Καταλυτικό μήνυμα Μπάιντεν στον Πούτιν: Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο, στον ένα χρόνο της εισβολής [videos]

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένκσι υποδέχεται στο Κίεβο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν Πηγή Zelensky Official / Telegram




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφτασε το μεσημέρι, ώρας Ελλάδας στο Κίεβο στην πρώτη του επίσκεψη στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας πριν από σχεδόν ένα χρόνο – στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Πρόκειται για καταλυτικό μήνυμα  προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία, για την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να στηρίξουν την Ουκρανία στο αγώνα της για απελευθέρωση όλων των εδαφών της από τους εισβολείς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία θα ανακοινωθεί αύριο.

  • Στο νέο πακέτο θα περιλαμβάνονται πυρομαχικά για τα αμερικανικά οπλικά συστήματα HIMARS.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου αποτελεί «εξαιρετικά σημαντική κίνηση υποστήριξης για όλους τους Ουκρανούς».

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι συζήτησε με τον Τζο Μπάιντεν την προμήθεια όπλων μακρού βεληνεκούς

Οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Κίεβο κατά την διάρκεια της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου, χωρίς να υπάρξει ρωσική πυραυλική επίθεση.

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με εκκίνηση από την Πολωνία όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη για να συναντήσει το πρόεδρο της χώρας Andrzej Duda.

Από νωρίς σήμερα (Δευτέρα) το πρωί υπήρχαν στην Ουκρανία φήμες ότι ένας σημαντικός καλεσμένος έφτανε στο Κίεβο, για τον οποίο η Ουκρανή πολιτικός Λέσια Βασιλένκο επιβεβαίωσε ότι είναι ο Μπάιντεν.

“Τζόζεφ Μπάιντεν, καλώς ήρθατε στο Κίεβο! Η επίσκεψή σας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό σημάδι υποστήριξης για όλους τους Ουκρανούς”, αναφέρεται στο μήνυμα που δημοσίευσε ο Ζελένσκι στο λογαριασμό του στο Telegram.

Η συνάντηση πραγματοποιείται την ημέρα που η Ουκρανία τιμά τη μνήμη των θανάτων 107 ανθρώπων κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων πριν από εννέα χρόνια.

Το Κίεβο δεν είναι ξένο στις επίσημες επισκέψεις, ωστόσο αυτή είναι διαφορετική.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντά τον ηγέτη της Ουκρανίας στην καρδιά της πρωτεύουσας εν μέσω μιας μεγάλης σύγκρουσης είναι σημαντικό και συμβολικό.

Σε σχεδόν ένα χρόνο από την πλήρη εισβολή, στέλνει ένα σαφές μήνυμα στη Μόσχα – ότι η Αμερική και η Δύση δεν θα διστάσουν να υποστηρίξουν την Ουκρανία.

Μέτρα από νωρίς το πρωί

Μεγάλο μποτιλιάρισμα και κλείσιμο δρόμων ανέφεραν σήμερα το πρωί στο Κίεβο τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι ένας σημαντικός επισκέπτης θα μπορούσε να φτάσει σήμερα στην πόλη.

Η δημοσιογράφος Όλγα Τοκαριούκ με έδρα το Κίεβο είπε ότι οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης είναι κλειστοί για την κυκλοφορία εν μέσω φημών ότι υψηλόβαθμος δυτικός αξιωματούχος θα επισκεφθεί σήμερα.

Ενώ ο ουκρανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Euromaidan Press αναφέρει ότι «μεγάλοι περιορισμοί κυκλοφορίας στο κέντρο του Κιέβου» ενίσχυσαν τις εικασίες για «πιθανή επίσκεψη δυτικού αξιωματούχου υψηλού προφίλ στην Ουκρανία».

Και ένα άλλο ειδησεογραφικό πρακτορείο, το UkraineWorld, αναφέρει ότι υπάρχουν «μεγάλα μποτιλιαρίσματα» στο Κίεβο σήμερα το πρωί, με ορισμένες περιοχές στο κέντρο της πόλης «αποκλεισμένες για τη διέλευση μιας συνοδείας».

Με πληροφορίες από BBC

Ο άρρωστος και εμμονικός Πούτιν, ο μεγαλύτερος εγκληματίας μετά τον Χίτλερ: Επί ένα χρόνο καταστρέφει την Ουκρανία, αλλά και τη Ρωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: