Προστατεύουν την Ούρσουλα για το ρόλο της στη συμφωνία με την Pfizer για τα εμβόλια: Κεκλεισμένων των θυρών η “απολογία” της

File Photo: Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. EPA, STEPHANIE LECOCQ μέσω ΚΥΠΕ




Σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών της Διάσκεψης των Προέδρων (CoP) του ΕΚ (16/2) αποφάσισαν να μην υπάρξει δημόσια κατ’ αντιπαράθεση εξέταση της προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen για τον προσωπικό της ρόλο στη διαπραγμάτευση συμφωνίας εμβολίων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με την Pfizer, γράφει η ιστοσελίδα του Politico.

Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να ζητηθεί από την von der Leyen να απαντήσει σε ερωτήσεις ιδιωτικά κάποια στιγμή στο μέλλον, αποδυναμώνοντας εντελώς την πρόσκληση. «Συμφωνήθηκε ότι η Διάσκεψη των Προέδρων θα μπορέσει να θέσει… τις ανησυχίες της επιτροπής COVID-19 του ΕΚ στην επόμενη τακτική συνάντησή τους με την πρόεδρο της Επιτροπής».

Πρόκειται για μια ειρωνική ανατροπή δεδομένου ότι η διαμάχη γύρω από τις διαπραγματεύσεις της von der Leyen με την Pfizer επικεντρώθηκε ακριβώς στην έλλειψη διαφάνειας. Τώρα, όποιες συζητήσεις θα γίνουν τελικά θα γίνουν μπροστά σε υψηλόβαθμους ευρωβουλευτές και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Siegfried Mureșan, απέρριψε την πρόταση ότι η ομάδα προστατεύει τη von der Leyen —που επίσης συνδέεται με το ΕΛΚ.

Η απόφαση αποτελεί ήττα για την ειδική επιτροπή του ΕK για τον COVID-19, με επικεφαλής τη βελγίδα ευρωβουλεύτρια Kathleen Van Brempt (S&D), η οποία είχε πιέσει την πρόεδρο του ΕK Roberta Metsola σχετικά με την πρόσκληση της von der Leyen.

Είχαν διατυπωθεί πολλές διαφορετικές ιδέες για το πώς θα μπορούσε να εμφανιστεί η von der Leyen, από μια δημόσια συνεδρίαση ενώπιον της επιτροπής για τον Covid έως μια κοινή ακρόαση στη Διάσκεψη των Προέδρων. Ωστόσο το ίδιο το S&D υποστήριξε να διεξαχθούν οι συζητήσεις μόνο κεκλεισμένων των θυρών στη Διάσκεψη των Προέδρων, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο. Την ίδια θέση είχαν επίσης το ΕΛΚ και το Renew Europe.

Η αντίδραση των ευρωβουλευτών στην επιτροπή COVID-19, η οποία τώρα θα διακοπεί εντελώς, είναι σαφής: δεν είναι ευχαριστημένοι.

Σημειώνεται επίσης ότι η Διάσκεψη των Προέδρων απέρριψε και μία άλλη πρόταση για ανάκληση της πρόσβασης στους λομπίστες της Pfizer στο ΕΚ ως απάντηση στην άρνηση του Δ/ντος Σ., Albert Bourla να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής COVID-19.

Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής COVID θέλησαν να ρωτήσουν το αφεντικό της Επιτροπής σχετικά με τον ασυνήθιστο προσωπικό ρόλο που ανέλαβε στη διαπραγμάτευση της μεγαλύτερης συμφωνίας εμβολίων της ΕΕ, αξίας περίπου 35 δις ευρώ εάν υλοποιηθεί όλη, και αφορά 900 εκ. δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer, με δυνατότητα αγοράς 900 εκ. επιπλέον.

Εκατομμύρια από αυτές τις ίδιες δόσεις βρίσκονται τώρα αχρησιμοποίητες σε αποθήκες σε όλη την ΕΕ, που προορίζονται για χωματερές. Οι διαπραγματευτές προσπαθούν απεγνωσμένα να ακυρώσει ή να σταματήσει ορισμένες από αυτές τις παραδόσεις Pfizer, με προφανώς μικρή επιτυχία.

Σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι οι New York Times προχώρησε σε αγωγή προκειμένου να δημοσιοποιηθούν τα μηνύματα κειμένου που είχαν ανταλλάξει von der Leyen και Bourla.

ΠΗΓΗ: Politico – European Parliament chiefs block public scrutiny of von der Leyen over Pfizer contract

Υπεγράφη η στρατηγική συνεργασία της HELLENiQ ENERGY με την EGPC: Για την προμήθεια αργού πετρελαίου από την Αίγυπτο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: