Το μήνυμα (η επίσκεψη Μπάιντεν) και το μέσο (νέα προηγμένα οπλικά συστήματα): Αποχώρησε από το Κίεβο ο πρόεδρος των ΗΠΑ

epa10479695 A handout photo made available by the Ukrainian Presidential Press Service on 20 February 2023 shows Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) with US President Joe Biden visiting the ‘Walk of the Brave’ on Constitution Square near a plaque dedicated to the US leader, in Kyiv (Kiev), Ukraine, amid Russia’s invasion. The White House announced on 20 February, that US President Biden met with Ukrainian President Zelensky and his team to extended discussions on US support for Ukraine. EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT — MANDATORY CREDIT: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιώντας μια ολιγόωρη αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο, από την Πολωνία όπου πραγματοποιεί βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη.

Η απόφαση κρατήθηκε μυστική ως την τελευταία στιγμή για εύλογους λόγους ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε με τρένο, και αποτελεί από μόνη της μια δήλωση για την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συμπαρασταθούν με κάθε μέσο στον αγώνα των Ουκρανών για την απελευθέρωση και του τελευταίου τετραγωνικού μέτρου των εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία από το 2014, με την πρώτη εισβολή στην Κριμαία.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν παρέμεινε στο Κίεβο περίπου 4 ώρες και εκτός από τη συμβολική σημασία της επίσκεψης τη συνόδευσε και με ανακοινώσεις για νέα βοήθεια.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι τα πρόσθετα οπλικά συστήματα θα είναι αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Περιλαμβάνουν, πυρομαχικά πυροβολικού και περισσότερες ρουκέτες για το HIMARS, κινητά συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης που έχουν ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης. Εκτοξεύουν πυρομαχικά GMLRS με καθοδήγηση ακριβείας και είναι ακριβή σε απόσταση λίγων μέτρων σε βεληνεκές έως και 50 μίλια (80 χιλιόμετρα).

Τα όπλα κατά της θωράκισης περιλαμβάνουν πυραύλους Javelin για την απομάκρυνση αρμάτων μάχης και παρόμοιων οχημάτων. Αυτά τα όπλα που εκτοξεύονται από τον ώμο οδηγούνται αυτόματα στον στόχο, χτυπώντας από την κορυφή όπου η πανοπλία είναι στην πιο αδύναμη.

Θα κερδίσουμε τον ιστορικό αγώνα

Σε μια κοινή τηλεοπτική δήλωση, ο Ζελένσκι επισήμανε ότι ο «δημοκρατικός κόσμος» πρέπει «να κερδίσει αυτόν τον ιστορικό αγώνα».

«Είναι η πιο σημαντική επίσκεψη σε όλη την ιστορία των σχέσεων ΗΠΑ-Ουκρανίας», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι «υπογραμμίζει τα αποτελέσματα που έχουμε ήδη επιτύχει». «Σήμερα οι διαπραγματεύσεις μας ήταν πολύ καρποφόρες», είπε ο Ζελένσκι.

Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης σίγουρα θα φανούν και θα έχουν αντανάκλαση στο πεδίο της μάχης. Η απόφαση των ΗΠΑ να δώσουν άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία νωρίτερα τον Ιανουάριο έχει ήδη συμβάλει στην ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας, λέει ο Zelensky, προσθέτοντας ότι αυτός και ο Biden μίλησαν επίσης για όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

«Ξέρω ότι θα υπάρξει ένα πολύ σημαντικό πακέτο υποστήριξης προς την Ουκρανία… που θα εξυπηρετεί ένα σαφές μήνυμα ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας δεν έχει καμία πιθανότητα», λέει ο Ζελένσκι.

«Η Ουκρανία σας είναι ευγνώμων, κύριε Πρόεδρε», λέει στον Μπάιντεν.

Πριν από τη συνέντευξη Τύπου, ο Τζο Μπάιντεν μιλώντας με τον Volodymyr Zelensky επαίνεσε τους πολίτες της Ουκρανίας για τις «ηρωικές» μάχες τους – παρά την έλλειψη στρατιωτικής εμπειρίας.

Είπε: «Και πάλι ο θαυμασμός για τον λαό της Ουκρανίας, τους απλούς, εργατικούς πολίτες, που δεν είχαν ποτέ εκπαιδευτεί στον στρατό, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ανέβηκαν είναι κάτι παραπάνω από ηρωικό και όλος ο κόσμος το πιστεύει».

Περπατώντας δίπλα δίπλα

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι της Ουκρανίας εμφανίστηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο στο κέντρο του Κιέβου και αργότερα έκαναν κοινές δηλώσεις, στην οποία ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την «ακλόνητη» υποστήριξη που είχε λάβει η Ουκρανία από τις ΗΠΑ.

Στην ομιλία του δίπλα στον Πρόεδρο Ζελένσκι, ο Πρόεδρος Μπάιντεν επαίνεσε το θάρρος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ σημείωσε ότι είχε επισκεφθεί το Κίεβο έξι φορές όταν είχε υπηρετήσει νωρίτερα ως αντιπρόεδρος.

«Ήξερα ότι θα επέστρεφα», είπε.

“Ο Πούτιν πίστευε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Δύση ήταν διχασμένη… βασίζει στο ότι δεν θα μείνουμε μαζί. Βασιζόταν στην αδυναμία να κρατήσει το ΝΑΤΟ ενωμένο. Βασιζόταν σε εμάς ότι δεν θα μπορέσουμε να φέρουμε άλλους στο πλευρό του Ουκρανία.

“Πίστευε ότι θα μπορούσε να μας ξεπεράσει. Δεν νομίζω ότι το σκέφτεται αυτή τη στιγμή. Απλώς έκανε λάθος.”

Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής φώναζαν ενώ ο Ζελένσκι και ο Μπάιντεν βρίσκονταν μέσα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ στο κέντρο του Κιέβου.

Το μυστικό ταξίδι του Μπάιντεν στην Ουκρανία έγινε μέσω τρένου από τα σύνορα της Πολωνίας, αναφέρουν οι New York Times.

Η επίσκεψη στο Κίεβο παρέμεινε μυστική λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια. Οι αναφορές αναφέρουν επίσης ότι ο Μπάιντεν αναχώρησε από την Ουάσιγκτον χωρίς προειδοποίηση αφού ο ίδιος και η σύζυγός του Τζιλ είχαν ένα σπάνιο δείπνο σε ένα εστιατόριο το βράδυ του Σαββάτου.

Αξιωματούχοι είχαν αρνηθεί ότι ο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου ταξιδιού του στην Ανατολική Ευρώπη.

Οι New York Times αναφέρουν: «Πράγματι, ο Λευκός Οίκος το βράδυ της Κυριακής εξέδωσε ένα δημόσιο πρόγραμμα για τη Δευτέρα που δείχνει τον πρόεδρο να βρίσκεται ακόμα στην Ουάσιγκτον και να φεύγει το βράδυ για τη Βαρσοβία, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ήδη μισό πλανήτη μακριά».

Μέχρι σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία και φαίνεται ότι δεν θα τελειώσει σύντομα.

Την ίδια ώρα σε Βρυξέλλες και Μόσχα

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το τελευταίο πακέτο κυρώσεων του μπλοκ κατά της Ρωσίας, που θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας

Εν τω μεταξύ, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Wang Yi, βρίσκεται στη Μόσχα – μια μέρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken προειδοποίησε ότι η Κίνα σκέφτεται να παράσχει στη Ρωσία «θανατηφόρα υποστήριξη» με τη μορφή όπλων και πυρομαχικών.

Ο εμπειρογνώμονας άμυνας και ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ και πρώην αναλυτής του ΝΑΤΟ, Δρ Πάτρικ Μπέρι, είπε ότι το κύριο στοιχείο από τη συνάντηση του Μπάιντεν είναι η δέσμευση των συμμάχων του ΝΑΤΟ ότι «είμαστε σε αυτό μακροπρόθεσμα».

Μιλώντας στο BBC News, είπε: «Σηματοδοτούν στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ουσιαστικά είμαστε σε αυτό και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε και ως εκ τούτου θα πρέπει να αμφισβητήσετε τις θεμελιώδεις υποθέσεις σας σχετικά με την προσπάθεια να μας ξεπεράσετε σε αυτόν τον πόλεμο».

Ο Bury μίλησε επίσης για μια αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπάιντεν σήμερα και όχι στην επέτειο ενός έτους στις 24 Φεβρουαρίου.

Είπε: «Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, μάλλον δεν ήθελαν να στείλουν τον πρόεδρο στην επέτειο λόγω των αυξημένων κινδύνων από ρωσικούς βομβαρδισμούς εκείνη την ημέρα.

«Θα είχαν προγραμματιστεί για αρκετό καιρό, αυτές οι επισκέψεις, απαιτούν πολύ σχεδιασμό ασφάλειας φυσικά, και πιθανότατα είχε συζητηθεί ή ακόμα και συζητηθεί πριν όταν ο Ζελένσκι επισκέφθηκε τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο».

Με πληροφορίες από BBC

Καταλυτικό μήνυμα Μπάιντεν στον Πούτιν: Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο, στον ένα χρόνο της εισβολής [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: