Σβεν Μαρί, ο «συνήγορος των σκουπιδιών»: Ποιός είναι ο «διαβολικός» δικηγόρος που ανέλαβε την Εύα Καϊλή

FILE PHOTO: Lawyer Sven Mary, representing Paris attacks suspect Salah Abdeslam, on the last day of the trial against terror suspects Salah Abdeslam and Sofiane Ayari, also known as Amine Choukri, in Brussels, Belgium, 23 February 2018. POOL, EPA, FREDERIC SIERAKOWOSKI




Ο πρώην δικηγόρος του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του βασικού δράστη στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το 2015, αναλαμβάνει την υπεράσπιση της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή στην έρευνα που εξετάζει την υπόθεση Qatargate στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Σβεν Μαρί, εξέχων δικηγόρος ποινικής υπεράσπισης στο Βέλγιο, επιβεβαίωσε την είδηση με δήλωσή του στο Politico, λέγοντας ότι θα λάβει τη σκυτάλη της υπεράσπισης από τον André Risopoulos, ο οποίος εκπροσωπούσε μέχρι τώρα την κ. Καϊλή.

Ο André Risopoulos επιβεβαίωσε στο Politico ότι δεν είναι πλέον υπεύθυνος για την υπόθεση, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει γιατί υπήρξε η συγκεκριμένη εξέλιξη.

Ο Μαρί είναι ένας πολύ γνωστός δικηγόρος στο Βέλγιο, τόσο λόγω των πελατών υψηλού προφίλ όσο και λόγω των δημοσίων εμφανίσεων του.

Εκτός Βελγίου, ο Μαρί είναι κυρίως γνωστός ως ο δικηγόρος που εκπροσώπησε τον Αμπντεσλάμ, το μόνο επιζών μέλος της ομάδας που πραγματοποίησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 και ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή.

Τότε μάλιστα είχε λάβει από τον γαλλικό Τύπο το ελάχιστα κολακευτικό προσωνύμιο ο «δικηγόρος των σκουπιδιών» (avocat des crapules).

Νωρίτερα απεκαλείτο και με το πιο τετριμμένο «δικηγόρος του διαβόλου» λόγω διαφόρων πελατών του όπως ο Φουάντ Μπελκασέμ, ο οποίος στρατολογούσε νεαρούς άνδρες για να πολεμήσουν στο πλευρό του ISIS.

Από τα τσικό της Αντερλεχτ

Ο κ. Μαρί υπήρξε κάποτε ποδοσφαιριστής νέων στην βελγική ομάδα της Άντερλεχτ προτού τραυματιστεί και σταματήσει το ποδόσφαιρο.

Εκτοτε φαίνεται πάντως ότι διοχέτευσε το ίδιο ανταγωνιστικό πνεύμα που απαιτείται στον επαγγελματικό αθλητισμό στη νέα του δουλειά.

Κακός φοιτητής, διαπρεπής δικηγόρος

Λίγοι θα τον κατηγορούσαν ότι αποφεύγει έναν καυγά. Είναι επίσης γνωστό ότι χρειάστηκε να επαναλάβει το πρώτο έτος του πτυχίου του στη Νομική τρεις φορές, αλλά δεν παύει να θεωρείται ένας από τους καλύτερους νομικούς του Βελγίου.

Σρτο πελατολόγιό του περιλαμβάνουν άνθρωποι όπως Φουάντ Μπελκατσέμ, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας Sharia4Belgium και καταδικάστηκε για αποστολή τζιχαντιστών στη Συρία.

Υπερασπίστηκε επίσης τον Michel Lelievre, συνεργό του Βέλγου κατά συρροήν δολοφόνου και παιδόφιλου Μαρκ Ντιτρού (Marc Dutroux).

Ο κ. Μαρί είxε δηλώσει από πολύ νωρίς έτοιμος να εκπροσωπήσει τον μακελάρη του Μπατακλάν (Abdeslam). Φρόντισε μάλιστα, να επικοινωνήσει μαζί του μέσω κάποιου κοντινού του προσώπου ενώ  ο δράστης ακόμη διέφευγε, ανέφερε η Le Soir σε ρεπορτάζ της εποχής.

Ο δραπέτης μακελάρης συνελήφθη τελικά ύστερα από μια δραματική αστυνομική επιδρομή στις Βρυξέλλες.

Ο Βέλγος δικηγόρος δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που κατηγορείται για έλλειψη αρχών. Είναι όμως δίκαιο το «avocat des crapules»; (Συνήγορος των σκουπιδιών) που του έχει απονεμηθεί;

Κάποιοι, ανέφερε σε ρεπορτάζ του το BBC το 2016, πιστεύουν ότι δεν πρόκειται απλώς για έναν άνθρωπο που κάνει τη δουλειά του.

Σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον έχουν χαρακτηρίσει «απάνθρωπο» και «κακόψυχο» και ότι εκμεταλλεύεται κυνικά μια τραγωδία για τη δική του δημοσιότητα.

Ο κ. Μαρί από την πλευρά του λέει ότι έχει κίνητρο την «καταπολέμηση της ατιμωρησίας και την κατάχρηση εξουσίας».

«Θυμάστε τις ζωντανές συνεντεύξεις τύπου από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς τις μέρες, ακόμη και τις νύχτες, μετά τις επιθέσεις;» είδε δηλώσει τότε στη Le Soir ο Μαρί.

«Με είχε αρρωστήσει ο τρόπος που εκμεταλλεύονταν τον φόβο μόνο και μόνο για να αποκτήσουν περισσότερη δύναμη», είπε για να δικαιολογήσει την επιλογή να αναλάβει τον μακελάρη.

Με πληροφορίες από Politico, BBC

Θρίλερ στο λιμάνι της Κέρκυρας: Ενδείξεις για ανθρώπινα οστά σε βυθισμένο αυτοκίνητο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: