Τελικός «αιωνίων» για το κύπελλο ανδρών στο πόλο, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αντιμέτωποι στην Πάτρα [video]

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από τον αγώνα πόλο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ




Οι δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι του ελληνικού αθλητισμού θα τεθούν σήμερα (4/2) αντιμέτωποι στις 7 μ.μ. στην Πάτρα, στον τελικό του 23ου final-4 του κυπέλλου υδατοσφαίρισης ανδρών.

Αυτό που στα περισσότερα ομαδικά αθλήματα αποτελεί το απόλυτο ντέρμπι, στο πόλο δεν έχει ούτε αντίστοιχη βαρύτητα, ούτε πλούσια ιστορία, μιας που ο Παναθηναϊκός δεν αποτελεί παραδοσιακή δύναμη του χώρου και αρκείται σε κάποιες… εκλάμψεις, ενώ αντίθετα ο Ολυμπιακός είναι ο κυρίαρχος των εγχώριων διοργανώσεων εδώ και 30 χρόνια.

Για του λόγου το ασφαλές, τη στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» θα δώσουν το «παρών» σε τελικό κυπέλλου για 11η διαδοχική χρονιά (31η συνολικά) και ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν τον 24ο τίτλο τους και έκτο συνεχόμενο, οι «πράσινοι» φτάνουν μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία τους στην καταληκτική αναμέτρηση του θεσμού.

Η προηγούμενη ήταν το 2015 στο Καρπενήσι, όταν και πάλι βρέθηκαν απέναντι στον Ολυμπιακό και ηττήθηκαν εύκολα με 18-10.

Εκείνη η σεζόν (2014-15) ήταν η καλύτερη στην ιστορία του τμήματος υδατοσφαίρισης του Παναθηναϊκού. Με προποντή τον Κώστα Λούδη και ηγέτη στο νερό τον Γιώργο Αφρουδάκη, το «τριφύλλι» δεν αρκέστηκε στον τελικό του κυπέλλου, αλλά προκρίθηκε και στους τελικούς του πρωταθλήματος, όπου υπέκυψε με 3-0 απέναντι στον Ολυμπιακό, διεκδικώντας πάντως στα ίσια το εντός έδρας ματς της σειράς.




Ο «συνδετικός κρίκος» 

Μοναδικός «συνδετικός κρίκος» εκείνης της ομάδας του Παναθηναϊκού με την τωρινή είναι ο Δήμος Δερμιτζάκης, ο οποίος επέστρεψε φέτος στο «τριφύλλι» και μάλιστα είναι και ο αρχηγός.

Από πλευράς Ολυμπιακού, παραμένουν στο ρόστερ οι Γιάννης Φουντούλης, Χριστόδουλος Κολόμβος, Γιώργος Δερβίσης και Κώστας Μουρίκης.

Ο τελευταίος, μάλιστα, θα συμμετάσχει σήμερα για 16η φορά σε τελικό κυπέλλου (έντεκα με το ερυθρόλευκο σκουφάκι και πέντε ως παίκτης του Πανιωνίου), ισοφαρίζοντας το απόλυτο ρεκόρ του Μανώλη Μυλωνάκη.

Εφόσον τα προγνωστικά επιβεβαιωθούν το απόγευμα, ο Ιγκόρ Μιλάνοβιτς θα γίνει ο πρώτος ξένος προπονητής που θα κατακτήσει το τρόπαιο μετά το 2004 και τον Βέσελιν Τζούχο, που επίσης καθόταν τότε στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Αλλοι ξένοι τεχικοί που έχουν πάρει το κύπελλο είναι ο Ζόλταν Κάσας (2002 και 2003 με τον Ολυμπιακό), ο πρόσφατα εκλιπών Χοσέ Μπράσκο Κατά (1990 με τη Χίο), ο Πϊτερ Ρούσοραν (1998 με τον Εθνικό), ο Μπόρις Ποπόφ (1993 με τον Ολυμπιακό) και ο Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς (2001 με τον Ολυμπιακό). Πολύνίκης ξένος προπονητής είναι βέβαια ο Μίλε Νάκιτς με τέσσερα τρόπαια, αλλά αυτός θεωρείται περισσότερο Ελληνας.

Στον «πράσινο» πάγκο κάθεται ο Δημήτρης Μάζης, που είχε οδηγήσει άλλο ένα αουτσάιντερ σε τελικό κυπέλλου, τη Γλυφάδα, το 2018 στο final-4 της Χίου. Ο τεχνικός των «πρασίνων» έχει βέβαια πλούσια ιστορία στο θεσμό ως παίκτης, έχοντας συμμετάσχει σε 11 τελικούς, εκ των οποίων αναδείχθηκε κυπελλούχους στους τρεις.

Οι δύο φιναλίστ αναμετρήθηκαν φέτος στην Α΄ φάση του πρωταθλήματος της Α1, με τον Ολυμπιακό να πετυχαίνει ισάριθμες εύκολες νίκες: 20-5 στον Πειραιά, στις 29/10 (με έξι γκολ του Γιάννη Φουντούλη) και 15-7 στο Πάρκο Γουδή, στις 10/12, σε ένα ματς πάντως όπου ο Παναθηναϊκός ήταν αρκετά ανταγωνιστικός (το σκορ ήταν 9-6 στις αρχές της τελευταίας περιόδου).

Οι συνθέσεις στον προηγούμενο τελικό κυπέλλου μεταξύ των δύο ομάδων:

9/5/2015, Καρπενήσι: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 18-10

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Θοδωρής Βλάχος): Δεληγιάννης, Μυλωνάκης 3, Δελακάς 3, Βλαχόπουλος 1, Φουντούλης Ι. 1, Ποντικέας, Ντόσκας 3, Μουρίκης, Κολόμβος 1, Μάγιαρακ 3, Γούνας 2, Γαλανίδης, Δερβίσης 1

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Κώστας Λούδης): Καραμπέτσος, Κομάντινα, Σαρτζετάκης 1, Κόχειλας Νικ., Κουρλιάφτης 1, Θεοδωρόπουλος 1, Παπαδόγκωνας 4, Καλογεράκος, Αφρουδάκης Γ. 1, Δερμιτζάκης Δ. 1, Χαραλαμπόπουλος 1, Γερακούδης, Γρηγοριάδης, Σπυρόπουλος

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γιάννης Δημητρόγλου
Αθήνα, Ελλάδα

Μία από τα ίδια για τον Παναθηναϊκό στη «διαβολοβδομάδα» της Euroleague: «Παραδόθηκε» απέναντι και στην Μπασκόνια, με το τελικό 95-90

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: