Την Τρίτη τα ονόματα των μελών του υπουργικού Συμβουλίου: Ο Νίκος Αναστασιάδης παραδίδει την Προεδρία στο Νίκο Χριστοδουλίδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος. Credit: ΚΥΠΕ, ΓΤΠ, PIO, Σταύρος Ιωαννίδης




Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη του νέου κυβερνητικού σχήματος. Η ονοματολογία και οι εικασίες που είχαν αναπτυχθεί τις προηγούμενες μέρες λαμβάνουν αισίως τέλος, την Τρίτη (28/2) κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας του Νίκου Αναστασιάδη στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χθες ο κ. Χριστοδουλίδης είχε σημαντική τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου με πρωτοβουλία του τελευταίου.

Ο εκλελεγμένος πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, θα επισκεφθεί σύντομα το Ισραήλ μετά από σχετική πρόσκληση.

Μετά από δέκα χρόνια στη διακυβέρνηση του τόπου, ο κ. Αναστασιάδης παραδίδει τα ηνία του κράτους στο νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

Τα ονόματα του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν κλειδώσει και αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις, αύριο Τρίτη.

Στις 11:30 το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραστεί στην ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για την τελετή εγκατάστασης του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με την ολοκλήρωση της τελετής ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επιστρέψει στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου το προεδρικό ζεύγος θα υποδεχθεί τον νέο Πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά.

Μετά τη συνάντηση που θα έχουν στο Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα κατευοδώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος θα αποχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ο έβδομος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξελέγη για πρώτη φορά το 2013 και επανεξελέγη το 2018.

Στη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησης του διαχειρίστηκε τρεις μεγάλες κρίσεις, την οικονομική, την υγειονομική και τον τελευταίο χρόνο τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ υλοποιήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως το ΓεΣΥ, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και η μείωση της στρατιωτικής θητείας.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη αποχωρώντας αφήνει στους Κύπριους πολίτες το κληροδότημα της. Πρόκειται για το Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο», το οποίο αναμένεται να προσθέσει επιπλέον ποσοστό ύψους 7% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία πέραν των 11 χιλιάδων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Ο κ. Νετανιάχου συνεχάρη τον κ. Χριστοδουλίδη για την εκλογή του, τονίζοντας τη συνεισφορά του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας στην ενίσχυση των σχέσεων Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας από όλες τις θέσεις στις οποίες υπηρέτησε.

Νίκος Χριστοδουλίδης και Βενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν τη στρατηγική σημασία της σχέσης των δύο χωρών, καθώς και τις προοπτικές που υπάρχουν για περαιτέρω ενίσχυση σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων της οικονομίας, της άμυνας, της ενέργειας και του τουρισμού.

Εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Ισραηλινός Πρωθυπουργός αναφέρθηκαν επίσης στη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, προσβλέποντας στην επόμενη συνάντηση, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο.

Τόνισαν επίσης την ανάγκη ενδυνάμωσης της περιφερειακής συνεργασίας στην βάση μιας θετικής ατζέντας για ενίσχυση της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή.

Συζήτησαν επίσης τον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος ως το κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των σχέσεων με τα κράτη της Μέσης Ανατολής.

Το μεγάλο παράπονο του Αναστασιάδη για τον Γκουτέρες: Αφιέρωσε ελάχιστες ώρες στο Κραν Μοντανά για ένα πρόβλημα μισού αιώνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: