«Πατινάζ» στους δακτυλίους του Κρόνου: Οι μυστηριώδεις κηλίδες που κατέγραψε το τηλεσκόπιο Hubble [video]




Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε εικόνες μιας μυστηριώδους «παράστασης» στους δακτυλίους του Κρόνου: φανταστικές, φευγαλέες «ακτίνες» που φαίνεται να κινούνται κατά μήκος των δακτυλίων του πλανήτη. Και οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει το φαινόμενο.

Η επιστροφή των ακτίνων είναι ένα από τα πρώτα σημάδια ότι ο Κρόνος εισέρχεται σε μια νέα εποχή καθώς πλησιάζει τη φθινοπωρινή ισημερία του βόρειου ημισφαιρίου του, η οποία αναμένεται να συμβεί στις 6 Μαΐου 2025, για πρώτη φορά μετά από περίπου 15 χρόνια.

Οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό για τις περίπλοκες ακτίνες, οι οποίες μοιάζουν με πατινάζ κατά μήκος των δακτυλίων του Κρόνου και μπορούν να φανούν σε όλο τον πλανήτη κατά τη διάρκεια της ισημερίας. Τα πρώτα στοιχεία καταγράφηκαν από την αποστολή Voyager της NASA τη δεκαετία του 1980.

 

Το τι ακριβώς προκαλεί το φαινόμενο εξακολουθεί να μην είναι εξηγήσιμο από τους επιστήμονες. Αλλά αυτή τη φορά, οι ερευνητές της NASA ελπίζουν να λύσουν επιτέλους το μυστήριο.

Το τηλεσκόπιο Hubble θα συνεχίσει να παρατηρεί τις ακτίνες, οι οποίες αναμένεται να γίνουν πιο εμφανείς ενόψει της ισημερίας του 2025, παρέχοντας περισσότερα δεδομένα για την διερεύνησή τους.

«Ο ύποπτος… ένοχος για τις ακτίνες είναι το μεταβλητό μαγνητικό πεδίο του πλανήτη», αναφέρει σε ενημέρωσή της η NASA . «Τα πλανητικά μαγνητικά πεδία αλληλεπιδρούν με τον ηλιακό άνεμο, δημιουργώντας ένα ηλεκτρικά φορτισμένο περιβάλλον.

«Στη Γη, όταν αυτά τα φορτισμένα σωματίδια χτυπούν την ατμόσφαιρα, τότε προκαλούν το φαινόμενο που ειαι ορατό στο βόρειο ημισφαίριο, το πολύ γνωστό μας βόρειο σέλας».

Ουσιαστικά, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να φορτιζονται από μια ανάλογη δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν λίγο ψηλότερα από το περιβάλλον υλικό και να δημιουργούν μια φαινομενική διόγκωση.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα προσεχή δεδομένα του Hubble θα αποδείξουν ή θα καταρρίψουν αυτή τη θεωρία μια για πάντα, βασιζόμενοι σε παρατηρήσεις που συλλέχθηκαν από το Voyager και το Cassini, τον ειδικό ανιχνευτή του Κρόνου που παρατήρησε τα φαινόμενα ακτίνων κατά την τελευταία του εμφάνισή τους στα τέλη της δεκαετίας του 2000.

«Παρά τα πολλά χρόνια εξαιρετικών παρατηρήσεων από την αποστολή Cassini, η ακριβής έναρξη και η διάρκεια της εποχής εμφάνισης των ακτίνων είναι ακόμα απρόβλεπτη, μάλλον όπως η πρόβλεψη της πρώτης καταιγίδας κατά τη διάρκεια της εποχής των τυφώνων», δήλωσε η Amy Simon, ανώτερη πλανητολόγος στη NASA.

Οι ακτίνες είναι ορατές μόνο γύρω από την ισημερία του Κρόνου όταν δηλαδή οι δακτύλιοι του πλανήτη έχουν κλίση προς τον ήλιο, σύμφωνα με τη NASA. Τα εν λόγω σημάδια μπορεί να εμφανίζονται ως φωτεινά σημεία ή ως μαύρες κηλίδες, ανάλογα με το πλεονέκτημα του οργάνου προβολής.

Είναι πιθανό και άλλοι πλανήτες με δακτυλίους να παρουσια΄ζου παρόμοια φαινόμενα, αν και μέχρι στιγμής έχουν παρατηρηθεί μόνο στους πυκνούς και πολύ εμφανείς δακτυλίους του Κρόνου.

«Είναι ένα συναρπαστικό μαγικό κόλπο της φύσης που βλέπουμε μόνο στον Κρόνο, προς το παρόν τουλάχιστον», καταλήγει η Σάιμον.

Mε πληροφορίες από CNN

Phantom 16D Block 30 χωρίς πιλότους! Η τεχνητή νοημοσύνη πεταξε για πρώτη φορά επί 17 ώρες μαχητικό στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: