Βαθαίνει η κρίση στον Λίβανο: Kατέρρευσε η λίρα μετά τους εμπρησμούς τραπεζών από εξοργισμένους καταθέτες

Οργισμένος διαδηλωτής φωνάζει συνθήματα μπροστά από την είσοδο τράπεζας που έχει τυλιχθεί στις φλόγες. EPA/WAEL HAMZEH




Οι οργισμένες διαμαρτυρίες καταθετών και άλλων πολίτων κατά των τραπεζών και η πυρπόληση καταστημάτων τους την Πέμπτη, οδήγησαν τη λιβανική λίρα σε κατάρρευση καθώς το εθνικό νόμισμα της χώρας σημειώνει ισοτιμία έναντι του δολαρίου, στην παράλληλη αγορά σχεδόν, 1 δολ. προς 84.000 λίρες.

Η καθοδική πορεία του λιβανέζικου νομίσματος καταγράφεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Δεκάδες διαδηλωτές, οι περισσότεροι από τους οποίους λέγεται ότι δεν ήταν καταθέτες, έσπασαν και πυρπόλησαν υποκαταστήματα εμπορικών τραπεζών σε μια γειτονιά στην πρωτεύουσα, Βηρυτό, και απέκλεισαν ορισμένους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους άτυπους περιορισμούς στις αναλήψεις που ισχύουν εδώ και χρόνια.

Ο επικεφαλής της ένωσης καταθετών, Hassan Mughniyeh, δήλωσε σε συνέντευξη του στο «Sky News Arabia» ότι διακρίνει μια προσπάθεια να καταστραφεί περισσότερο η χώρα κάτι που θα κληθεί να πληρώσει ο πολίτης.

Μάλιστα αναφέρθηκε σε ύποπτες κινήσεις που επιδιώκουν το χάος στη χώρα και κατηγόρησε την πολιτική τάξη για ότι συμβαίνει σήμερα

Μια πιο ψύχραιμη τοποθέτηση έκανε ο ειδικός στον τραπεζικό κίνδυνο Mohammed Al-Fuhaily που συνόψισε την τρέχουσα κατάσταση ως εξής:

Τραπεζικοί ιδιοκτήτες και τραπεζίτες αποφάσισαν να απεργήσουν και να κλείσουν πριν από αρκετές ημέρες για να πιέσουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Αιτήματα όμως έχουν και οι καταθέτες τους και αποφάσισαν να ξεσηκωθούν για να τα πετύχουν.

Ο Λίβανος περιστρέφεται σε έναν φαύλο κύκλο λόγω της απουσίας βούλησης να υιοθετηθούν οι απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις όπως απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η πολιτική ένταση δημιούργησε ασάφεια με αποτέλεσμα τα μονοπώλια και οι κερδοσκόποι να βγάλουν κέρδη εις βάρος της λίρας του Λιβάνου.

Πρόσφατα, η Ένωση Τραπεζών απεργούσε και έκλεισε τις τράπεζες για να διατηρήσουν τα τραπεζικά τους συμφέροντα.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Θρίλερ με την εξαφάνιση του Κινέζου επιχειρηματία Μπάο Φαν: Είναι πασίγνωστος στους κύκλους του τομέα της τεχνολογίας

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: