Όσοι είδαν τα ονόματα τους δημοσιευμένα δεν θα υπουργοποιηθούν: Διεργασίες για το νέο υπουργικό συμβούλιο του Χριστουδουλίδη

Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αγκαλιάζει μία από τις θυγατέρες του. Φωτογραφία via Facebook (Νίκος Χριστοδουλίδης – Nikos Christodoulides)




Καθοριστική θεωρείται η ερχόμενη εβδομάδα για την σύνθεση της νέας Κυβέρνησης, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να ολοκληρώνει τις επαφές του εντός των επόμενων 24ώρων.

Ο Ανδρέας Πιμπίσιης γράφει στον Φιλελεύθερο ότι από το περιβάλλον του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας, εκείνο που μας λέχθηκε από την αρχή της εβδομάδας που πέρασε ήταν πως κανένα από τα ονόματα που έχουν γραφεί δεν θα υπουργοποιηθεί.

Κάτι που σημαίνει πως εάν επαληθευτεί τότε όσοι το προηγούμενο διάστημα είχαν διαβάσει το όνομά τους μάλλον θα απογοητευτούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πολιτικού συντάκτη του OMEGA, Δημήτρη Χατζηιωσήφ, από το περιβάλλον του εκλελεγμένου Προέδρου, όλα εξελίσσονται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και φαίνεται πως έχουν κλειδώσει σε μεγάλο βαθμό τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

Πάντως, σε ομιλία του προχθες βράδυ στο εκλογικό του επιτελείο στην Πάφου, δήλωσε πανέτοιμος να εφαρμόσει το προεκλογικό του πρόγραμμα προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου είναι σε ισχύ το νυν Υπουργικό Συμβούλιο.

Με τη διαβεβαίωση των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου την 1η Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνεδρία του σώματος υπό τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Θα πραγματοποιηθούν ακόμη δύο συνεδρίες του Υπουργικού στις 15 και 22 Φεβρουαρίου υπό την σημερινή του σύνθεση.

Την 1η Μαρτίου οι νέοι Υπουργοί θα δώσουν πρώτα τη διαβεβαίωση τους, και στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνέχεια θα συνέλθει για πρώτη φορά το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ (Ανδρέας Πιμπίσιης):

Όσοι παρακολουθούσαν πώς πορεύθηκε τον τελευταίο ένα χρόνο και όσοι τον γνωρίζουν, ξέρουν πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν αντιδρά και προχωρά σε αποφάσεις χωρίς να επηρεάζεται από την πίεση είτε των συνεργατών του είτε και τρίτων που παρεμβαίνουν που θέλουν να έχουν λόγο στη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος αλλά και «σκάμνο».

Η λήψη της απόφασης για τους υπουργούς της πρώτης του κυβέρνησης δεν διαφέρει από άλλες αποφάσεις που είχε ο ίδιος λάβει τον προηγούμενο ένα χρόνο, είτε είχαν να κάνουν με την εξαγγελία της υποψηφιότητά του, είτε αφορούσαν την ανακοίνωση προγραμματικών θέσεων.

Πέραν όμως από τη δική του προσωπική τακτική, στην οποία δείχνει να παραμένει πιστός, υπάρχει κι ένας πρόσθετος παράγοντας που επηρεάζει τη διαδικασία επιλογής νέων υπουργών. Εχει να κάνει με τα συγκεκριμένα κριτήρια που έθεσε ο ίδιος και τα οποία φαίνεται πως κάνουν δύσκολη τη ζωή των κομμάτων που τον στήριξαν, τα οποία αλλιώς τα έχουν λογαριάσει, θεωρώντας ότι θα έκαναν ό,τι έκαναν πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις.

Αποτέλεσμα, εκεί που όλοι ανέμεναν από την επομένη των εκλογών να αρχίσουν οι ανακοινώσεις τελικά θα αναμένουν μέχρι και την παραμονή της ανάληψης των καθηκόντων του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας για να μάθουν ποια θα είναι τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Αυτό σημαίνει οι διεργασίες και οι επαφές θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και προς το τέλος θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό. Τώρα εάν την Καθαρά Δευτέρα αντί για πέταμα χαρταετών κάποιοι θα τρέχουν να δοκιμάσουν κοστούμια ή ταγιέρ αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τις ανακοινώσεις του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτή τη στιγμή το μόνο σίγουρο που υπάρχει είναι πως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα πάει στη Βουλή για την τελετή διαβεβαίωσης και εν συνεχεία στο Προεδρικό για να πάρει τα κλειδιά από τον Νίκο Αναστασιάδη, θα είναι γνωστά τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τα οποία την επομένη, 1η Μαρτίου θα ανέβουν στον Λόφο για να παραλάβουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Απ’ εκεί και πέρα όλα όσα έχουν ξεκινήσει να λέγονται και να γράφονται πριν ακόμα κερδίσει τις εκλογές δεν είναι παρά σενάρια. Ότι δηλαδή οι νυν συνεργάτες του που τράβηξαν και το κουπί του προεκλογικού θα είναι και μαζί του στο Προεδρικό και άρχισαν να τοποθετούνται διάφορα ονόματα σε θέσεις. Ακολούθως η σεναριολογία επεκτάθηκε και στους υπουργικούς θώκους και πάλι στη βάση μιας λογικής πιθανοτήτων, του ποιος θα πάει και που.

Ωστόσο, από το περιβάλλον του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας, εκείνο που μας λέχθηκε από την αρχή της εβδομάδας που πέρασε ήταν πως κανένα από τα ονόματα που έχουν γραφεί δεν θα υπουργοποιηθεί. Κάτι που σημαίνει πως εάν επαληθευτεί τότε όσοι το προηγούμενο διάστημα είχαν διαβάσει το όνομά τους μάλλον θα απογοητευτούν.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου κάλεσε τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο Κάιρο: Ισχυρά μηνύματα από τον Μακρόν και τον Μπορέλ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: