία για τον Σαντάμ Χουσεΐν, ώστε να μπορέσω να αρχίσω να βελτιώνω την κατανόησή μου για το ποιος ήταν και όλα τα πράγματα που θα ήταν σημαντικά για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής ανάκρισης.

Ο Σαντάμ γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1937, σε ένα μικρό χωριό που ονομάζεται al-Ajwa, κοντά στο Τικρίτ. Πέρασε εξαιρετικά δύσκολα παιδικά χρόνια καθώς δεν είχε πατέρα και η μητέρα του παντρεύτηκε τον θείο του, ο οποίος έγινε πατριός του. Μεγαλώνοντας, ο Σαντάμ και η οικογένειά του ήταν πολύ φτωχοί. Αρχικά δεν μπορούσε να πάει σχολείο, αλλά ήταν εκείνη η παιδική ηλικία που διαμόρφωσε τον άνθρωπο που τελικά έγινε ο Σαντάμ .

Η παιδική του ηλικία τού ενστάλαξε μια βαθιά επιθυμία να αποδείξει σε όλους ότι έκαναν λάθος για εκείνον και να μην εμπιστεύεται κανέναν, αλλά να βασίζεται αποκλειστικά στο ένστικτό του.

Ως νέος, εντάχθηκε στο Κόμμα Μπάαθ και μια από τις πρώτες του αποστολές ήταν να δολοφονήσει τον τότε πρωθυπουργό. Η απόπειρα δολοφονίας απέτυχε και ο Σαντάμ αναγκάστηκε να φύγει από το Ιράκ. Αλλά μετά την επιστροφή του, θεωρήθηκε «σκληρός τύπος» μια εικόνα που θα καθόριζε όλη την πορεία του.

Η πρώτη συνάντηση

«Στην πρώτη μου συνάντηση με τον Σαντάμ, μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, ήξερε δύο πράγματα για μένα. Του είπα ότι με λένε Τζορτζ Πίρο και ότι ήμουν υπεύθυνος της ανάκρισης.

Και μου είπε αμέσως: «Είσαι Λιβανέζος».

Του είπα ότι οι γονείς μου ήταν Λιβανέζοι και μετά είπε: «Είσαι Χριστιανός».

Τον ρώτησα αν αυτό ήταν πρόβλημα και μου είπε απολύτως όχι. Αγαπούσε τον Λιβανέζικο λαό. Οι Λιβανέζοι τον αγαπούσαν. Και είπα, «Λοιπόν, υπέροχα. Θα τα πάμε υπέροχα». Ο Σαντάμ ήταν Σουνίτης Μουσουλμάνος, ενώ οι περισσότεροι Ιρακινοί είναι Σιίτες.

Μπέργκεν: Πόσο καιρό ήσουν με τον Σαντάμ; Και, φυσικά, επικοινωνούσατε στα αραβικά διαρκώς, σωστά;

Piro: Περίπου επτά μήνες. Αρχικά τον έβλεπα τα πρωινά. Μετέφραζα για το ιατρικό του προσωπικό. Μετά, οι επίσημες ανακρίσεις γίνονταν μία ή δύο φορές την εβδομάδα για αρκετές ώρες. Όσο περνούσε ο καιρός, άρχισα να περνάω όλο και περισσότερο χρόνο μαζί του γιατί μπορούσα να επικοινωνήσω άμεσα και πολύ γρήγορα μαζί του. Το έκανα περίπου πέντε έως επτά ώρες κάθε μέρα, ο ένας απέναντι στον άλλον, μερικές ώρες το πρωί, μερικές ώρες το απόγευμα.

Και μιλήσαμε για όλα. Ειδικά τους πρώτους δύο μήνες, στόχος μου ήταν απλώς να τον κάνω να μιλήσει. Ήθελα να μάθω τι εκτιμούσε στη ζωή του τι του αρέσει, τι αντιπαθούσε και τις διαδικασίες σκέψης του. Έτσι μιλήσαμε για τα πάντα, από την ιστορία, την τέχνη, τον αθλητισμό μέχρι την πολιτική. Συζητούσαμε για πράγματα για τα οποία ήξερα ότι δεν θα είχε καμία επιφύλαξη ή δισταγμό να μιλήσει.

Με ρωτούσαν για την πρώτη ανάκριση που έκανα στον Σαντάμ, λέγοντας: «Ποιο ήταν το θέμα;» Η πλειοψηφία εκείνης της πρώτης συζήτησης αφορούσε ένα δημοσιευμένο μυθιστόρημά του γιατί ήξερα ότι δεν επρόκειτο να πει ψέματα γι’ αυτό. Και είχα ερευνήσει και μελετήσει το βιβλίο.

(….)

Ήθελα να καταλάβω τον Σαντάμ και να γνωρίσω τον Σαντάμ όπως εκείνος έβλεπε τον εαυτό του. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα: Η απόφαση του Σαντάμ να εισβάλει στο Κουβέιτ το 1990. Πήρα συνέντευξη από όλους τους άλλους «κρατούμενους υψηλής αξίας» και μιλήσαμε συγκεκριμένα για αυτήν την απόφαση. Υπήρξε λοιπόν μια κρίσιμη συνάντηση όπου ο Σαντάμ αποφάσισε να εισβάλει στο Κουβέιτ. Ήξερα πού κάθονταν όλοι στην αίθουσα συνεδριάσεων, τι έκανε ο Σαντάμ, πού έβαλε ακόμη και τη ζώνη του όπλου του και πώς την τοποθέτησε.

Έτσι, όταν του μιλούσα, ανέφερα αυτές τις μικρές λεπτομέρειες για να ενισχύσω το πόσο γνώστης ήμουν και πόσο δύσκολο θα ήταν να παραποιήσω ή να πω ψέματα για γεγονότα. Προκαλεί τεράστιο άγχος στον κρατούμενο όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν ειδικό, επειδή πρέπει να σκεφτεί πολύ σκληρά για να αναπτύξει οποιοδήποτε είδος ψέματος που έχει πιθανότητες να πετύχει.

(…)

Δεν του άρεσε ο Μπιν Λάντεν

Bergen: Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, πολλοί Αμερικανοί πίστευαν ότι ο Σαντάμ συμμετείχε προσωπικά στην 11η Σεπτεμβρίου. Mίλησε για αυτό;

Piro: Όπως θυμάστε, πριν από την εισβολή στο Ιράκ, υπήρχαν αξιωματούχοι στο Υπουργείο Άμυνας που ισχυρίστηκαν ότι το Ιράκ ενεπλάκη επιχειρησιακά στην 11η Σεπτεμβρίου, και έπρεπε να προσδιορίσουμε εάν αυτό ήταν πραγματικό ή όχι. Αυτή ήταν η δεύτερη υψηλότερη προτεραιότητά μας. Η πρώτη, ήταν το πρόγραμμα Οπλων Μαζικής Καταστροφής (OMK) του Ιράκ. Μετά ήταν η έκταση της σχέσης μεταξύ της Αλ Κάιντα και Ιράκ.

Ο Σαντάμ μου είπε ότι δεν του άρεσε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ότι δεν πίστευε στην ιδεολογία της Αλ Κάιντα επειδή είχε στόχο να δημιουργήσει ένα ισλαμικό κράτος σε όλο τον αραβικό κόσμο. Λοιπόν, ο Σαντάμ δεν είχε καμία επιθυμία να παραδώσει την εξουσία ή να παραδώσει οτιδήποτε σε κάποιον άλλο. Ο Σαντάμ αστειευόταν για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, λέγοντας: «Πραγματικά δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι κανέναν με τέτοια γένια».

Bergen: Ο Σαντάμ ήταν κοσμικός, σωστά;

Piro: Ο Σαντάμ ήθελε να θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Άραβες Μουσουλμάνους ηγέτες στην ιστορία. Στο μυαλό του, ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος πολεμιστής στην αραβική μουσουλμανική ιστορία.

O πρώην πράκτορας του FBI George Piro

Bergen: Εκεί πάνω με τον Σαλαντίν;

Piro: Ναι. {Νο1] ήταν ο Προφήτης Μωάμεθ. Νο. 2 ο Σαλαντίν και μετά είναι το Νο. 3. Έτσι, για να αναγνωριστεί ο Σαντάμ ως τέτοιος μεγάλος ηγέτης και πολεμιστής, έπρεπε να θεωρείται θρησκευόμενος. Ήταν όμως πολύ κοσμικός. Προώθησε τον αραβικό εθνικισμό έναντι της ισλαμικής προοπτικής. Επικεντρώθηκε περισσότερο στην αραβική πτυχή του Ιράκ έναντι της ισλαμικής πτυχής του Ιράκ.

Μπέργκεν: Όπλα Μαζικής Καταστροφής: Πώς προέκυψε αυτό και τι είπε;

Piro: Όταν επιλέχθηκα να ανακρίνω τον Σαντάμ, πήγα στη CIA στο Langley (Βιρτζίνια). Συναντήθηκα με αξιωματούχους της υπηρεσίας, ειδικά με εκείνους που επικεντρώθηκαν στο Ιράκ και τον Σαντάμ. Ηταν πολύ προφανές ότι ο Σαντάμ ήταν πολύ απρόθυμος να μιλήσει για τα ΟΜΚ και την Αλ Κάιντα, ειδικά αρχικά. Ήταν πολύ επιφυλάκτικός.

Έτσι, δεν επρόκειτο να αναφέρω τα ΟΜΚ ή την Αλ Κάιντα έως ότου ένιωσα ότι ο Σαντάμ θα μπορούσε να είναι ειλικρινής, και πρόθυμος να συζητήσει το θέμα. Δεν είχε νόημα να αναφέρεις κάτι όταν ξέρεις ότι δεν θα θέλει να δώσει αληθινές απαντήσεις ή να ασχοληθεί με το θέμα.

Τα γενέθλια

Στα 67α γενέθλιά του, ενώ βρισκόταν στη φυλακή και τον ανέκρινα, ο ιρακινός λαός είχε την ευκαιρία να δείξει όχι μόνο στον κόσμο, αλλά και το πιο σημαντικό στον Σαντάμ, πώς ένιωθαν πραγματικά για αυτόν. Και το έκαναν. Και ήταν συντριπτικό μίσος.

Βλέποντας στην τηλεόραση ότι τον μισούν

Οι Ιρακινοί γιόρταζαν το ότι δεν ήταν αναγκσμένοι να γιορτάζουν τα γενέθλιά του. Και εκείνη την ημέρα, το είδε αυτό στην τηλεόραση. Του πρόσθεσε ένα σημαντικό συναισθηματικό βάρος πάνω του και όλη την ημέρα, αυτό τον επηρέασε. Του προξένησε κατάθλιψη, και στο τέλος της ημέρας, οι μόνοι που νοιάζονταν για τα γενέθλιά του ήταν οι… πράκτορες του FBI.

Η μαμά μου έφτιαξε σπιτικά μπισκότα και του τα έφερα. Ηπιαμε τσάι.

Του ανέβασε τη διάθεση, και αυτό ήταν μέρος της διαδικασίας για τη συνεχή ενίσχυση αυτής της σχέσης. Ηρθε μια στιγμή που είπε:  «Δεν θέλω να απαντήσω σε καμία ερώτηση», αλλά μετά άλλαζε: «Αλλά θέλω ακόμα να σου μιλήσω». Και έφτασα στο σημείο που μπόρεσα να του πω: «Άκου, αν δεν θέλεις να μου πεις κάτι, δεν πειράζει, αλλά μη μου λες ψέματα. Είναι ασέβεια».

Έτσι, όσον αφορά τα ΟΜΚ, δεν το ανέφερα παρά μόνο περίπου πέντε μήνες μετά την ανάκριση.

Bergen: Και τι σου είπε;

Piro: Λοιπόν, αυτό που μου είπε ήταν ότι, φυσικά, το Ιράκ δεν είχε τα όπλα μαζικής καταστροφής που υποπτευόμασταν. [Ομως] Ο Σαντάμ είχε δώσει μια ομιλία τον Ιούνιο του 2000, στην οποία έλεγε ότι το Ιράκ είχε ΟΜΚ; Ήθελαν λοιπόν να τον ρωτήσω για την ομιλία και έψαξα έναν τρόπο ή μια ευκαιρία να του αναφέρω το θέμα και να μπορέσω να κάνω μια ειλικρινή συζήτηση μαζί του σχετικά με εκείνη την ομιλία χωρίς να καταλάβει όμως ότι τον ανακρίνω για τα Οπλα Μαζικής Καταστροφής.

Και όταν μου μιλούσε για εκείνη την ομιλία, [κατάλαβα] ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του δεν ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ισραήλ. Ο μεγαλύτερος εχθρός του ήταν το Ιράν. Μου είπε ότι προσπαθούσε συνεχώς να το ανταγωνιστεί. Ο μεγαλύτερος φόβος του Σαντάμ ήταν μήπως το Ιράν ανακάλυπτε πόσο αδύναμο και ευάλωτο είχε γίνει το Ιράκ. Τ’οτε  τίποτα δεν θα το εμπόδιζε να εισβάλει και να καταλάβει το νότιο Ιράκ. Έτσι, ο στόχος του ήταν να κρατήσει μακριά το Ιράν.

Bergen: Δηλαδή εκείνη την περίοδο πριν από την εισβολή των ΗΠΑ, υποστήριζε ότι είχε όπλα μαζικής καταστροφής ή ήταν διφορούμενος σχετικά με αυτό για να αποτρέψει τους Ιρανούς από την εισβολή στο Ιράκ. Αυτό λες;

Piro: Απολύτως. Γιατί αυτή ήταν η πιο σημαντική απειλή του. Δεν ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν το Ιράν, και ήταν σκόπιμα παραπλανητικός ή κάπως διφορούμενος σχετικά με αυτό.

(…)

Bergen: Εξεπλάγη από την εισβολή των ΗΠΑ;

Piro: Όχι, δεν εξεπλάγη όταν συνέβη. Αρχικά δεν πίστευε ότι θα εισβάλουμε. Αν κοιτάξετε το μεγαλύτερο μέρος του 2002, είχε την εντύπωση ότι επρόκειτο να κάνουμε αεροπορικές επιδρομές, όπως κάναμε το 1998, στην εκστρατεία βομβαρδισμού των ΗΠΑ που ονομαζόταν Desert Fox (Αλεπού της Ερήμου). Τετραήμερες αεροπορικές επιδρομές, από τις οποίες κατάφερε να επιβιώσει.

Γι’ αυτό λοιπόν ήταν προκλητικός μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2002, οπότε και συνειδητοποίησε ότι ο Πρόεδρος Μπους σκόπευε να εισβάλει στο Ιράκ. Έτσι, άλλαξε θέση ή στάση και επέτρεψε σε επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ να προσπαθήσουν να το αποτρέψουν. Ωστόσο, μου είπε ότι πιθανότατα τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2002, συνειδητοποίησε ότι ο πόλεμος ήταν αναπόφευκτος και μετά άρχισε να προετοιμάζει τον εαυτό του, την ηγεσία και τον στρατό του για πόλεμο.

Bergen: Πιστεύετε ότι εξεπλάγη από το πόσο γρήγορα οι ΗΠΑ ανέτρεψαν το καθεστώς του;

Piro: Μου είπε ότι ζήτησε από τους στρατιωτικούς διοικητές του να προετοιμαστούν για δύο εβδομάδες συμβατικού πολέμου, και τότε σε εκείνο το σημείο, περίμενε ότι ο αντισυμβατικός πόλεμος ή η εξέγερση θα ξεκινούσε, και αυτό θα έκανε πολύ πιο δύσκολο τον πόλεμο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Bergen: Μεγάλο μέρος της ανάκρισής σας αποτέλεσε τη βάση για τη δίκη του Σαντάμ; Ερευνήσατε τα εγκλήματά του κατά του λαού του και αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν τελικά στο δικαστήριο εναντίον του και οδήγησαν στη δίκη του και τελικά στην εκτέλεσή του. 

Piro: Αυτό είναι σωστό. Ο πρωταρχικός μας στόχος ήταν να συλλέξουμε πληροφορίες, να απαντήσουμε στα δύο βασικά ερωτήματα που μας οδήγησαν στον πόλεμο, αλλά και να συλλέξουμε οποιαδήποτε στοιχεία που θα ήταν χρήσιμα για την τελική δίωξή του, επειδή όλοι κατάλαβαν, κάποια στιγμή, ο Σαντάμ έπρεπε να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για τις φρικαλεότητες που ήταν υπεύθυνος.

Έτσι, επικεντρωθήκαμε και σε ιστορικά γεγονότα: Μιλήσαμε για την εισβολή στο Κουβέιτ και την εκτόξευση αερίων εις βάρος των Κούρδων. Ο Σαντάμ έκανε κρίσιμες παραδοχές. Και όχι μόνο ο Σαντάμ αλλά και όλοι οι άλλοι υφιστάμενοι ηγέτες του.

Έτσι, μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε όλα αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία, και είχα την τύχη να μου ζητηθεί να συντάξω την έκθεση που ήταν η βάση της δίωξης του Σαντάμ. Εντοπίσαμε μάρτυρες που επέζησαν από αυτές τις επιθέσεις που ήταν πρόθυμοι να ταξιδέψουν και να εμφανιστούν στο δικαστήριο μπροστά στον Σαντάμ και να καταθέσουν τα εγκλήματά του και ανακτήσαμε έγγραφα και ήχο που υποστήριζαν τη δίωξη.

Bergen:(…) Ο Σαντάμ ήταν ένας τρομερός άνθρωπος. Είναι ένας από τους πιο δολοφονικούς άνδρες του τέλους του 20ου αιώνα. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, κράτησε ένα «καπάκι», συγκρατούσε διάφορα πράγματα στο Ιράκ, το οποίο είχε ένα λειτουργικό εκπαιδευτικό σύστημα και έναν σχετικά μορφωμένο πληθυσμό, και που όλα ανατινάχτηκαν λόγω της εισβολής των ΗΠΑ . Πώς τα σκέφτεστε λοιπόν όλα αυτά;

Piro: Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση. Ο Σαντάμ είναι ένας από τους πιο βάναυσους δικτάτορες της εποχής μας και ήταν υπεύθυνος για μερικές από τις πιο φρικτές πράξεις στην ιστορία. Αλλά από την άλλη, μου είπε ότι δεν είχαμε ιδέα πόσο δύσκολο ήταν να κυβερνήσουμε το Ιράκ, αλλά θα το καταλάβουμε όταν τον εξοντώσουμε.

Και μετά αναρωτιέσαι, άξιζε τον κόπο; Ως πράκτορας του FBI, ευτυχώς, δεν ήμουν σε θέση να το σκεφτώ ή να επικεντρωθώ σε αυτό. Η δουλειά μου ήταν να ανακρίνω.

(…)

Bergen: Τελικά, ο Σαντάμ εκτελέστηκε από τη σιιτική ιρακινή κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2006.Το βίντεο που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση έδειχνε ότι λίγες στιγμές πριν απαγχονιστεί, οι φρουροί που τον μετέφεραν στο θάλαμο εκτελέσεων τον κορόιδευαν φωνάζοντας το όνομα ενός διάσημoυ σιίτη κληρικού. Το είδες αυτό; Ποια ήταν η αντίδρασή σου;

Piro: Ναι. Το είδα αυτό, αφού μεταδόθηκε σε κάθε ειδησεογραφικό κανάλι σε όλο τον κόσμο. Και θα είμαι ειλικρινής, δεν το απόλαυσα. Και το έχω δει μόνο μία φορά. Και ο λόγος για τον οποίο δεν το απόλαυσα ήταν ότι έβγαινε πέραν της νομιμότητας, σωστά; Ο Σαντάμ εκτελέστηκε με βάση την καταδίκη του για τα εγκλήματα που είχε διαπράξει εναντίον του ιρακινού λαού. Οταν κοιτάζεις πώς εκτελέστηκε, έμοιαζε με εκδίκηση.

Bergen: Για όσους δεν έχουν δει αυτή την κασέτα της εκτέλεσης του Σαντάμ, τι ήταν αυτό που πιστεύετε ότι ήταν λάθος;

Piro: Ο Σαντάμ και εγώ είχαμε μιλήσει για την επικείμενη εκτέλεσή του γιατί ήξερε ότι επρόκειτο να καταδικαστεί και να εκτελεστεί, άσχετα με το τι είδους υπεράσπιση θα είχε. Γι’ αυτόν, λοιπόν, η δίκη του και η εκτέλεσή του ήταν μια ευκαιρία να ξαναφτιάξει ή να εξαργυρώσει την εικόνα του. Ήθελε να ξεπεράσει την εικόνα του να τον βγάζουν από την τρύπα όπου τον συνέλαβαν Αμερικανοί στρατιώτες, ατημέλητο, και κάποιοι να τον λένε δειλό επειδή δεν αντιστάθηκε ή δεν πολέμησε. Έτσι, γι’ αυτόν, η δίκη και η εκτέλεσή του ήταν μια ευκαιρία να διαγράψει εκείνες τις εικόνες και να δώσει κάτι άλλο για να τον θυμούνται οι άνθρωποι.

Στην εκτέλεσή του, καθώς τον προσήγαγαν, αυτοί που εκτελούσαν την διαδικασία τον κορόιδευαν. Τον κορόιδευαν, και εκείνος προσευχόταν. Δεν χρειάστηκε να τον βοηθήσουν στο σχοινί και δεν φόρεσε μάσκα για να καλύψει το πρόσωπό του. Εμφανίστηκε πολύ προκλητικός και, κατά μία έννοια, πολύ δυνατός ή γενναίος. Και αυτό θυμάται ο κόσμος, ειδικά μεταξύ του σουνιτικού πληθυσμού στον αραβικό κόσμο.

Βergen: Και τώρα γράφεις ένα βιβλίο. Πώς το συνδυάζεις;

Piro: Με την έγκριση του FBI  γράφω ένα βιβλίο για την εμπειρία εκείνη. Ο στόχος μου είναι να επιτρέψω στον αναγνώστη να μπει μέσα στην ανάκριση και να νιώσει ότι κάθονται εκεί και την παρακολουθούν από πρώτο χέρι, όχι μόνο αυτά που έλεγε ο Σαντάμ -μερικά από αυτά είναι ήδη διαθέσιμα. Αλλά περισσότερα για την ίδια την εμπειρία, τις προκλήσεις, την παρτίδα σκάκι που παίξαμε εκείνος και εγώ.

Είχα επίσης την ευκαιρία να έχω μια εικόνα για το ημερολόγιο που κρατούσε. Μπορούσα να δω τις σκέψεις του όταν ήταν στη φυλακή. Ο Σαντάμ μου είπε ότι τον γνώρισα καλύτερα από τους δύο γιους του γιατί κατέληξα να περνώ περισσότερο χρόνο μαζί του από τους δύο γιους του.  Ολα αυτά θα υπάρχουν στο βιβλίο για να δώσουν στον αναγνώστη μια εικόνα όχι μόνο για τον βάναυσο δικτάτορα αλλά και για τις άλλες πλευρές του Σαντάμ Χουσεΐν.

Bergen: Θα είναι ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα.

Mε πληροφορίες από CNN 

Νικολάε Τσαουσέσκου: Το αξιοθρήνητο τέλος ενός στυγνού δικτάτορα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: