2 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού σωρεύτηκαν στους ωκεανούς τα τελευταία 40 χρόνια: Η μεγάλη κατρακύλα από το 2000 και μετά [videos]

Υπολείμματα πλαστικά σε ακτή Image by H. Hach from Pixabay




Στην επιφάνεια σε γιγάντια στρώματα, στα στομάχια των ψαριών και στα μεγαλύτερα βάθη, πλαστικό πλημμυρίζει τους ωκεανούς. Αν και η παρουσία του και η ζημιά του είναι καλά τεκμηριωμένη, η ποσοτικοποίηση αυτών των σωματιδίων διαφόρων μεγεθών παραμένει δύσκολο να μετρηθεί.

Μια ομάδα έντεκα επιστημόνων σε όλο τον κόσμο ξεκίνησε να δημιουργήσει μια «παγκόσμια χρονοσειρά», η οποία υπολογίζει τη μέση πλαστική ρύπανση στον πλανήτη τα τελευταία σαράντα χρόνια – από το 1979 έως το 2019. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στο περιοδικό PLOS ONE, είναι «ανησυχητικά».

Μέχρι το 1990, οι επιστήμονες παρατήρησαν μια «κυμαινόμενη αλλά στάσιμη» καμπύλη. Αλλά οι ερευνητές έχουν βρει μια «εκθετική ανάπτυξη μικροπλαστικών στον παγκόσμιο ωκεανό από τη δεκαετία του 2000, φτάνοντας περισσότερα από 170 τρισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια», προειδοποιεί ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Marcus Eriksen.

Το 2018, υπήρχαν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια τόνοι μικροπλαστικών στους ωκεανούς. Για να κάνουν τους υπολογισμούς τους, οι ειδικοί συγκέντρωσαν δεδομένα που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1979 και 2019 σχετικά με την ποσότητα πλαστικού που επιπλέει στους ωκεανούς από σχεδόν 12.000 σημεία ελέγχου σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια υπολόγισαν και μοντελοποίησαν τη διακύμανση της ποσότητας πλαστικού που περιέχεται στους ωκεανούς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι εξελίξεις μπορεί να έχουν επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες όπως «δημόσιες πολιτικές, παραγωγή πλαστικών, κατακερματισμός ήδη υπάρχοντος πλωτού πλαστικού ή ακόμη και διαχείριση και εμπόριο απορριμμάτων».

Το 2022, η Περιβαλλοντική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα για τη σύσταση μιας «διακυβερνητικής επιτροπής διαπραγματεύσεων» με αποστολή να αναπτύξει έως τα τέλη του 2024 ένα «νομικά δεσμευτικό» κείμενο για τον «τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης στους ωκεανούς». Προς το παρόν όμως ο ορίζοντας δεν φαίνεται ευνοϊκός. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Back to Blue εκτιμά ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει σχεδόν να διπλασιάσουν την κατανάλωση αυτού του υλικού μέχρι το 2050.

Με πληροφορίες από liberation.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Ανακάλυψη για Νόμπελ που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο: Ένζυμο βακτηρίου μετατρέπει τον αέρα σε ηλεκτρική ενέργεια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: