Συμφωνία – ήττα του Brexit για να περισωθεί η βρετανική οικονομία: Μαλακώνουν τα σκληρά σύνορα με Β. Ιρλανδία, γέλια στη Βουλή

Prime Minister Rishi Sunak during a joint news conference with European Commission President on a post-Brexit deal in Windsor, Britain, 27 February 2023. POOL, EPA, CHRIS J. RATCLIFFE




Σε μία συμφωνία που ουσιαστικά συνιστά μείζων ήττα του στρατοπέδου του Brexit προχώρησε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για να το πούμε απλά: Η συμφωνία Λονδίνου – ΕΕ «μαλακώνει» τα σκληρά σύνορα (έλεγχοι, διατυπώσεις κλπ) που είχε ουσιαστικά θεσμοθετήσει το Brexit στα σύνορα Βρετανίας με την Βόρεια Ιρλανδία, υπό τον φόβο ότι τα διακινούμενα αγαθά από και προς τη Βρετανία θα κατέληγαν στη αγορά της ΕΕ (δηλαδή στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και ακλούθως, ίσως, στην ηπειρωτική Ευρώπη) έως αν να μην έχει υπάρξει Brexit.

Αναλυτές που εκτιμούσαν ότι ο Σούνακ διακινδυνεύει τη συνοχή του κόμματος προκειμένου να σώσει την οικονομία της Βρετανίας, ή έστω ένα κομμάτι αυτής, πολύ γρήγορα επιβεβαιώθηκαν.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας και καθώς ο Σούνακ έσπευσε στο κοινοβούλιο για να εξηγήσει τα βασικά της σημεία, η υποδοχή του ήταν τουλάχιστον ειρωνική:

Οπως μεταδίδει το SKY NEWS στη βρετανική βουλή υπήρξε «αυθόρμητο γέλιο» την ώρα που ο Ρίσι Σουνάκ θέλησε να τιμήσει τους «προκατόχους» του «που έθεσαν τα θεμέλια για τη σημερινή συμφωνία».

Και τα συγκεκριμένα γέλια δεν αποτελούν έκπληξη σε όποιον γνωρίζει την πρόσφατη ιστορία (σσ: λεονταρισμών) στις διαπραγματεύσεεις μεταξύ των υπέρ του Brexit κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο.

Ο πρωθυπουργός διεκόπη ξανά από γέλια από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, καθώς ένας βουλευτής των Εργατικών ακούστηκε να φωνάζει: «Πού είναι ο Μπόρις;»!

Προσπαθώντας να κατευνάσει τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Brexit, ο Σούνακ είπε: «Γνωρίζω ότι ορισμένα μέλη αυτού του Σώματος λένε ότι οι νόμοι της ΕΕ δεν πρέπει να έχουν κανέναν ρόλο στη Βόρεια Ιρλανδία. Καταλαβαίνω αυτή την άποψη και την συναισθάνομαι. Αλλά για όσο διάστημα ο λαός της Βόρειας Ιρλανδίας συνεχίζει να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις του, έχοντας προνομιακή πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ, και αν θέλουμε να αποφύγουμε τα σκληρά σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, όπως όλοι, θέλουμε, τότε θα πρέπει να υπάρχει εκεί κάποιος ρόλος για το δίκαιο της ΕΕ».

Τι σημαίνει και πώς υλοποιείται πρακτικά η απόφαση 
Πράσινη λωρίδα/κόκκινη λωρίδα
  • Τα εμπορεύματα από τη Βρετανία που προορίζονται για τη Βόρεια Ιρλανδία θα ταξιδεύουν μέσω μιας νέας «πράσινης λωρίδας», με ξεχωριστή «κόκκινη λωρίδα» για εμπορεύματα που κινδυνεύουν να μετακινηθούν προς την ΕΕ.
  • Για προϊόντα που έρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία μέσω της πράσινης λωρίδας έλεγχοι και γραφειοκρατία καταργούνται.
    Τα εμπορεύματα της κόκκινης λωρίδας που προορίζονται για την ΕΕ εξακολουθούν να υπόκεινται σε κανονικούς ελέγχους.
  • Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα που διατίθενται στα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Μεγάλη Βρετανία θα είναι διαθέσιμα και στα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Ιρλανδία.
  • Όπου υπάρχει υπόνοια λαθρεμπορίου, ενδέχεται να εξακολουθούν να γίνονται ορισμένοι τελωνειακοί έλεγχοι σε εμπορεύματα πράσινης λωρίδας.
  • Οι επιχειρήσεις που μεταφέρουν εμπορεύματα από τη Βόρεια Ιρλανδία στη Μεγάλη Βρετανία δεν θα απαιτείται να συμπληρώνουν διευκρινίσεις εξαγωγής.
  • Οι απαγορεύσεις για ορισμένα προϊόντα – όπως τα λουκάνικα απλής ψύξης– που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Βρετανία θα καταργηθούν

Κατοικίδια, δέματα και φάρμακα

  • Δεν υπάρχουν νέες απαιτήσεις για τη μετακίνηση κατοικίδιων από τη Βόρεια Ιρλανδία στη Βρετανία
  • Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που επισκέπτονται τη Βόρεια Ιρλανδία από τη Βρετανία (αλλά δεν ταξιδεύουν στην Ιρλανδία) πρέπει μόνο να επιβεβαιώσουν ότι το κατοικίδιό τους έχει μικροτσίπ και δεν πρόκειται να μετακομίσει στην ΕΕ.
  • Τα δέματα δεν θα υπόκεινται σε πλήρεις τελωνειακές δηλώσεις

Φόρος ΦΠΑ και αλκοόλ

  • Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, οι κανόνες ΦΠΑ της ΕΕ μπορούν να εφαρμόζονται και στη Βόρεια Ιρλανδία. Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να κάνει “κρίσιμες αλλαγές ΦΠΑ” που περιλαμβάνουν τη Βόρεια Ιρλανδία. Για παράδειγμα, εάν η κυβέρνηση αυξήσει ή μειώσει το φόρο αλκοόλ, αυτό θα ισχύει για τις παμπ στη Βόρεια Ιρλανδία καθώς και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπερψηφίζουν οι Εργατικοί

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας θα ψηφίσει υπέρ της νέας συμφωνίας για την μετά το Brexit τροποποίηση των διευθετήσεων για την Βόρεια Ιρλανδία, που συνήφθη νωρίτερα σήμερα μεταξύ Λονδίνου και ΕΕ, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Κιρ Στάρμερ στο κοινοβούλιο.

“(…) Δεν θα επιδιώξουμε να παίξουμε πολιτικά παιχνίδια και όταν ο πρωθυπουργός θέσει αυτή τη συμφωνία προς ψήφιση, οι Εργατικοί θα την υπερψηφίσουν”, τόνισε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ τόνισε ότι η συμφωνία θα τεθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο, αλλά δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία.

Χαιρετίζει ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Δευτέρα ότι η νέα συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετά το Brexit τροποποίηση των διευθετήσεων για την Βόρεια Ιρλανδία, συνιστά ένα «ουσιώδες βήμα» για τη διασφάλιση διατήρησης της ειρήνης που προβλέπει η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

«Εκτιμώ τις προσπάθειες των ηγετών και των αξιωματούχων όλων των πλευρών που εργάστηκαν ακούραστα για να βρουν έναν τρόπο προς τα εμπρός, ο οποίος προστατεύει τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας μέσα στην εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και στην ενιαία αγορά της ΕΕ, προς όφελος όλων των κοινοτήτων στη Βόρεια Ιρλανδία», τόνισε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του.

  • Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του μελετά τώρα τα νομικά κείμενα που δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίτερα σήμερα, τα οποία καθορίζουν τις προτεινόμενες νέες εμπορικές ρυθμίσεις μετά το Brexit, που συμφωνήθηκαν μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

Ανέφερε ότι «σημαντικοί τομείς ανησυχίας» εξακολουθούν να υφίστανται μετά την ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

«Το DUP θα θέλει να μελετήσει τις λεπτομέρειες όσων δημοσιεύτηκαν σήμερα καθώς και να εξετάσει τις λεπτομέρειες οποιωνδήποτε και όλων των νομικών κειμένων που στηρίζονται. Όπου είναι αναγκαίο, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση προκειμένου να επιδιώξουμε περαιτέρω διευκρινίσεις, εκ νέου επεξεργασία ή αλλαγές όπως απαιτείται», είπε ο Τζέφρι Ντόναλντσον σε ανακοίνωσή του.

«Δεν μπορεί να μεταμφιέσουμε το γεγονός ότι σε ορισμένους τομείς της οικονομίας μας η νομοθεσία της ΕΕ εξακολουθεί να ισχύει στη Βόρεια Ιρλανδία».

«Σαφώς έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε πολλά ζητήματα, την ίδια στιγμή πρέπει να αναγνωριστεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί τομείς ανησυχίας», ανέφερε.

Το DUP μποϊκοτάρει την περιφερειακή συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας τον τελευταίο χρόνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους ελέγχους μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας στην μετά το Brexit εποχή και ο Ντόναλντσον δήλωσε σήμερα ότι αυτή η «θέση αρχής» δικαιώθηκε.

Με πληροφορίες από BBC, SKY NEWS, ΑΠΕ  – ΜΠΕ

Επιτέλους συμφωνία Λονδίνου – Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Βόρεια Ιρλανδία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: